1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔言語遲緩得好緊要,宜家25個月都未講到任何單字,包括爸爸媽媽都未識,21個月時去協康會做過評估,但上堂就都係要排。佢宜家返緊n班,返咗1個月,言語未見進步,有冇過來人可以畀啲意見我? 心急人上

水晶宮

我仔2歲4個月都未開口,
只講到單字20個左右.
詞語都未得.

子爵府

我仔都係一直一粒字都唔講,直至今個星期兩歲九個月先開口講野,唔好太擔心。

同埋佢一日未肯開口我覺得言語治療冇咩幫助。純個人意見。

複式洋房

Appleapplebb 發表於 21-12-1 13:07
阿仔言語遲緩得好緊要,宜家25個月都未講到任何單字,包括爸爸媽媽都未識,21個月時去協康會做過評估,但上 ...

我仔2歲3個月就黎4個月,佢2歲前又係一個字都唔識講,不過呢兩個月卒之開始學講野,開始肯跟大人試講,當然音唔正啦,例如叫佢講123,佢講差義深。我地有睇語言治療,價錢非常貴,但學到一啲開囗講野前嘅技巧,例如做動作表達,扮喂公仔食野,所以我覺得有少少用,雖然最後都係等

複式洋房

上幾篇文,我評論佐我個小朋友岩岩兩歲,大概識講30個詞語。都有家長叫我要帶去睇醫生。
本身我都冇覺得啊仔有咩問題,因為總有d小朋友早講嘢,有d遲d。
佢又識叫姨姨 舅舅公公 婆婆等,又識講lion Monkey 等動物,又識one two數到5。
所以我都諗緊究竟有冇個家長講到咁誇張,小朋友係未識講句子,都講有d小朋友兩歲識講句子。

複式洋房

Appleapplebb 發表於 21-12-1 13:07
阿仔言語遲緩得好緊要,宜家25個月都未講到任何單字,包括爸爸媽媽都未識,21個月時去協康會做過評估,但上 ...

我小朋友18個月時一個單字都唔識,當時評為語言delay半年

協康評估後有去排政府service 嗎?

可以的話盡快上speech therapy, 我小朋友上左一個月度就開口講野,而家2.5yo 追返晒了

大宅

我囡大你3個月都未肯講,只係佢鐘意果陣先肯開口叫爸爸,其他都唔肯講。協康上左3堂先迫到佢講一個字《波》,希望好既開始

男爵府

之前健康院有冇叫你返去做評估?
因為我仔之前都講好少野, 2歲要返去見姑娘
基本指令, 認野都做到, 係少說話
而家2歲4個月, 佢都係上個月先語言大爆發
我諗你觀察多一兩個月先, 如果都係冇進步, 真係快D去睇下言語治療

子爵府

除左語言,留意埋其他發展,例如指令、大小肌肉、眼神接觸等,有D小朋友雖然唔開口,但完全明白基本指令,又識指出身體部位,識自己食野,眼神又直接對視,同人有互動,咁樣就可以再等一下,期間不停形容佢身邊發生事物

水晶宮

莫失莫忘 發表於 21-12-1 15:02
我仔都係一直一粒字都唔講,直至今個星期兩歲九個月先開口講野,唔好太擔心。

同埋佢一日未肯開口我覺得言 ...

我都覺

大宅

我仔21個月都係只識自己口up up 爸爸媽媽,但問佢我係邊個又唔應,又唔叫我(emoji)叫健康院姑娘轉介左

大宅

我地今天2歲八個月 屬於輕微早產兒,語言發展遲 二歲評估過了。排隊等治療 協康 屯門醫院都係冇通知可以語言治療!九月份讀n開學三個月開始講詞 單字啦!日日重重複複幾個識得嘅!句子都係太空話!我相信到三歲自然識講話了。

大宅

我個細仔20個月前識講不足20個字,而家22個月大爆發識講短句:
媽咪幫我開燈,幫我幫我。
婆婆(媽咪) 姐姐打我。嗚嗚嗚
我個女(3歲半) 都有教佢大部份。

複式洋房

我個囝2歲5個月同妳囝囝一樣,仲未願開金口,仲要口罩都未帶到,就嚟暈低

大宅

flyingfree 發表於 21-12-2 16:50
我小朋友18個月時一個單字都唔識,當時評為語言delay半年

協康評估後有去排政府service 嗎?

想問邊度可以上speed therapy ar?

水晶宮

2歲5個月,都係只單字.

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

回覆 Appleapplebb 的帖子

我個仔2歲5個月....都係未開金口, 佢理解能力係完全無問題, 但詞彙上我數過佢得20個左右...主要都係講媽媽, 爸爸, 奶奶, 哥哥, ee等....仲未識講雙語句...之前睇左個朋友介紹嘅言語治療師, 佢話佢言語發展遲左一年.......但我同我老公之後自己傾返, 覺得個言語治療師唔係咁pro, 佢一黎無同我仔warm up 就開始個assessment, 重點係佢無事先同我地了解我個仔平時詞彙同聽係學中文定英文, 佢所有都用中文, 但我仔其實用英文係識晒, 真係只係差打開佢把金口.....可能覺得佢先得30歲左右, 經驗唔知夠唔夠...所以我地決定再俾時間個仔

加上, 1)我仔個班主任2)我個做幼稚園老師嘅朋友同3)健康院嘅姑娘都講我個仔情況都仲係正常.

作為兩手準備, 我係等2歲半去健康院覆疹同與此同時剛入左表去協康排期

我都好期待d人講小朋友會無啦啦park著個制去不停講野....

P.S. 希望可以睇到多d人分享相關經驗...

複式洋房

回覆 莫失莫忘 的帖子

你個小朋友終於開金口...!! 你放心晒!!!!congratulations!!!!!!!!!

複式洋房

回覆 Clarkyu 的帖子

congratulations!!!!!!!!!

我都好期待呢一刻!!!!

首頁

尾頁

跳至