自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mini_yan 發表於 22-1-13 23:21
係咪只限交政府費用?因為係開票找數比人哋公司

不是
喺跨行過數仲要收charge嘅年代
我用eChq自己入俾自已

開個eChq account入俾人就得
網上好多教學

水晶宮

終極熊貓 發表於 22-1-14 08:19
eCheque,你可以叫payer入埋,你等收錢㗎~

沒呀!條友明知我哋第一次收,沒幫我地做呢一步。擺明用呢樣野拖數!

我直接叫佢轉數快轉條數過來,不好玩野。

你試下有冇律師樓會收電子支票?我未遇過。律師樓都限轉帳、本票或紙本支票啦!

水晶宮

cattz288 發表於 22-1-14 08:10
有加密架

我夠知。整完佢個密碼都入不到,分行搞成粒鐘都不得,可能職員都不是幾識呢樣。

呢類野咪亂試。我自己見過鬼怕黑。

珍珠宮

Astra00 發表於 22-1-14 08:21
沒呀!條友明知我哋第一次收,沒幫我地做呢一步。擺明用呢樣野拖數!

我直接叫佢轉數快轉條數過來,不好 ...

唔洗咁恶嘅,我都係提議下姐

利申:自免跨行轉帳charge後,我連eChq acc都close埋

水晶宮

終極熊貓 發表於 22-1-14 08:27

不好意思,我不是惡,係激動。

而家有另類騙子,騙人不識呢類新科技,巧立明目去拖數。扮有比錢,係你自己不識入。(但多謝網友提供資料話payer可以幫對方入埋,即更引證到對方利用呢樣野去拖我地條數囉)。

大家對電子支票要提防及小心。我就絕對拒絕呢樣野!

水晶宮

終極熊貓 發表於 22-1-14 08:27

根本而家「轉數快」好多都不收附加費,我成日戶口間轉來轉去啲錢。洗咩突登開電子支票戶口?呢樣野我覺得會漸被淘汰。銀行都soft launch 呢樣野,擺明低調處理,不會熱心去推。反而轉數快推到女熱門。

別墅

回覆樓主:

公司用中銀轉數快誇行好似要$10手續費

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 22-1-14 07:23
不好亂咁用「電子支票」!個人經歷,有人比張電子支票我老公(要找數!),佢用同一銀行,佢係中x電子支票 ...

Thx 分享。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 22-1-14 08:24
我夠知。整完佢個密碼都入不到,分行搞成粒鐘都不得,可能職員都不是幾識呢樣。

呢類野咪亂試。我自己見 ...

咩密碼?只要開到中銀app或網頁,就可以upload 支票,完全無難度,再唔係去echq網頁upload,直接存入對家戶口都可以
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 22-1-14 08:33
根本而家「轉數快」好多都不收附加費,我成日戶口間轉來轉去啲錢。洗咩突登開電子支票戶口?呢樣野我覺得 ...

公司戶口需要statement transaction support, 點會被淘汰?係太多人唔識用啫
BTW,電子支票係唔駛開架,有支票戶口加該銀行support 開電子支票就自動有

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yan12345678 發表於 22-1-14 07:54

試下可唔可以去分行開本沒有印戶口號碼嘅臨時支票簿係 ...

E clearing 之後還有counter cq 嗎? 而且counter cq 只可以銀行即用。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

cattz288 發表於 22-1-14 08:48

公司戶口需要statement transaction support, 點會被淘汰 ...

我認自己科技白痴,不識咁高科技野。

So far,紙本支票,轉數快及轉帳沒問題。statement transaction support不一定用電子支票,入數都有入數紙啦。

另外,我從來沒提係用公司戶口收電子支票。係個人戶口收支票。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

牛利酥 發表於 22-1-14 08:36
公司用中銀轉數快誇行好似要$10手續費

我都用過中銀跨行轉數比公司,冇手續費呀。

水晶宮

cattz288 發表於 22-1-14 08:46
咩密碼?只要開到中銀app或網頁,就可以upload 支票,完全無難度,再唔係去echq網頁upload,直接存入對家 ...

是但,你覺得沒難度不代表我沒難度。我只係分享下我使用呢樣野的失敗經歷及提醒大家小心一些高科技騙子以呢樣野做拖數工具。

大家小心啦。

你哋覺得方便就繼續用啦。暫時未見政府或官方機構好歡迎及推廣電子支票來交費。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-1-14 07:23
不好亂咁用「電子支票」!個人經歷,有人比張電子支票我老公(要找數!),佢用同一銀行,佢係中x電子支票 ...

我用了好幾次都沒問題。
大家都係俾個suggestion樓主,你又唔洗咁炆既,個個人未必呃你,因我都唔知可以幫人入埋。不過你有戒心,咪以後唔收電子支票就是了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

象牙宮

Astra00 發表於 22-1-14 08:56
我認自己科技白痴,不識咁高科技野。

So far,紙本支票,轉數快及轉帳沒問題。statement transaction sup ...

唔識就唔好講到電子支票呃人咁喇,真係自製pdf咩

反而銀行想淘汰支票就真,又要delivery又要人手clearing,可能開本支票簿都要100蚊
放下自在

象牙宮

Astra00 發表於 22-1-14 08:59
是但,你覺得沒難度不代表我沒難度。我只係分享下我使用呢樣野的失敗經歷及提醒大家小心一些高科技騙子以 ...

係你無留意啫,呢張係入境處繳費通知
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 22-1-14 09:02
唔識就唔好講到電子支票呃人咁喇,真係自製pdf咩

反而銀行想淘汰支票就真,又 ...

你咪繼續用囉,我淨係知而家紙本支票仲未有條件可以被淘汰囉,反而轉數快變得好熱門,又容易用,根本轉數快直情可以取代所謂電子支票。

本人對電子支票呢樣嘢有所保留,我承認我係唔識用㗎,我講咗我係科技白癡啦。我係講嗰個對我用電子支票嘅人,有呢一樣嘢想去呃人。你認為自製PDF好難咩?佢識得修圖識得整呢啲美工圖案已經佢可以好易整到啦。佢有心人裝無心人點知?

水晶宮

199707100304 發表於 22-1-14 09:01
我用了好幾次都沒問題。
大家都係俾個suggestion樓主,你又唔洗咁炆既,個個人未必呃你,因我都唔知可以幫 ...

是。直程拒抗。

水晶宮

cattz288 發表於 22-1-14 09:06
係你無留意啫,呢張係入境處繳費通知

多謝你資料。你幾時有埋律師樓都收電子支票就update下,等我知多樣野。

首頁

尾頁

跳至