自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔知眼鏡88最少買幾多盒或幾多對呢?我都想試啱先買

子爵府

FennieMan 發表於 21-12-26 18:45
好彩間舖頭係我朋友開,所以佢攞咗3個牌子,每個牌子三對比我試

我無識人做眼鏡

如果試戴幾對以上, 一來好似攞人好多貨, 二嚟又好似係人舖頭搞好耐咁

而且試戴耐都要行住街睇下遠野, 中距離野, 近野先真正感受到效果

係舖頭試戴就做唔到咁啦~

子爵府

thomas.sky 發表於 21-12-25 23:44
我試過兩種不同con,一副睇遠野清,一副睇近野清,帶咗一年半左右,我最近重新驗眼配過新con,最後選咗睇近 ...

有同感, 即使配左看近野都好吃力, 正常遠嘅野都望到, 係米要去專業驗眼?

珍珠宮

減齡達人勳章

杜小田 發表於 21-12-27 00:46
我無識人做眼鏡

我朋友叫我第一次喺屋企試戴,睇吓有冇頭暈或唔舒服,跟著好似平時一樣,照睇電視,手機,做家務…… 如果都冇問題,就可以落樓下行,睇吓遠,睇吓近!戴3-4個鐘就夠。
第二次戴就戴住返佢舖頭驗眼

子爵府

FennieMan 發表於 21-12-27 01:18
我朋友叫我第一次喺屋企試戴,睇吓有冇頭暈或唔舒服,跟著好似平時一樣,照睇電視,手機,做家務…… 如果都冇問題,就可以落樓下行,睇吓遠,睇吓近!戴3-4個鐘就夠。
第二次戴就戴住返佢舖頭驗眼 ...

我估一來眼鏡舖未必會比幾副以上個客試戴,

二來會咁有耐性比個客每副試戴 3-4 HR , 又週圍行下

所以諗緊應該點, 係咪搜集完資料後,
自己買唔同牌子又唔同度數每款一盒嚟試戴? (唔啱嘥都無辦法)

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

杜小田 發表於 21-12-26 20:40
明白, 你的驗光師好好!

係呀,multi-focal
係漸進(近視+老花)隱形眼鏡
試戴4副都係廠商免費提供的貨版
當時先付服務費$200
取sample回家試戴
試到啱為止
90日內返店舖訂購就可扣回服務費如果4副都試得唔啱
可以再取sample

子爵府

醒目開學勳章

wiiabcd 發表於 21-12-26 19:51
第ㄧ次配老花con
我都試了4個牌子
由最平one day 到最貴月拋都有

可以介紹嗎?

伯爵府

lemonlemoncc 發表於 21-12-27 01:00
有同感, 即使配左看近野都好吃力, 正常遠嘅野都望到, 係米要去專業驗眼?
...

我都係在朋友介紹眼鏡鋪配乍

伯爵府

杜小田 發表於 21-12-26 15:01
其實係咪可以一隻遠野清, 一隻近野清? (不用一對對同款同度數咁戴)

唔可以,如果甘睇野仲辛苦

男爵府

杜小田 發表於 21-12-1 15:44
請問你係咪近視+老花? 戴左後遠野近野都清? 有無唔舒服如頭暈?

1 DAY 嗎? 大概幾錢一個月?

我帶過1個月嗰隻,沒頭暈,但始終睇近唔係咁清,差少少

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

JoanC 發表於 21-12-25 20:05
遠近其實都唔太清,差過戴眼鏡,仲要好貴。我配咗,結果都係擺。
我原本都想配,眼鏡鋪職員講既同你一樣,最後慳番冇配。

子爵府

好媽媽勳章

杜小田 發表於 21-12-27 00:46
我無識人做眼鏡

眼鏡舖可以比你試戴,但要交底$200試戴費,如果你決定買就在單價扣返,所以唔存在唔好意思

wiiabcd    發表於 21-12-28 17:27

大宅

有淺近視,睇近嘢唔駛用眼鏡,無拉遠看問題。機check老花百幾度。配咗,但睇近嘢用唔到,要對眼望得極下或抬頭望,仲有眼鏡片阻隔。好唔慣。結果成日唔帶,漏低幾次。上一次係前日。

子爵府

力神 發表於 21-12-27 14:17
眼鏡舖可以比你試戴,但要交底$200試戴費,如果你決定買就在單價扣返,所以唔存在唔好意思
...

如果想試戴多過四副呢?

因為同一牌子都有度數吾同的組合, 又想試其牌子, 又分日棄同月棄

子爵府

wiiabcd 發表於 21-12-27 06:29
係呀,multi-focal
係漸進(近視+老花)隱形眼鏡
試戴4副都係廠商免費提供的貨版

請問可以 PM 介紹舖頭嗎? THX

另可以試戴多過四副呢? 加錢 OK?

因為同一牌子都有度數吾同的組合, 又想試其牌子, 又分日棄同月棄

大宅

回覆樓主:

得好少度數撰擇,初初帶咗幾年,好好,清楚,老花深咗就無啱度數,價錢係一般con概兩倍。
而家戴mono,一隻睇近,一隻睇遠,都ok, 重平D,不過同老花con一樣唔係人人帶到。
老花漸進鏡點都無con咁清。剛配一副,側睇,睇唔清对面舖朝牌,帶開con以為唔啱度,唔記得眼鏡要正面先睇得清楚。

子爵府

cc1209 發表於 21-12-27 14:56
有淺近視,睇近嘢唔駛用眼鏡,無拉遠看問題。機check老花百幾度。配咗,但睇近嘢用唔到,要對眼望得極下或 抬頭望,仲有眼鏡片阻隔。好唔慣。結果成日唔帶,漏低幾次。上一次係前日。...

睇近野唔洗拉遠其實未洗戴住吖~

子爵府

Noddy-mammy 發表於 21-12-27 15:24
得好少度數撰擇,初初帶咗幾年,好好,清楚,老花深咗就無啱度數,價錢係一般con概兩倍。
而家戴mono,一隻 .而家戴mono,一隻睇近,一隻睇遠,都ok, 重平D,不過同老花con一樣唔係人人帶到。
老花漸進鏡點都無con咁清。剛配一副,側睇,睇唔清对面舖朝牌,帶開con以為唔啱度,唔記得眼鏡要正面先睇得清楚。

..

老花一定隨著年紀加深? 無辧法的嗎?

請問你戴 MONO, 係咪兩隻眼都係漸進鏡?

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我唔得,近睇清楚,遠睇唔清楚。

大宅

杜小田 發表於 21-12-27 15:29
老花一定隨著年紀加深? 無辧法的嗎?

請問你戴 MONO, 係咪兩隻眼都係漸進鏡?

Mono唔係帶老花,本身有近視,係兩隻眼帶唔同度數,主眼睇近,另一隻睇遠,景深會感覺無咁好,但係遠近都會比帶老花con清(以我現在度數)。
初帶老花con我係遠近都清,只係度數深咗,再無啱度數,睇到近就睇唔到遠。所以先轉。
其实兩樣都要对眼適應到。
我自己就一直習慣唔到帶眼鏡。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊