婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實真係好唔明, 一齊食飯大家都唔開心, 但99姑仔過時過節又要求我地同佢地食飯, 最搞笑係次次都唔會關心我地呢一家, 但又同個仔講, 好想見個孫.......

99同姑仔講明我叫佢地只可以以英文名相稱, 到而家又反投訴我地冇禮貌......你想小朋友點叫呢, 媽媽只可叫呢個人做MARY, 但係又要求我教個女叫佢做嫲嫲

到食飯啦, 又話我唔俾飯同湯個女食搞到佢咁瘦, 係佢照顧就唔會咁

到俾錢啦, 叫其他仔女一齊夾, 又話家嫂係衰人, 又話姑仔同條仔食飯都要俾錢, 但家嫂同C6食飯就唔駛俾...

食一餐飯勁煩....

水晶宮

sybb2014 發表於 21-12-7 12:12
其實真係好唔明, 一齊食飯大家都唔開心, 但99姑仔過時過節又要求我地同佢地食飯, 最搞笑係次次都唔會關心我 ...

係架。要夾錢那些飯局,我都事先叫我老公搞定點找數夾錢。一係只出席奶奶屋企飯局,不用夾咩錢。再盡啲就各有各吃。

一年點都出席幾次,唯有扮盲扮聾扮啞,集中去照顧自己仔女,仔女不好有咩事就算。我奶奶屋企地下是拋光磚,一濕水就跣到福佳,好易有意外。老公不會小心看住仔女。

我會計住,頂盡一個月先吃2次,同老爺奶奶;如大時節,一年頂盡5-6次。再少啲都得。沒咩事今生盡量不相見(不想見)。

大宅

其實真係好唔明, 一齊食飯大家都唔開心, 但99姑仔過時過節又要求我地同佢地食飯, 最搞笑係次次都唔會關心我 ...

做戲姐

大宅

回覆 周小桃 的帖子

我次次見面都好唔開心
奶奶嚟我家問c6得唔得閒食飯,原因係同c6講大伯叔仔外母近況,等c6關心人地

我同c6講朋友有傢俬唔要,奶奶食飯聽到,即刻叫另一媳婦拿番佢屋企,俾人地外母用

你話做戲,出去食飯我地俾99.9次,奶奶俾一次$50,佢同親戚唱我,話成日請我…..

大宅

你諗下你又不用同她住,已經好了。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁你直頭拒絕唔去啦

有一邊飯局我都係咁講:疫情大家要分枱坐,費事啦
就冇出現,都差不多兩年無見
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

「媽媽只可叫呢個人做MARY, 但係又要求我教個女叫佢做嫲嫲」

想新抱叫自己英文名,想個孫叫自己嫲嫲,其實無衝突。你覺得要做到有乜咁難為?

伯爵府

回覆 sybb2014 的帖子

我覺得,做時做節一家 齊齊整整 出嚟食飯好正常 ,食飯由仔女夾錢亦都好應該。

水晶宮

sybb2014 發表於 21-12-9 11:00
回覆 周小桃 的帖子

我次次見面都好唔開心

疏遠啦,可以唔見就唔見啦,盡量唔好自己攞錢出嚟食,要食都食平嘢嗰啲算啦。如果可以直接去奶奶屋企度食,喺佢屋企度簡單煮就算,唔好整傷自己荷包。

水晶宮

cathngai 發表於 21-12-9 20:53
回覆 sybb2014 的帖子

我覺得,做時做節一家 齊齊整整 出嚟食飯好正常 ,食飯由仔女夾錢亦都好應該。 ...

唔係㗎,有啲兄弟姊妹成日旨意晒做最大嗰個去俾錢,有大食大,父母又唔識做,父母又係旨意最大個仔或女去找全數。呢啲咪衰囉。

水晶宮

crystal媽咪 發表於 21-12-9 11:53
咁你直頭拒絕唔去啦

有一邊飯局我都係咁講:疫情大家要分枱坐,費事啦

多得呢個疫情,有兩年大家可以名正言順唔使見。真係舒服好多。銀包都輕鬆好多。

大宅

回覆 木土土 的帖子

但我地一齊出去玩,我同人講佢係c6媽媽,99都唔想,仲要一聽到就鬧。
次次去旅行去食飯,人地問親99都話係我同c6係佢朋友,但我拖住個女就會叫呢個朋友做嫲嫲,唔奇怪嗎?

大宅

回覆 cathngai 的帖子

食飯冇問題呀,我都覺得應該,我自己都喜歡一大班人。
之前我c6次次俾,我地開支都開始大,而個個都搵唔少又帶曬另一半嚟食,我提議大家夾,但6299覺得唔應該,到而家我地夾番一份就算

大宅

回覆 crystal媽咪 的帖子

我都有用呢個原因,之後咪分批搵你囉。今星期62先,下星期99姑仔,再之後99又問幾時得閒,仲有其他人……勁呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sybb2014 發表於 21-12-9 23:27
回覆 crystal媽咪 的帖子

我都有用呢個原因,之後咪分批搵你囉。今星期62先,下星期99姑仔,再之後99又問 ...

上年好嚴重嘅時候只有老公出席
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

sybb2014 發表於 21-12-9 23:15
回覆 木土土 的帖子

但我地一齊出去玩,我同人講佢係c6媽媽,99都唔想,仲要一聽到就鬧。

點向其他人介紹你99,同點教仔女點叫嫲嫲,係兩回事。
奇唔奇怪都好,佢講一次就清楚明白,佢喜歡點咪照跟佢想法做law,又唔係要教仔女講大話,我覺得唔難做姐

男爵府

要比錢飯局一律唔出席,咁受氣,去來做乜?
我有朋友同奶奶永不相見,唔洗應酬大家,好舒服。

大宅

回覆 siugocandy 的帖子

大宅

回覆 木土土 的帖子

其實係唔難既,不過諗起當初奶奶派利是又話唔係一家人專登派雙封但單數比我,結婚入門奶奶又話唔駛,到個小朋友出世,親自送禮和姜醋俾奶奶,奶奶又話唔收,我地自己儲錢買樓又專登係我面前同老公講層樓唔好寫我名…….我真係叫唔出口啦
仲有奶奶叫我地要送禮(巨大現金獎)俾姑仔,因我生左既小朋友係女……

琥珀宮

sybb2014 發表於 21-12-13 11:18
回覆 木土土 的帖子

其實係唔難既,不過諗起當初奶奶派利是又話唔係一家人專登派雙封但單數比我,結婚入門 ...

我係講緊你點叫你99,同教子女點叫99。唔明咩「叫唔出口」
就算你99點衰,你同你個女見到佢,都要叫佢架啦!

首頁

尾頁

跳至