自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

zitamamama 發表於 22-1-18 16:43
本身已諗住大學去留學,但而家多了BNO過去,起碼平一筆。
但本身香港年收入都不差,所以咪諗係咪走。但走 ...

計埋家庭收入的損失,未必平左喎。

公爵府

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 22-1-18 20:43

如果你只係想小朋友英文好,香港讀直資、國際學校都得,筆錢留來找個NET老師同小朋友訓練仲好,過去無穩定收入,要記住你唔掂小朋友一樣唔會好。

子爵府

我咁諗, 如果我香港咩都無, 我會試下去博一博, 橫掂都無損失

別墅

zitamamama 發表於 22-1-17 19:22
對,十分滿意香港的工作同生活。如果唔滿意,就唔使諗即走了。之前話state school好差,多黑人。唔知真定 ...

如果繼續留香港揾錢,去英國揾boarding school,最好香港讀完F.3,過去讀Y10 boarding school,中文又無問題,在英有4年中學先再上大學,英文都一定無問題,我兩個仔就係啦!過去先讀大學聽英文有困難

公爵府

感覺高人一等?
點會有咁嘅思想?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

zitamamama 發表於 22-1-18 16:43

小朋友而家先初小同幼稚園,仲有起碼十年,本身年收入唔差嘅,儲十多年點都夠2個出國讀大學吧

用BNO過去,都係主要平大學幾年,亦非確實可行,年收入高,每年儲二、三十萬已可

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

WAITASECOND 發表於 22-1-19 19:12
如果繼續留香港揾錢,去英國揾boarding school,最好香港讀完F.3,過去讀Y10 boarding school,中文又無問 ...

睇351樓, 樓主應該只夠錢去讀大學, 所以想趁機提早去攞福利

子爵府

WAITASECOND 發表於 22-1-19 19:12
如果繼續留香港揾錢,去英國揾boarding school,最好香港讀完F.3,過去讀Y10 boarding school,中文又無問 ...

中三去會否同家人疏離?
我本身只打算大學先去。
如中學boarding,要預幾錢左右?
我見好多過去話做派件,包裝,其實生活到?

男爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

讀國際學校米得囉

侯爵府

pauline_c 發表於 22-1-17 19:00
感覺高人一等?如果你覺得係咁,咪移民囉~ 我以為已經無咩人會咁諗。
Native speaking 喺香港都 train 到 ...

呢個崇洋想法係我五字頭年少時聽,依家東升西降,已經不合時宜。

水晶宮

janicetsang 發表於 22-1-19 15:00
計埋家庭收入的損失,未必平左喎。

家庭收入可以因為移民而損失好大。仲未計買樓升值機會。去到新地方,好大犧牲。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

zitamamama 發表於 22-1-19 19:32
中三去會否同家人疏離?
我本身只打算大學先去。

私校boarding school學費最平都要40萬一年, 未計其他費用。

至於過去只能做藍領工作的人, 估計大部份只能比仔女讀state school, 如果讀私校day school, 你預最少十幾萬一年

大宅

zitamamama 發表於 22-1-19 19:32
中三去會否同家人疏離?
我本身只打算大學先去。

樓主,
轉小朋友去國際學校就解決到你要嘅口音問題,呢d錢值唔值得洗/捨唔捨得洗?
亦有人叫只係送子女去boarding,你亦無咩研究過咁。
反而一諗就係移民呢一步。 咁講法,都係你覺得移民成本平,拎咗個國藉比起“讀IS” “入boarding school” 更具價值,你自己好識計呢條數。
有時做事係要承擔風險,你自己清楚,唔係點會問“係咪做派件包裝?生活到?” 或者講 “唔捨得HK份人工” 呢d說話。 個個都想唔承擔風險去得到自己想要嘅嘢,正常,但好難2者兼得。

識嘅移去英國,主要都係:
免費大學(Scotland)/平價大學(England)/免費中小學 ,慳到呢筆根本係HK做嘢都儲唔到嘅學費, 咁就去咗。

公爵府

大力大力 發表於 22-1-17 19:05
如果在香港搵到錢、當然在香港搵錢、到小朋讀大學(如果他們想去外國讀書)、便送去出外國讀大學或碩士~

值 ...

同意

大宅

快啲走啦,好行夾唔送

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至