自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

剛收到電話,問我係唔係乜乜電話機主,電話裏面既人話強積金有新條例,強積金公司送份新文件比客戶,問我邊個時間方便送比我,同時問我詳細地址,身分證號碼。
我同佢講,我依家係竹高灣,唔該你聽日送比我。對方仲問,竹高灣係港島,九龍,定新界?我繼續問佢,你知唔知我依家係邊間公司做嘢?邊個部門?對方就收咗線。
電話號碼:31749377

請大家提高警覺。小心被騙個人資料。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔好咁易上當

la_source    發表於 22-1-12 12:08

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Valais 發表於 22-1-12 11:20
剛收到電話,問我係唔係乜乜電話機主,電話裏面既人話強積金有新條例,強積金公司送份新文件比客戶,問我邊 ...

男爵府

回覆 Valais 的帖子

我都接過,我話我係家庭主婦,唔駛供喎,之後cut 我線

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢連竹高灣都唔識 應該唔係香港人

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

剛收到電話,問我係唔係乜乜電話機主,電話裏面既人話強積金有新條例,強積金公司送份新文件比客戶,問我邊 ...

oh my God
thanks for reminding

醫院打嚟又係31……

珍珠宮

2024年龍年勳章

竹高灣係港島,九龍,定新界

好好笑
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

我都收過,係都要約我見面比文件我,我話唔洗,唔要,佢話我以為都拎唔到戶口d錢但佢就冇問我身分證號碼同埋其他資料

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我都收過, 佢話係宏利, 話要更新資料. 我問多兩問就收線.

大宅

我剛剛都收到呢個電話, 又係話要送翻文件俾我,問多兩問個人發脾氣收左我線

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

我前幾日都收到, 跟住:

佢: 請問係咪bla bla 小姐?
我: 係
佢: 有無人比強積金bla bla 你啊?
我: 有
佢: 無都唔緊要, 我地依家bla bla bla, 請問你咩時間方便約個時間黎拎?
我: 我WFH 唔得閒
佢: 喔, 我地港九新界都有分行架, 你想揀港島分行係咪啊?
我: 其實你聽唔聽到我講野?
佢: 好丫, 咁幫你約 xx號, 9點好嗎?

我完全聽到一頭霧水, 但都幾肯定唔係電話錄音黎, 但就唔知點解聽唔明人話...

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

15週年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

已經呃左好幾年
放下自在

首頁

尾頁

跳至