自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

子爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

有錢幾時走都得,投資移民會好d

男爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

你記得Bno Visa 係點得黎嗎?英國政府點解開放呢個途徑俾香港人移民?如果你用bno 移民就證明你認同呢個想法.

咁你仲話自己支持國安法?係咪有d矛盾?

子爵府

starry_night 發表於 22-1-17 19:52
你記得Bno Visa 係點得黎嗎?英國政府點解開放呢個途徑俾香港人移民?如果你用bno 移民就證明你認同呢個想 ...

冇諗咁多,只諗住平既方法留學。

子爵府

sisilee321 發表於 22-1-17 19:51
有錢幾時走都得,投資移民會好d

投資移民要好多錢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 11:46
唔係。

咁你香港大中文都表達唔好,唔代表小朋友係外國大,可以有良好英文,三思呀。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

每個人條件唔同,考量嘅嘢也唔同,有啲揀喺好事,尊重他人選擇。

子爵府

我愛Corina 發表於 22-1-17 19:54
咁你香港大中文都表達唔好,唔代表小朋友係外國大,可以有良好英文,三思呀。
...

多謝你提醒。

水晶宮

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

你錯la, 除非你回流香港,或中國,不然那裡有實際環境比你高人一等?

有比較先有分別,你在當地係寄人籬下,係二等公民,係人地眼中你如何看南亞人如同佢地1樣,搶資源,降低成個國家低端民族。

南亞人何來在香港人心中是高人1等?

珍珠宮

支持高中或大學去外國留學,英國係其中之一選擇,但留學有錢有學業成績就夠,唔駛BNO, 如果小朋友比較細可以一齊去陪佢一陣。
大人講到尾要考慮收入,你有方法搵到錢又真心喜歡英國生活,BNO 係一個相當容易嘅移民方法,考慮無妨,但千祈唔好講到為咗小朋友移民咁偉大。

伯爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 19:16
但我又不太喜歡國際學校,感覺太鬆。
本身小朋友讀本地所謂填鴨,成續都中上。
係咪唔好搞咁多嘢好d。

香港讀國際學校同去到外國讀都係好鬆,你未必合意。

侯爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 19:22
對,十分滿意香港的工作同生活。如果唔滿意,就唔使諗即走了。之前話state school好差,多黑人。唔知真定 ...

我相信你本身係一個階級觀念好重嘅人。
香港本地學校英文課程好唔錯,去外國讀書,grammar 數一數二,native 口音根本唔係重點,但你明顯首先第一個嫌棄。希望你唔會係聽到人哋講廣東話唔正,會暗地嫌棄笑人嗰啲。
再講你愛國但用BNO,因為BNO 去讀書最平。你啲行為同成日俾人詬病呃福利新移民有咩唔同。
State school 同香港地區派位理念相似,唔同地方學校嘅校風成績都唔同,想讀好啲嘅,自然付出多啲成本,選區好緊重,亦有好多人同你爭。
同埋你都未去讀,已經話咩多黑人,嫌棄黑人。想問你憑咩睇唔起人,覺得黑人一定差?英國係移民國家,好多唔同種族嘅人居住,印度人都好多㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如想子女自小學地道英語,
可入國際學校, 然後自己補中文
或入傳統學校, 去British Council上堂或請NET學英文.

我識的人中冇人用BNO移民,
就算為子女學業都係高中或讀大學才去外國. 不是想“高人一等”, 只是想逃避考DSE, 尤其係死亡之卷(中文).

複式洋房

回覆樓主:

樓主三思,唔好被人影响,人走你又走,BNO過去,真係二等公民,他日批唔批都未知,放棄香港不錯生活,唔值得。除非你好唔鍾意香港,唔走唔得。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果純為高人一等咁即是會返黎而唔係移民啦,我相信只覺返回亞洲地方先有此感覺啫
如果經濟冇問題就不如考慮留學算啦

伯爵府

只係為個讀書機會,我唔會移民,除非本身嚮往外國生活

侯爵府

續~
黑人 印度人好多都好叻,佢哋可能已經幾代喺英國。
你歧視人時人哋都會歧視你,希望你諗清楚。
同埋希望你唔好咁教你個小朋友。
可能我誤會你,或者我用語會令你不快,如果我令你唔開心,我先同你道歉。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

幾十年前浸過咸水係唔同d,但隨住中國國力上升,做中國人其實有以前無既優勢

去唔同地方生活/讀書應該係為增長見聞同見識闊度,無關愛唔愛國事

一個香港土生土長既香港人,去過外國可以增長見識,因為文化唔同
相對地,一個土生土長既英國人,都要去下東方先可以中西融合

外國教育比較自由,比較接受唔同既想法,同時比較自我
但個人覺得要同時有東方人既克制力,同西方人既豪放先係中庸之道

或者等小朋友再大多少少再決定是否需要留學或移民

大宅

回覆樓主:

樓主你情況要放棄香港高薪,離開長老,只為了子女可以平啲讀英國既學校,其實,你送他們去讀書或在香港讀國際就得,又唔駛咁大動作。
而且你要知,所謂免費,只限居住所屬地區中小學(跟學區,質素沒得揀),去到大學,也是要付海外國際生學費㗎(要享用到本地人大學學費,父母有交稅三年或以上)

你計一計當中條數。

翡翠宮

畀面勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 19:30
ESF好難入到。

點會,ESF已經係較易入的國際學校,德瑞嗰種level先真正難入。ESf的姊妹學Renaissance更容易,越高年級越易,而家疫情期間多外國人回流母國,相信會有位,你打電話去問下。
日日是好日

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-1-17 19:30
ESF好難入到。

唔係,宜家有錢就入得
大把人早過你走
一係有一線名校早就轉走
橫掂停課白交學費,不如去津貼一線名校

真心嘅係係走快啲去

首頁
34567...19

尾頁