自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 angelbbb 的帖子

我無怪佢, 同A仔無得講道理, 嬲佢咪即係激死自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pakyumama 發表於 21-12-5 21:54
回覆 goosy83 的帖子

我已經連大學既學費都準備好, 佢唔讀既我就慳返, 用來養老. ...

慳返可以了
讀唔讀到中六都成問題

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 uhtcl2006 的帖子

佢D情緒大上大落. 我都好難適應

琥珀宮

pakyumama 發表於 21-12-5 13:25
個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
話我迫佢讀書,要退學,.
甘我叫佢自己上網搵下合法輟 ...

如果佢咁痛苦我會比佢休息下,叫佢hea讀,唔好理分數,總好過退學

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

pakyumama 發表於 21-12-5 21:49
之前ZOOM, 再每日半天課, 唔吸收都正常, 如果溫習態度正確, 唔合格我無問題
依家日打夜打, 可以飯都唔食, ...

你可以照要求
但事實上仔女唔一定做到
電話/電子遊戲/社交
任何一樣沈迷落去
佢只可以響打機中搵到成功感
彌補學業上失意
然後變成一個惡性循環
幾萬個學生
唔少就俾呢啲野distract左返唔到轉頭
只能接受現實
讀書既唔係考咩智力智慧
只係考驗一個人夠唔夠self discipline
基本上就係聽唔聽話
要放棄享樂
讀啲全部google到,將來唔會用既知識
過到呢個過程去到大學畢業
只係說明一個人夠聽話,有紀律
唔一定係個叻既人

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 mandy952 的帖子

問心, 我覺得已經好HEA日日放學好似無功課做, 4:30開機,打到10:30, 叫好多次才收機.
食飯都只用半小時, 甘都話迫佢, 甘我無話可說了

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pakyumama 發表於 21-12-5 22:44

佢D情緒大上大落. 我都好難適應

我仔一樣,入房問佢食乜,發我脾氣,覺得我阻佢打機,轉頭食飯又同我有傾有講,無事一樣,如果我下下都嬲,真係死好多細胞,佢地呢類小朋友,根本feel唔到我地唔高興的。
好似我仔,叫我幫佢增值8達通,佢真係放學一入門口就講幫我增值8達通啦,我話你可唔可以下次講野禮貌d,佢無叫我,亦無講唔該,我講完佢即發脾氣話我煩,我都好無奈。。。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 littlefunpig 的帖子

你講得啱, 所以佢唔學壞, 基本能養活自己便好.依家唔會好似以前甘, 指望兒女養了. 佢唔駛靠父母已感恩.

男爵府

個仔中三, 讀band2 英文班.昨晚大發脾氣話讀完都唔合格
點解距覺得你係逼距讀書? 家長只有提供實質的學術指導先幫到小朋友.自已吾識就補習. 你仔都已發出求救信號, 距吾識點樣讀先合格!

伯爵府

虎到金來勳章

做A仔父母, 要好忍得, 大家加油

琥珀宮

最主要原因係搵唔到正確讀書方法
中英不外乎多睇課外書,數就要操練題目,其他多數靠背都可以合格
如果背都背唔到,可能係專注力唔夠,建議溫書要set目標時間表,如30分鐘內溫多少頁或範圍,再慢慢自己調節

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

licpd 發表於 21-12-5 23:01
點解距覺得你係逼距讀書? 家長只有提供實質的學術指導先幫到小朋友.自已吾識就補習. 你仔都已發出求救信號, ...

我唸你唔太明樓主想表達d咩,其實佢仔係未盡全力/未曾盡力,每日浪費太多時間打機,補習時只唸住將功課搞掂拎回校交差便算,考試未盡力溫書,打天才波,呢個係態度問題,如果樓主仔仔有出過力,即使成績未如意,相信樓主都唔會咁心累~

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 licpd 的帖子

因為我要求佢中英合格, 佢咪話我迫佢我一直主動幫佢複習, 到中二佢唔要我幫, 甘試左自己溫,成績強差人意
於是我同佢分析讀書時邊PART可改善,例如唔好一邊聽音樂一邊睇書. 溫習時關電腦, 唔好開住打機畫面,
溫習唔好只溫WS,課本唔睇, 實驗唔睇
上堂留心老師有無講重點......
考前提醒佢之前出錯既唔小心位. 避免又扣分.
總括而言, 電子產品係雙刃劍, 如好好利用,可輔助學習.反之, 沉迷在內,難以自拔.

翡翠宮

pakyumama 發表於 21-12-5 22:59
回覆 littlefunpig 的帖子

你講得啱, 所以佢唔學壞, 基本能養活自己便好.依家唔會好似以前甘, 指望兒女養 ...

一般正常小朋友都難讀
我當年一要溫書
又係搞呢搞路先肯坐定定溫
仲要夜一夜無人無聲先溫到
更何況你的話係A仔? A係指ADHD嗎?
係專注力缺失既問題
好難集中精神睇一啲沈悶既教科書
仲要開托左打機既世界
相比之下更加返轉頭
打機完全係吸引曬所有注意力同俾到即刻反應
好難抽身

男爵府

uhtcl2006 發表於 21-12-5 23:06
我唸你唔太明樓主想表達d咩,其實佢仔係未盡全力/未曾盡力,每日浪費太多時間打機,補習時只唸住將功課搞 ...

其實我覺得因爲距讀書無成功感, 如果距個人吾係好tough個的就會放棄然后揾其他也去麻木自已.

中學的野開始深, 學校環境亦都影響小朋友的態度. 家長閙係無用, 要先下手爲强, 防範於未然, 幫距有能力去應付學業.

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 mandy952 的帖子

認同, 會試下你既建議, 謝謝!佢既專注力去晒打電子產品
佢如果肯溫, 一日坐10小時都沒問題.

伯爵府

虎到金來勳章

所以我今年叫佢轉中文, 用中文考, 佢有70分, 英文考, 2X分.分別好大

水晶宮

licpd 發表於 21-12-5 23:12
其實我覺得因爲距讀書無成功感, 如果距個人吾係好tough個的就會放棄然后揾其他也去麻木自已.

中學的野開 ...

坦白講,呢一代做家長真係好難,我細時,我父母學識唔多,唔識/會教我地讀書,唔合格返嚟只會打~
但呢一代細路,唔打得唔鬧得,講道理都未必肯聽,真係好難搞

varievarie    發表於 21-12-11 12:21

大宅

littlefunpig 發表於 21-12-5 22:55
你可以照要求
但事實上仔女唔一定做到
電話/電子遊戲/社交

世事都被你看透了,但無咩十幾歲嘅人會有呢個智慧去理解呢個事實,何况係嘗試鬥贏呢個"制度".

男爵府

pakyumama 發表於 21-12-5 23:10

因為我要求佢中英合格, 佢咪話我迫佢我一直主動幫佢複習, 到中二佢唔要我幫, 甘試左自 ...

de'ldel

首頁
34567...10

尾頁

跳至