自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如果要去水塘道培德書院,在金鐘要坐幾多號巴士可到達?車費幾多錢一程? 附近又吾近地鐵站。

男爵府

singzone 發表於 21-12-26 01:38
請問如果要去水塘道培德書院,在金鐘要坐幾多號巴士可到達?車費幾多錢一程? 附近又吾近地鐵站。 :sweati ...

上網查 灣仔、銅鑼灣有小巴到 35m 4c
或巴士,但唔係金鐘上車

男爵府

請問如果要去水塘道培德書院,在金鐘要坐幾多號巴士可到達?車費幾多錢一程? 附近又吾近地鐵站。 :sweati ...

3架巴士都無金鐘站
971、76、7

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

搭到香港仔,再行條斜路上去或搭小巴。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

70、37B、90B
香港仔落車,再問人點行去培德中學, 因為仲有小學,唔好攪錯!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

趙元嵩 發表於 21-12-26 04:59
70、37B、90B
香港仔落車,再問人點行去培德中學, 因為仲有小學,唔好攪錯! ...

呢三架都只到香港仔,唔上斜
呢個選擇(中環/金鐘)先到香港仔再行/轉van, 最煩係所有巴士基本上都係海皮落,先要行一餐至到山腳,仲要行上斜…..

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

中環有7號,銅鑼灣有76,但十世至有一架

建議你搭地鐵到銅鑼灣,總統戲院隔離有架4c van,好密車,上到石排灣(經培德,即「白沙樓」落)
https://www.16seats.net/chi/gmb/gh_4c.html

一係你搭地鐵到黃竹坑,都有架van 仔4M都得
https://www.16seats.net/chi/gmb/gh_4m.html

王國長老

金鐘無直車到石排灣(培德係中途站),你一係搭70到香港仔再轉van 仔上
可以行嘅,但比較少人選擇行,先由海皮落車,經香港仔大街,再上斜,行15分鐘左右啦

大宅

sharebuy 發表於 21-12-26 02:41
3架巴士都無金鐘站
971、76、7

謝謝你!

大宅

趙元嵩 發表於 21-12-26 04:59
70、37B、90B
香港仔落車,再問人點行去培德中學, 因為仲有小學,唔好攪錯! ...

要边個行边間人先,謝謝!

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-12-26 11:34
金鐘無直車到石排灣(培德係中途站),你一係搭70到香港仔再轉van 仔上
可以行嘅,但比較少人選擇行,先由 ...

要去呢個地方對我來說明吾容易。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-12-26 11:32
中環有7號,銅鑼灣有76,但十世至有一架

建議你搭地鐵到銅鑼灣,總統戲院隔離有架4c van,好密車,上到石 ...

非常感謝你告知,小巴4C同4M好似係方便好多。

大宅

金鐘有架90b..行薄扶林..係香港仔巴士總站落車..可以再轉小巴上..

大宅

cute主席 發表於 21-12-26 13:18
金鐘有架90b..行薄扶林..係香港仔巴士總站落車..可以再轉小巴上..

又有多一個選擇,好多謝你。

王國長老

singzone 發表於 21-12-26 13:21
又有多一個選擇,好多謝你。

90b都係要去香港仔轉小巴上
信我啦,我好熟果邊

既然銅鑼灣方便,就銅鑼灣一程車免煩,車又密
地鐵站經sogo 新翼出洛克道地面,行前一個街口(一分鐘)就係4c小巴站(在Google map上找景隆街8號就係小巴站位置)

除非你超級唔好彩,否則幾乎唔塞車,半小找內就到。記得同司機講白沙樓落(你講培德中學佢都應該識)

大宅

回覆樓主:

香港仔啲路對我來說,非常陌生,我覺得你介紹在銅鑼灣找小巴坐過去方便又容易。請問培德書院附近的係咪有間賽馬會診所?

王國長老

singzone 發表於 21-12-26 16:10
香港仔啲路對我來說,非常陌生,我覺得你介紹在銅鑼灣找小巴坐過去方便又容易。請問培德書院附近的係咪有間 ...

你去培德中學,定賽馬會診所?診所其實在培德((小學))隔離,唔太需要上斜。咁去香港仔嘅車都可以

其他樓上jm 講到香港仔嘅巴士都得,但要在海皮落行去診所,平地行約十分鐘

或者你照在銅鑼灣搭4c van仔,香港仔中心落,或黃竹坑搭4m香港仔(得一個點近郵局)落,行去5分鐘

王國長老

希望你明
最底藍色線係一般經香港仔巴士(90b會兜入香港仔,7/76/971會上石排灣但我唔建議因為1.車程耐 2. 班次疏)
綠線係4c /4m路線,經海皮再經香港仔上斜經培德書院去石排灣。書院在1,診所在2,3係4m落客點,4係4c落客點
如果你目的地係培德書院,就銅鑼灣搭4c/4m 培德(白沙樓)直落
如果你目的地係診所,就4c/4m在3或4落,行過去。或搭藍線巴士(一大堆,如金鐘搭70),海旁落去行過去

大宅

回覆樓主:

我係要去培德小近賽事會診所,因從未去過吾識路,所以向各位請教教路。

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-12-26 16:36
希望你明
最底藍色線係一般經香港仔巴士(90b會兜入香港仔,7/76/971會上石排灣但我唔建議因為1.車程耐 2. ...

你截圖睇好清楚, 倆條路差好遠,決定銅鑼灣坐小巴過去。

首頁

尾頁

跳至