跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

係㗎, 收入係大減㗎, 但又有好多使費又慳咗. 我住嘅地方無茶記, 連唐餐都少, 所以真係無乜意慾出街食(emoji)至於補習課外活動嗰啲, 都有keep, 但我d細路鐘意玩學校d球隊多過自己d私伙嘢, 所以私伙嘢又少過以前. 以前返工要見人, 置裝又唔慳得, 而家都唔使置.....反而送完細路返學朝朝去行trail, 返屋企煮lunch plan dinner, 接放學做司機, 一句講哂:係唔同嘅生活模式.

複式洋房

tomobaby 發表於 21-12-5 07:43

加拿大最低工資係比香港高,講真,在香港搵最低工資又點夠 ...

你小朋友多大,住溫哥華邊度?有D 地區樓會平D 可以有好多選擇,我都有兩個小朋友,知道生活真唔容易,或者考慮做part time 增加收入?做D 網上小生意又可幫補家計,揀間有得出租的屋住,當投資人地幫你供樓,老左都可以用層樓養老,不過要計清楚如果你都做野,會減少牛奶金,最好計清楚先,唔係白做。加拿大稅務好復雜,搵專業人士計下點樣理財策劃減輕稅率可能會有幫助。

大宅

溫哥華有邊區洗費平? 我都想知

男爵府

mugtaitai 發表於 21-12-13 16:17
回覆 tomobaby 的帖子

我最近從美國移居溫哥華,都覺得溫哥華嘅物價幾高,好多嘢都貴過美國,食物如是,日 ...

請問點樣可以由US移居Canada?我地係US citizen, 因為relatives都係Toronto, 所以都想搬過去.

大宅

回覆樓主:

想問下只係温哥華物價高d, 若果住Galgary , Edmonton 果邊會好d 嗎?

複式洋房

thai_tai 發表於 22-1-31 14:41
想問下只係温哥華物價高d, 若果住Galgary , Edmonton 果邊會好d 嗎?

我無住過嗰邊,溫哥華樓市或是生活物價之高該是冠絶整個加拿大。

大宅

tomobaby 發表於 22-1-31 15:42
我無住過嗰邊,溫哥華樓市或是生活物價之高該是冠絶整個加拿大。

明白。忘記多謝你既真實分享呀!真係家家有本難唸的經,為咗小朋友有好d既生活環境同教學,父母要取捨/犧牲原有既工作同生活,真係唔容易呀!
我地最近都有移民/比小朋友留學既打算。真係需要周詳既考慮呀

複式洋房

thai_tai 發表於 22-1-31 23:50
明白。忘記多謝你既真實分享呀!真係家家有本難唸的經,為咗小朋友有好d既生活環境同教學,父母要取捨/犧 ...

有時睇到報章啲(emoji)稿,二三百萬移民成功個案,移民公司值著香港人救生艇又話無學歷要求即攞PR, 為咗賺錢將移民童話化,真心無良.
我講出最真實最貼地現時嘅情況,唔係放負叫啲人唔好嚟,只望同為香港人,條數一定要計得比預期中寬鬆,做足夠準備功夫,唔好太理想化或諗住賣咗香港層樓點都夠喺度買返間安安定定.我嚟咗4年, 眼見太多艱辛故事,搵唔到工,考車牌屢失敗,做幾份兼職捱更抵夜先勉強夠維持生活費,價物高漲鮮肉類蔬菜食唔起轉移全部買Frozen食物。樓價升得太貴追唔切市場,唔知做按揭成數比香港低好多.多人搶租盤唔夠人爭...等等.
這些都是最真實,身邊總有很多這些個案發生梗.

複式洋房

tomobaby 發表於 22-2-1 01:26

有時睇到報章啲(emoji)稿,二三百萬移民成功個案,移民公司值 ...

賣咗香港層樓嚟到full paid一層新嘅,無住屋問題係首要. 但每年地租,屋保,車保, 住apartment/Townhouse 每月幾百蚊strata fee, 住house要預留維修費用,呢啲恆常開支絕不小嘢,偏偏最棘手就係搵工,搵唔到工點算?
加拿大極保障國民,(emoji)當地相關工作經驗就算你喺香港幾叻幾高職位都無用,呢度啲公司最怕文化差異,唔係話你英文唔好,重點係你唔熟悉呢邊嘅職場文化運作,當地人用語,老細就好大機會唔請你,寧願請個當地土生土長零經驗嘅大學生,你肯降低要求都無用. 最終大部分香港回流只可搵到服務性行業/華人公司等min pay嘅工,一份糧絕不夠一家生活費,要打幾份兼職. 放假困喺屋企慳錢減消費,生活係苦嘅!

複式洋房

tomobaby 發表於 22-2-1 05:41
賣咗香港層樓嚟到full paid一層新嘅,無住屋問題係首要. 但每年地租,屋保,車保, 住apartment/Townhouse 每 ...

相對,香港啲嘢真係平.如果你話香港食碗魚蛋粉都要$60hkd, 呢度係$14+tax($90左右). 香港貴係住,呢度貴係日常生活費和重税.當然你話吼正做折扣去買衫褲鞋實平過香港,但呢啲唔係必要品,冇錢咪唔買衫囉.但加拿大生活,個個禮拜去買餸,食材貴過哂香港,避無可避.別忘記香港人工比加拿大高,呢度平均個人收入3千加元,咁嘅物價/交通/油價,點頂?
唔好又問我點解唔返香,移民路係冇得回頭!樓又賣晒,全家過哂嚟,自己隻身扔低老公仔女返香港生活?移民得大部份都係中產,嚟到就係窮L.個個月條數掹掹緊,生活上盡可能都慳,見到每月嘅開支包你笑唔出. 我哋父母90年代帶住幾百萬移民就ok,今天輪到我哋就好辛苦啦.

大宅

回覆樓主:

好欣賞你嘅直接!
我細個都係移民加國,畢業後回港工作。最近的確有諗過要反回流加國,但學你咁講,冇錢真係唔好移民!
我諗嘅同你一樣,無論香港做都幾高層,去到外國都唔會承認你,所以去得就一定要預左拋開身段由低做起。
肯做嘅話一定夠生活,不過呢個係生存與生活嘅問題,即係你會食粥定食鮑魚咁解囉。

子爵府

回覆 tomobaby 的帖子

你寫的全部都是事實,我須然不是移民加拿大,但移民的路對我來說都是不安。
我無你咁叻,在香港個個月6位數的收入,但都是有一份穩定的工作可以做到退休,但都是選擇了移民。

不過,你小朋友上了中學,應該情況會好轉的了,希望在明天啦

複式洋房

apple929 發表於 22-2-1 14:40
好欣賞你嘅直接!
我細個都係移民加國,畢業後回港工作。最近的確有諗過要反回流加國,但學你咁講,冇錢真 ...

謝謝你能應同. 在這(emoji)生活過長時間嘅人先會體會同明白到移民並不是走進童話世界,每天都用血肉之軀頂住不同困難,咬緊牙關熬著過日子.只是年月累積下,明白無得走回頭,慢慢地變得麻木. 帶住幾大舊錢來,頭半年都係倒水咁,之後危機意識越來越大,搵工不如意,

男人,擔起頭家全家靠咗你,膊頭頂起半邊天,有苦自己知,壓力真係爆煲; 而女人,困在家中應付海量家務,責任感驅使下無論幾勞累都默默接受. 其實夫婦都各自承受不同的困苦.當大家心身都長期處於疲累時,就好容易磨擦.
現實,往往是殘酷. 除非你係國內富二代,瞇埋眼消費,否則這些令人作嘔嘅物價真的讓人吃不消.

大宅

tomobaby 發表於 22-2-1 15:36
謝謝你能應同. 在這(emoji)生活過長時間嘅人先會體會同明白到移民並不是走進童話世界,每天都用血肉之軀頂 ...

我曾經都計過條數,喺加國生活閑閑哋都要五六千蚊先足夠(講緊係一搬租屋租車出街食下野咁)。不過其實加國稅率咁高,如果講緊家庭總收入五六千蚊嘅話,咁扣稅前講緊都要賺8、9千先得(即係要兩個人做嘢,一個人要4000咁上下)。但係外國唔興請工人喎,咁如果小朋友細個嘅話又可以邊個照顧呢?

不過又咁講,我有單親媽媽的加國朋友(非華裔),佢都係自己一個做嘢養家,小朋友佢都唔太care好似天生天養咁,所以講到底都可能係中國人先咁緊張

子爵府

2024年龍年勳章

tomobaby 發表於 22-2-1 15:36
謝謝你能應同. 在這(emoji)生活過長時間嘅人先會體會同明白到移民並不是走進童話世界,每天都用血肉之軀頂 ...

其實你講既野,將 ‘加拿大’ 換上 ‘澳洲’ ,‘英國’ 咁都一樣適用。

香港人移民/回流不易,因為有資格有能力去既在香港都能已有一定地位同資產,有左既有既生活模式,去到外地要 ‘轉返回頭’ 係好難,因為往往會有比較,到時就會想 ‘走來值得嗎’ 咁,所以要克服既不是實際性既野(錢)係心理上既因素會較多(令自己正向、樂觀)

你願意為一個完整既家而作出咁大既轉變,是很有勇氣的事。時間會改變一切、慢慢你就會適應到,唔係因為搵多左錢,而係心態上係會調適到的,放心,不要容易放棄就好,加油!

複式洋房

apple929 發表於 22-2-1 16:09
我曾經都計過條數,喺加國生活閑閑哋都要五六千蚊先足夠(講緊係一搬租屋租車出街食下野咁)。不過其實加 ...

不是中國人緊張. 當你住嘅租金2,3千個月,食材,生活日用品,入油,上網,水電煤,手機月費夾夾埋埋都要3千蚊,兩條數加埋5,6千一定走唔甩,以上講梗已是最基本開支,即係細路無學嘢,唔出街食飯,非必要品唔買,唔出街娛樂消費嗰隻. 正如你所説一個家庭閑閑地都要五六千蚊先足夠,税前至少搵七八千,那你的單親媽媽朋友可以一個人養全家,咁佢一定人工好高.如果得佢一個養全家人工又唔係高,相信佢得到政府好多嘅資助.
呢度無工人,無親友支援下,兩公婆都要返全職先搵到五六,我都想知細路放學邊個接?放學後邊個睇住?即係回返問題最初,無可能兩公婆都返全職囉,咁得一個返工又點夠養家(你的高薪朋友係例外)

複式洋房

彥彥媽咪 發表於 22-2-1 22:52
其實你講既野,將 ‘加拿大’ 換上 ‘澳洲’ ,‘英國’ 咁都一樣適用。

香港人移民/回流不易,因為有資 ...

謝謝你的鼓勵.
移民路係艱辛,我每天都咬緊牙關同自己講撐下去. 漫漫長路,睇唔到有咩會好轉. 隨著年齡大賺錢能力會下降,細路長大開支亦增多.未至於無錢開飯咁慘,只係個個月望住條掹掹緊嘅數呢種壓力確係難頂.氣候食物生活模式早就適應,只係生活逼人呢種感覺唔係話消化就消化到. 如你所說,移民得都係中產,其實唔係將過往同現在比較,只係來到呢度每天過著一種”辛酸”嘅生活, 艱苦係一種感受,難到唔比較就唔會感到艱苦嗎? 我已經唔敢諗太遠,長路漫漫未來生活都唔會好得幾多,只係知道活好今天就算. 呢個或許係唯一令自己好過啲嘅方法. 為咗家庭,我無得選擇,唯有麻醉自己盡力照顧好佢哋.

子爵府

2024年龍年勳章

tomobaby 發表於 22-2-2 14:40
謝謝你的鼓勵.
移民路係艱辛,我每天都咬緊牙關同自己講撐下去. 漫漫長路,睇唔到有咩會好轉. 隨著年齡大賺 ...

我又會咁睇,感受係好個人化既野,壓力好多時係自製既。香港有多生活比你家艱辛既是更多,你都話叫做睇住本存摺簿有個數你睇,好多人連睇都無得佢睇(因為都無錢)都係咁過日子啦、我咁講不是想窒你,別誤會,只是人性,總有個 blind spot , 每有不如意既時候都會將‘不容易’ 呢種感覺無限放大,因而制造巨大壓力比自己,呢種負能量 handle 得唔好對自己對家人都危險

你既是香港來,應仍有香港人既拼搏精神,搞下網購,做下 KOL (我只是打比喻)等,多少也是一個方法,有句說話你聽過嗎:辦法總比困難多,你能處理好呢樣野,對教識子女將來學懂解難,舒壓是正面激勵,是嗎?

子爵府

若間屋夠大,你或者考慮租出1,2間房給留學生,就可以有被動收入

男爵府

tomobaby 發表於 22-2-2 14:40
謝謝你的鼓勵.
移民路係艱辛,我每天都咬緊牙關同自己講撐下去. 漫漫長路,睇唔到有咩會好轉. 隨著年齡大賺 ...

唔好意思,恕我多事,我見你history都提及香港有教開琴,可以考慮平時part time教下?我見Vancouver Toronto 呢啲華人比較多嘅地方都好多人學琴,而且教琴職業可以終身,唔需要退休。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊