夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ginnia 發表於 21-12-8 09:47
佢基本上已經同小三斷左纜,但佢話我同佢既感情掉淡左幾年,唔係一時三刻可以好似以前咁,所以大家呢一刻 ...

或者呢一刻你覺得同小三斷纜,并唔代表佢哋唔會穩對方或偷偷背住你再有聯絡(重要佢哋一起時間甘長)。你真係仲夠膽相信你老公?
以過來人身份話你知襯自己仲後生果斷離開,或者會遇到一個更加愛你既人,何必留向一個已經唔愛你既人身邊。已經給一個人騙左甘耐仲唔醒?可能呢一刻你會覺得對唔住小朋友,但最錯果個唔係你,好好為自己打算下

Campenella    發表於 21-12-8 20:57
cathngai    發表於 21-12-8 20:39

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好坦白一句,你老公已經唔愛你。

你唔應該去唸佢唸緊乜,係要唸下你自己將來條路要點行....有咩打算...

大宅

Ginnia 發表於 21-12-8 12:45

我唔肯定佢叫唔叫願意行前一步,佢係明顯唔同左,我感覺到, ...

肯斬纜已經係作出努力第一步,你唔好放棄主動啲,常約佢去拍拖,放下之前怨恨,向前看,如果連你都被動話,佢……好快會死灰復燃

男爵府

如果大家都有心修補關係~可以試吓搵婚姻輔導

侯爵府

Ginnia 發表於 21-12-8 02:08
其實2年幾前..我已經察覺老公有異樣。但由於較早前我有懷疑過佢問佢,但當時佢係無出軌。係我誤會左佢。所 ...

你試想像下,你點樣可以愛番前男友,肯同佢一齊。我估你要付出好大既努力,因為佢唔多出力。

男爵府

Ginnia 發表於 21-12-8 03:01
佢話大家都有條剌,起埋一齊係唔work...過唔到自己心理關口,但我小朋友仲細,仲要係99湊緊..小朋友好痴我 ...

佢話"係埋一齊係唔work,佢深信有傷痕係不能彌補"即刻佢連修補夫妻關係嘅心都冇,佢唔表示分開,可能唔想做先開口嗰個,怕俾家人指摘,想你先開口,或者想爭取時間轉移資產
佢喺你問佢時直認,同小三關係已經維持兩年,佢話而家冇同小三聯絡,可能怕你為難小三,相信佢已一早做好,俾你發現嘅準備,樓主亦要做離婚嘅心理準備,感覺佢已經唔愛你,講乜嘢內疚,自己好污糟,全部都係廢話

cathngai    發表於 21-12-8 20:42

男爵府

回覆樓主:

第完1樓覺得佢坦白唔係為咗同你和好,只係覺得自己好賤,坦白完鬆咗一口氣,如果你唔嬲反應唔大,好似有人接受佢咁,佢自己就開心哂,你唸乜 有乜感受who cares,你明唔明佢唸乜當然也不重要

你仲要主動搵話題,搞到係你唔可以無咗佢,佢就係額頭鑿咗衰字係你R佢同你一齊咁,你再思考下係咪要做到咁!

cathngai    發表於 21-12-8 20:43

洋房

kwhkwh 發表於 21-12-8 13:56
呢度幾多JM 講過,男人用邊度諗野。 唔掂你,戲都唔做,樓主你想圍爐定意見?
唔知道你經濟如何?生完小朋 ...

其實我有自己既事業,有物業。所以真係離婚,物質生活上絕對無問題。但我現在還卻步係我知道永遠我不能給父愛比小朋友,所以我都係盡力挽回,最後決定才離婚。

洋房

SUMSUM_88 發表於 21-12-8 18:57

佢話"係埋一齊係唔work,佢深信有傷痕係不能彌補"即刻 ...

資產全部在我手,我一d都無擔心,而且佢知道我有晒小三既資料,要玩到佢無面無工做係非常容易既事...

男爵府

Ginnia 發表於 21-12-8 22:24

其實我有自己既事業,有物業。所以真係離婚,物質生活上絕對 ...

既然你有能力更加要走,何必為左件垃圾而盡力挽回,到時你咪更傷心,給人傷多一次。有機會會穩到一個錫你同小朋友既人,你真係需要時間再諗清楚

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

其實我有自己既事業,有物業。所以真係離婚,物質生活上絕對 ...
先恭喜樓主有錢有氣力。比起其他case, 樓主有咩事真係可以做人瀟灑。

坦白講, 以前女既為錢為依附, 都會死忍。現在世代, 5好講女, 男既都會想少奮鬥20年。
貪錢, 男女都應該交功課, 交下戲, 咁先對得住份「人工」。
家下男既會不會睇死你想挽救, 所以咁把炮「白逗人工」?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

Ginnia 發表於 21-12-8 09:47
佢基本上已經同小三斷左纜,但佢話我同佢既感情掉淡左幾年,唔係一時三刻可以好似以前咁,所以大家呢一刻 ...

講真,佢同小三斷並唔見得係因為你同你頭家,只係佢都玩厭左個小三,先咁易斷到,更加易比佢同小三開口話斷既藉口,一個男人真係愛你同頭家,首先已經唔會出軌,正如有jm 講,2年前佢覺得你忽略佢時,如佢真心愛你,都會撒嬌(男人都會)講你唔關心佢,而佢反而選擇出軌。到而家佢都係講唔能夠同你係返埋一齊,即刻已經唔愛你兩年,你覺得2年後佢會愛返你嗎?

我明白你仲愛佢,但婚姻只有一方去愛,係無用,不如諗下如果分開你之後點去生活仲好

男爵府

父愛沒有可能由母親給予,離婚不代表小朋友沒有父愛,除非父親不重視小朋友,可以共同撫養,不要以此作為藉口
你要愛自己先,先有能力搵到愛你嘅人

大宅

回覆樓主:

唔好理老公諗咩,可能真心內疚,可能是藉口。

但妳仍想為家庭努力,比個時限自己去為這個家付出,一來妳願意原諒,都不等於妳自己無傷口,他要回頭也要有妳比信心他才做到,加上要第三者不再糾纏。

三個人有機會要角力一段時間,可能比起妳之前暗中發現時的日子仲辛苦,因為第三者都可能因為不甘心或要勝過妳,而要同妳爭過。

妳老公要回家,他都要好大努力;妳要顧好自己、顧埋個仔、仲要一步步引領老公回家、不容易嫁。

將來會感情更好 定真離婚、無人會知、結局都好受跟住落嚟的過程影響;但妳努力左,至少無悔。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

佢講得好聽je.....覺得好內疚,唔可以同番你一齊....
暫時唔搵小三,定同小三已分開,個分別都已經好大..
唔理信唔信你老公,樓主都要做定心理準備,計劃定自己嘅將來~

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

即係你老公對小三動左真感情,由玩玩下玩到出左事。

佢抽唔番出黎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

其實冇任何藉口
有咩大家應該講清楚
解決吾到只有放生大家
依家咁情況
想自己好交待屋企人
左擁右抱扮冇事發生
你可吾可以一直係咁
佢會同另一邊斬纜?
任何方式都要勇氣
加油

男爵府

你經済條件好過男人咪慘囉!你隨時分一半給他。女人結了婚咁叻有鬼用咩!你看看香港離婚法啦!
其實香港離婚法不大保障經濟條件好的婦女。試想,如男人只要有心娶過有錢老婆,但之後出去滾,又打老婆,若老婆提出離婚,隨時分一半身家,一係死忍,可見香港離婚法一d都不公平。
反看國內的離婚法,如對方有犯錯,是分不到另一方財產,反而公平許多。香港婚姻法真的要改改,來保障更多受害婦孺。你看這𥚃何等多婦女呻?

奉勸女人結了婚都是不要咁叻好。乖乖在家做個家庭主婦反而還好。反正個衰佬咁衰,還要如此辛苦做兩份工養他?不如做個FTM在家照顧好子女,嘆下世界好過,到時反過來你分佢。離婚你隨時聲大過佢?

首頁

尾頁

跳至