懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我依家10w2, 上星期一先照完超聲波叫做穩定有心跳,昨天去廁所已經就住力,但本身易便秘,結果有少少流啡(去廁所時抹先見到),我仲駛唔駛睇多次醫生照多次?
定其實好平常,休息多d就ok?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我由驗到有都間唔時見到有
初期乜都無戒口, 照凍飲, 食辣野, 做運動
之後見有就休息多D, 攤得就攤,
戒凍野, 飲熱野, 食返清淡少少
到7W照閃果陣順便同醫生講
佢就俾左D 安胎藥~
佢都係話可食可唔食, 不過食黎安心D
見完醫生加戒口休息一排都少左好多,幾乎唔見有加埋胃口又差左所以食左幾次都無再食
如果你真係擔心可以去睇下醫生

子爵府

littlefunpig 發表於 21-11-24 10:51
我由驗到有都間唔時見到有
初期乜都無戒口, 照凍飲, 食辣野, 做運動
之後見有就休息多D, 攤得就攤,

我只係無食生野同涼野, 但照食辣(唔係麻辣)
原本都好地地, 去完個廁所就咁,我依家連廁所都唔敢去......
本身份工都唔粗勞, 我唔想個個星期照一次好傷荷包

我剛有左時,醫生話胎盤太低叫我訓下床,我訓左4日,食埋安胎藥, 一星期後再照就無事了

唉!!頭3個月真係身心疲累.......

大宅

我5至8週一直有流啡,9至10週無流,而家11週,突然又流了兩日,我冇便秘,但去完用廁紙抹係會有一pat啡。有諗過返醫生度照下,但再諗落照都只係得個知字求個安心,算數喇。下星期政府有期做唐氏篩查再見阿B。

大宅

有無食乳果糖?

子爵府

鼠女神 發表於 21-11-24 11:46
我5至8週一直有流啡,9至10週無流,而家11週,突然又流了兩日,我冇便秘,但去完用廁紙抹係會有一pat啡。有 ...
我本身12月9號做唐氏,都唔知等唔等到咁耐
同埋有安胎藥食感覺好似好d喎
你要休息多d,要攤係喥嗰隻,睇下有無改善

子爵府

Csmcsm 發表於 21-11-24 12:24
有無食乳果糖?
請問咩嚟架?食左有咩作用?

大宅

pky726 發表於 21-11-24 13:48
我本身12月9號做唐氏,都唔知等唔等到咁耐
同埋有安胎藥食感覺好似好d喎
你要休息多d,要攤係喥嗰隻,睇下有 ...

我係做IVF的,未放胎已開始食藥塞藥,啲藥去到十週已經停哂。我冇特登瞓床,照正常返工,不過而家會避免拎重嘢,出入開門細力啲慢啲,避免出力谷嗰下。

12月9日又真係有啲耐... 如果好擔心都係照一次啦。

子爵府

鼠女神 發表於 21-11-24 14:12
我係做IVF的,未放胎已開始食藥塞藥,啲藥去到十週已經停哂。我冇特登瞓床,照正常返工,不過而家會避免拎 ...
原來做IVF要食定藥打底,做嘅過程係咪好痛?
我無你咁叻,到依家都係大踏步咁行,成日俾老公話我好粗魯周圍撞。。。
我諗住觀察多一兩日休息下先呀…希望無事啦

大宅

pky726 發表於 21-11-24 16:19
原來做IVF要食定藥打底,做嘅過程係咪好痛?
我無你咁叻,到依家都係大踏步咁行,成日俾老公話我好粗魯周圍 ...

做IVF唔痛,放完胎有4針要打(用來保胎),嗰幾針真係痛
有咗就動作慢啲小心啲,廢是pk就唔好喇。
希望大家都順順利利啦!

大宅

回覆 pky726 的帖子

醫生開,幫助去便便

首頁

尾頁

跳至