自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

我仔一得閒睇埋d 打機YouTube,學唔到野又聽到煩成日嘩嘩叫咁,以前電視都有好多學習既短片,成語動畫廊、英文一分鐘又有教育局d學習片咁,而家好似乜都冇。

大宅

auhiyo 發表於 21-12-23 13:41
我仔一得閒睇埋d 打機YouTube,學唔到野又聽到煩成日嘩嘩叫咁,以前電視都有好多學習既短片,成語動畫廊、 ...

睇youtube嘅時間長唔長?睇打機youtube咪當娛樂下囉,冇可能一日24小時都係學嘢嘅

我女當年我直接開上網搵ETV畀佢睇

男爵府

回覆 auhiyo 的帖子

你個仔幾多歲?

珍珠宮

回覆樓主:

khan academy

男爵府

Coding
我見我仔成日玩

一係摺下手工

珍珠宮

daijuju 發表於 21-12-23 14:09
khan academy

呢個很有用,三個仔都用黎學數學。

珍珠宮

我細仔鐘意畫公仔,喺YouTube 揾how to draw…

公爵府

BK Milk勳章

靚媽latte 發表於 21-12-23 13:45
睇youtube嘅時間長唔長?睇打機youtube咪當娛樂下囉,冇可能一日24小時都係學嘢嘅

我女當年我直接開上網搵 ...

而家放假一唔睇任佢就會開黎睇架啦!

公爵府

BK Milk勳章

阿豬媽@C 發表於 21-12-23 13:47

你個仔幾多歲?

快9歲

男爵府

咁梗係睇書啦。睇科普,上淘宝買,平靚正。
utube 片,有時夾帶粗口、偏見,學壞咗有排教

男爵府

hphpphph 發表於 21-12-23 14:45
utube 片,有時夾帶粗口、偏見,學壞咗有排教 ...
我意思係本地打機片唔得。
以前圖書館有啲南朝鮮科普漫畫好多小朋友睇

男爵府

八歲幾好多嘢可以睇喎.
好多科學嘅channel, 實驗,小朋友嘅non fiction channel, 推理,甚至乎學術上嘅小朋友channel 都係好有趣同好多嘢學。

公爵府

BK Milk勳章

hphpphph 發表於 21-12-23 14:45
utube 片,有時夾帶粗口、偏見,學壞咗有排教 ...

就係佢前幾日打機突然一句what the ,我即刻stop左佢,所以諗住唔比佢再睇。

珍珠宮

我仔一得閒睇埋d 打機YouTube,學唔到野又聽到煩成日嘩嘩叫咁,以前電視都有好多學習既短片,成語動畫廊、 ...

如果只限YouTube,你search kid science都多野睇,我小朋友初小,我唔會任佢search,後期join左Netflix、Disney+可以set兒童區,就方便搵啱佢睇嘅節目。

其實我完全明你講乜嘅,如果佢follow外國youtuber打機channel,真係乜都尖叫一餐,言行誇張,有冇粗口俗語就反而可以揀吓(有d youtuber會一家大細,會好好多),睇節目其實唔一定要「學野」,我揀輕鬆兒童節目當俾佢relax吓,反而多睇書比較實際,我地就算假期,午飯前係唔開電視,全屋好靜,所以朝早佢食早餐就開始搵書睇(我地屋企預備好多書,可隨手攞到),我小朋友七八歲,佢都鍾意睇 I wonder why,有好多分類,日常生活、科學等等⋯

伯爵府

見到樓主話9歲。

你有無netflix?佢地有啲自家節目幾好喎,science show講lab experiments,勁多野外節目講動物,生物鏈,等等。仲可以學英文。

珍珠宮

auhiyo 發表於 21-12-23 15:43
就係佢前幾日打機突然一句what the ,我即刻stop左佢,所以諗住唔比佢再睇。
...

如果佢keep住睇外國youtuber,有時都有講what the hell、what???我之前有問過自己小朋友,佢話反而睇開嗰幾個youtuber冇講what the F呢類明顯粗口嘅!

公爵府

BK Milk勳章

fupigpig 發表於 21-12-23 22:39
如果佢keep住睇外國youtuber,有時都有講what the hell、what???我之前有問過自己小朋友,佢話反而睇 ...

有d有講有d就冇law,我真係想block左個d打機片,只需我唔識整。

珍珠宮

auhiyo 發表於 21-12-23 23:28
有d有講有d就冇law,我真係想block左個d打機片,只需我唔識整。

而家初小,勉強還可以block到,好快佢就識㗎喇,要禁佢一件事,倒不如諗下有乜可以取代到。初小學校會開始學coding,都好多唔同scratch 嘅片源、games,可以睇可以玩,不如你試吓轉移佢有冇其他目標?

珍珠宮

mommyli 發表於 21-12-23 22:39

見到樓主話9歲。

係,好多選擇又放心俾佢睇。
例如asks the storybots呢類,我小朋友都好鍾意,好快就煲晒3季

https://m.youtube.com/watch?v=0ECPrtjnoCg

首頁

尾頁

跳至