自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

牛年勳章

阿仔擅用補習費拍拖兼送禮 港媽嬲爆兜巴摑 1個要求遭網民狠批

「學生應否談戀愛」雖然是老掉牙的話題,卻深深影響着許多父母與子女的關係。有港媽早前發文,指與友人購物時,撞破就讀中學的兒子與1名女同學一起食雪糕。港媽回家後質問兒子,揭發兒子瞞着她,兩個月來沒去補習,更擅自以補習費用與女同學拍拖及曾送出千元禮物,一怒之下便出手掌摑,更要求他立即與女友分手,惟兒子堅決不從。
帖文引起熱議,惟大部份網民也認為港媽動手的行為「做錯晒」,要求小情侶分手更是大錯,又指學生們拍拖戀愛是平常事,身為家長應教導正確價值觀而非強行阻止。
有港媽早前發文,指在街上撞破兒子與女同學拍拖,其後更揭發對方擅用補習費用購買禮物予女友,一怒之下掌摑了兒子。

該名港媽於香港討論區以「發現個仔呃我錢」為題發文,指有日下班後與友人到銅鑼灣購物,其間竟見到兒子與1名女同學「着住校服喺度食雪糕」,狀甚甜蜜。她指兒子曾表示放學後要補習,質疑對方有意隱瞞,惟沒有當眾揭發。

回家後港媽質問兒子,起初兒子亦表示自己如常補習,直至她拿出偷偷拍下的照片對質,兒子才和盤托出,直認2個月以來一直缺席補習,並擅自取去補習費用拍拖,更曾購買千元生日禮物送予女友。

港媽直言「覺得好嚴重」,當刻難以忍住情緒,怒極掌摑了兒子,「我辛辛苦苦賺錢唔係畀佢咁做,仲要講大話呃屋企人」。她不但對兒子有意欺騙的行為感不滿,更質疑與其戀愛的女生「唔係咩好人」,「咁細個就要男朋友買成千蚊嘢畀佢,如果唔係我發現,都唔知要俾佢呃到幾時」。
港媽不但對兒子有意欺騙的行為感不滿,更質疑與其戀愛的女生「唔係咩好人」。

她指事後已決定聘用上門補習老師,令兒子不能藉詞外出,又稱已嚴厲要求兒子即時與女友分手,惟對方堅持不從,坦言不知如何是好,「拍拖佢唔好同我諗住,我唔會畀佢再拍落去」。

帖文引來網民熱烈討論,惟大部份留言也認為港媽掌摑兒子的行為非常錯誤,「打佢一巴解決唔到問題,只會令佢更唔鍾意你」、「大家都年輕過,後生嘅戀愛記憶會陪伴你一世,你係咪想個仔以後一拍拖就諗起你破壞佢初戀、嬲你一世?」、「仔女講大話係因為父母無商量餘地,你如果為佢拍拖開心嘅,邊使呃你」。

有網民則建議港媽代入兒子心情,以較溫和的方法解決事件,「你要停止你獨裁性格,努力去了解一下年輕人心態,等佢哋都明白你難處,下次唔好再講大話」、「請修補兩代關係,你禁佢拍拖,佢連偈都唔同你傾,你倆只會愈來愈疏離」、「既然都發生咗,反而着重於之後你哋相處,我諗你兩個冷靜落嚟之後,搵個時間好好傾下。你逼佢散咪令大家關係繼續差」。

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E ... 1%E7%8B%A0%E6%89%B9

原來原POST 係香討
唔知你地又係唔係差唔多睇法?

男爵府

回覆樓主:

想當年都有男朋友用補習錢同我出街,而家諗返起都幾唔好意思

男爵府

回覆樓主:

不過星個仔1巴就過份咗d....

伯爵府

s160656 發表於 21-11-23 00:49
阿仔擅用補習費拍拖兼送禮 港媽嬲爆兜巴摑 1個要求遭網民狠批

「學生應否談戀愛」雖然是老掉牙的話題, ...

太專制。自己都年輕過,硬碰大家都無得著。千元禮物未必係女仔要求。可能係呀仔自願追女奉獻。如果未問清楚就喺仔仔面前話佢初戀係壞女仔,我估呢個仔呢一世都唔會再同佢呀媽講佢嘅私事。呢個媽媽咁就斷送咗佢同佢仔仔嘅親密關係

子爵府

好媽媽勳章

棒打鴛鴦咪盞個仔更加唔睬你,仲要兜把星,個仔都中學啦,有自己主見,只可以講道理,唔聽都無辦法。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

拍拖冇問題,我亦都明媽媽,啲人話要代入阿仔,咁點解冇人會代入阿媽到諗,辛辛苦苦賺錢俾佢讀書,佢拎左去溝女 又唔係有錢人家,哩千幾蚊好可能係一日人工啦 。
摑一巴真係一氣之下會做出既事,換著係我,哩一把我都唔知忍唔忍到手,事後當然會覺得咁做好錯啦。
旁觀者實識講大道理,但做阿媽真係好難咁客觀睇件事,縱然個仔唔岩在先,但亦難免會諗到個女仔都衰衰地。
睇哩件事我會明白阿媽點諗,亦明阿仔感受,當係上左堂課,嬲就一定,但哩一巴我會告誡自己忍唔到屎尿都要忍住哩一巴,好彩既阿仔識諗,唔好彩就打走左個仔

199707100304    發表於 21-11-24 10:52
la_source    發表於 21-11-23 12:36
kwhkwh    發表於 21-11-23 07:55

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

人地仔女梗係講得口響架,攞補習錢去拍拖仲要講大話真係好離譜。我好明白嗰個媽媽有幾心痛,打仔我從來唔會,但拍拖比著我一定唔容許,唔係話破壞佢地,咁愛對方咪等遲d中學畢左業再發展囉。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

想像到當時會有幾嬲,自己辛苦搵錢慳埋俾個仔補習,佢拎去拍拖。出手都係一時火遮眼,我都難保自己會唔會出手,當然,理性梗係會叫自己唔好打啦!打左就傷感情。
局外人梗係易做,殺到埋身係咪都咁理智呢?

珍珠宮

呢件事,雙方都有錯,兒子不應瞞騙媽媽,用金錢取悅女朋友。媽媽不應打兒子,強迫兒子和女朋友分手。
當年前妻因個仔拍拖打佢一巴,到宜家佢哋再冇計傾,真係引以為鑑!

珍珠宮

唔會打個仔一把囉,打咗直頭唔洗傾!
慢慢同佢分析下,拍拖都不能荒廢學業...而家咁打法,個仔肯聽肯傾咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

個媽媽都好慘 個仔就戀愛大過天 今日改左幫佢上門補習
要外出佢總有辦法 最大問題係拍拖冇錢洗 遲D慳飯錢氹女友
再遲D連慳飯錢都唔夠 有機會偷(佢可以為女友自用補習錢) 呢個都係有可能發生既事

而家攪到咁樣 唯有認命 好好同佢傾(佢唔會分手)只能同佢講唔影響學習成績就唔理佢拍拖既事

公爵府

maywong288 發表於 21-11-23 07:41
個媽媽都好慘 個仔就戀愛大過天 今日改左幫佢上門補習
要外出佢總有辦法 最大問題係拍拖冇錢洗 遲D慳飯錢氹 ...

仔有賊性

水晶宮

BK Milk勳章

你唔俾就唔拍
都幾幼稚

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

lovemisha 發表於 21-11-23 02:18
拍拖冇問題,我亦都明媽媽,啲人話要代入阿仔,咁點解冇人會代入阿媽到諗,辛辛苦苦賺錢俾佢讀書,佢拎左去 ...

針唔吉到肉緊係唔知痛,d人講到咁深明大義緊係簡單啦,唔係佢哋個仔,打人一定係唔岩嘅啦,但真係媽媽辛苦搵嘅血汗錢,打落個仔度應該冇人比佢阿媽更痛。不過拆散應該冇可能架啦,情竇初開邊個都阻唔到。如果係我就一定會係零用度扣返,以後所有交易全部要收據

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mommyli 發表於 21-11-23 02:01
太專制。自己都年輕過,硬碰大家都無得著。千元禮物未必係女仔要求。可能係呀仔自願追女奉獻。如果未問清 ...

私自用補習錢、等於公司虧空公款去吃喝玩樂 ~

家庭犯罪~

公爵府

2023年兔年勳章

依家嘅細路好反叛

唔必要唔好生咯

茶類愛好者    發表於 21-11-25 16:28
yeung_ma    發表於 21-11-23 13:14
Ftmagic    發表於 21-11-23 12:36
kwhkwh    發表於 21-11-23 08:00

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

deckite 發表於 21-11-23 07:52

針唔吉到肉緊係唔知痛,d人講到咁深明大義緊係簡單啦,唔 ...
米就係。 真係冇咩人站在媽媽立場。 一個二個買阿仔怕咁打巴掌唔 0岩。
老實論, 阿仔咁做,同偷錢有乜分別。
阿仔要拍既,唔該儲下零用錢拎自己錢拍,俾些骨氣出來。

Amy7802    發表於 21-11-24 21:32
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

BK Milk勳章

goo_littlebb 發表於 21-11-23 07:01
想像到當時會有幾嬲,自己辛苦搵錢慳埋俾個仔補習,佢拎去拍拖。出手都係一時火遮眼,我都難保自己會唔會出 ...

打吾係因為拍拖
而係因為偷

首頁
12345...6

尾頁

跳至