論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

yippypiggy 發表於 23-1-10 08:34
https://www.info.gov.hk/gia/general/202209/09/P2022090900613.htm?fbclid=IwAR1oxq3V1RIsza69WW9DP2G5lu ...

Thx!

男爵府

2024年龍年勳章

yippypiggy 發表於 23-1-10 08:37
除左牌...因為我呢排都唸梗肯亞工人...

不過吾奇,我之前都同呢個sole agent 傾過,態度真係....未俾$都甘, ...

絕對是!她的態度令我感到好唔舒服,所以最後我都冇搵佢!咁你而家諗住請邊到嘅姐姐?

別墅

回覆 Cecilia媽媽 的帖子

係呀,所以之前我見有人話佢好好,跟得好好....我真係充滿懷疑....
我現在都煩梗試吾試孟加拉

男爵府

2024年龍年勳章

yippypiggy 發表於 23-1-10 17:42

係呀,所以之前我見有人話佢好好,跟得好好....我真係充滿懷疑....

我而家正正就係用緊孟加拉姐姐

別墅

你覺得ok嗎?因感覺孟好似岩湊老人多湊小孩....煮飯ok嗎?

男爵府

2024年龍年勳章

yippypiggy 發表於 23-1-10 19:16

你覺得ok嗎?因感覺孟好似岩湊老人多湊小孩....煮飯ok嗎? ...

我屋企用孟傭主要都係做清潔,煮飯,湊狗,我奶奶唔洗照顧,奶奶教佢煮飯!整體表現大約有80分!不過,我聽過另外一個JM 講,佢又係請咗孟傭湊小朋友,話姐姐唔見咗小朋友2次,最後好彩搵到!所以湊小朋友可能真係唔可以!

男爵府

2024年龍年勳章

yippypiggy 發表於 23-1-10 19:16

你覺得ok嗎?因感覺孟好似岩湊老人多湊小孩....煮飯ok嗎? ...

最後嗰位JM 炒咗姐姐

男爵府

Cecilia媽媽 發表於 22-1-24 16:55
孟加拉同我視像interview 時全程講中文的!
是經另一間agency 請的
而呢間孟加拉外傭training school, 是 ...

可以PM你Agent比我嗎?

男爵府

2024年龍年勳章

Mini20160607 發表於 23-12-28 15:07
可以PM你Agent比我嗎?

Jasmine
Tel: 97507476

不過我有一個消息話你知,我個孟加拉姐姐係今年9月嘅時候,放例假之後冇再番嚟
如果你想知詳情,你再pm 我

男爵府

Cecilia媽媽 發表於 23-12-28 15:32
Jasmine
Tel: 97507476

下>< 咁你咪要臨時即刻請新姐姐

佢唔係2022年先入屋? 咁快放例假?

唉,洗咗咁多錢請番黎, 做一年又走

男爵府

2024年龍年勳章

Mini20160607 發表於 23-12-29 09:32

我當時即刻要搵新姐姐,剛剛12月12日已經入屋!對的,她是2022年到嘅,當時仲要隔離,佢嘅例假係每星期嘅休息日!並不是大假!

男爵府

2024年龍年勳章

Mini20160607 發表於 23-12-29 09:32

其實我都預咗孟傭唔會續約,咁如果覺得唔中意我份工,咪辭職囉!洗乜走佬啫!

伯爵府

Cecilia媽媽 發表於 23-12-29 12:25
其實我都預咗孟傭唔會續約,咁如果覺得唔中意我份工,咪辭職囉!洗乜走佬啫!
...

我個agent話孟傭好多人嚟到香港會失蹤走路,所以佢公司唔做孟傭

伯爵府

咪請埋D未開化國家既人啦。機票又貴。玩死自己

複式洋房

我都想知

象牙宮

取消職業介紹所牌照
  勞工處發言人今日(九月九日)提醒職業介紹所的經營者,在經營業務時,必須時刻遵守法例及《職業介紹所實務守則》(《守則》)的規定。

勞工處的職業介紹所事務科於二○一九年期間接獲兩名外籍家庭傭工(外傭)投訴,指一間名為天叡僱傭有限公司的職業介紹所向她們濫收佣金。由於經調查後有足夠證據顯示有關職業介紹所的一名職員向外傭濫收佣金,勞工處向該名職業介紹所職員提出檢控。案件經審訊後,該職業介紹所職員因向一名外傭濫收佣金被判罪成,並於二○二一年五月三十一日在沙田裁判法院被判罰款八千元。該名職業介紹所職員其後就有關判罪提出上訴,有關上訴於二○二二年九月六日被高等法院駁回。

根據《僱傭條例》(《條例》)第53(1)(e)(i)條,勞工處處長(處長)如有合理理由信納某名受僱持牌人或擬作為持牌人的個人曾違犯《條例》第XII部的任何條文或根據第62條訂立的任何規例,可撤銷其牌照。根據第53(1)(c)(iva)條,處長如有合理理由信納持牌人或擬作為持牌人的個人沒有遵從根據《條例》第62A(1)條發出的《守則》,可撤銷其牌照。《守則》第4.2.2段規定,職業介紹所的持牌人、公司董事、被提名經營者,以及高級管理人員應密切監督屬下所有職業介紹所職員。即使可能並非持牌人未能符合《守則》所載述的法定要求及/或標準,他/她們亦須為其所有職員在提供就業服務時的一切作為和行為負責。

勞工處今日接獲由天叡僱傭有限公司於昨日(九月八日)發出的信件,就其職業介紹所於九月四日停止業務後,將有關的職業介紹所牌照交回勞工處。處長將會根據《職業介紹所規例》第8條取消有關牌照。

勞工處在處理發牌及續牌申請,以及職業介紹所申請轉換經辦人事宜時,會查核職業介紹所的經辦人、擬經辦人,以及其有關連人士或受僱人員是否有相關違法紀錄,以防止違例者再度經辦職業介紹所。

公眾人士如欲查詢與職業介紹所相關的事宜或投訴不良職業介紹所,請致電2115 3667,或親身前往九龍旺角道一號旺角道壹號商業中心九樓九○六室,與勞工處職業介紹所事務科聯絡。

2022年9月9日(星期五)
香港時間19時42分
新聞資料庫 昨日新聞 返回新聞列表 返回頁首
即日新聞
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊