自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好!第一次幫仔仔辦理小一申通,好多野都唔明,半桶水,想請教大家!

自行收生失敗,現階段去到大抽獎
之前聽家長提及如果想入心儀的學校必須選三條一

意思是包括(自行收生,甲,乙)都要填同一間為第一自願

但我選第一自願不是屬於自己校網

由於甲部分是不受地區限制,乙是受地區限制!

乙部分可以填跨區嗎?咁樣填有冇問題?

第二個問題是乙部分係唔係一定要填晒30間學校?

如果個校網得25間呢?

第三. 我現家報咗直資學校,等待2月面試,再申請大抽獎有冇問題?如果直資收左,我就可以放棄大抽獎是嗎?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

乙部只可以填本區
得25間就填25間

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

任我飛 發表於 22-1-18 22:57
大家好!第一次幫仔仔辦理小一申通,好多野都唔明,半桶水,想請教大家!

自行收生失敗,現階段去到大抽獎 ...

直資收左要簽undertaking
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

沒有backup私校的話,填表不要那麼進取,好易跌去包尾志願。111叩門也是,建議有backup先好搞,寧願留翻個位比大機會穩陣入嘅學校。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

任我飛 發表於 22-1-18 22:57

自行收生失敗,現階段去到大抽獎 ...

你心儀小學有幾多間跨區?跨區只可填在甲部。填晒有位剩,就填多一間本區心儀。

例如得一間,就甲一填跨區心儀,甲二本區心儀,然後乙一填返本區心儀。

將來叩門本區心儀,可以多樣嘢講。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kitbebe 發表於 22-1-18 23:23
乙部只可以填本區
得25間就填25間
直資收都可以大抽獎

直資收咗會報去教育局,自動抽起你個大抽獎。

翡翠宮

牛年勳章

kitbebe 發表於 22-1-18 23:23
乙部只可以填本區
得25間就填25間
直資收都可以大抽獎

accept直資offer後教育局會出信通知你無得大抽獎

翡翠宮

牛年勳章

叩門資格間間唔同,要自己搵資料,有啲要排隊拎表先到先得,有啲只接受111、110,有啲只俾同屬會幼稚園叩,但有啲係口講要111但最終收能力高/合眼緣既000

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

冇睇劉德華余文樂蕭正楠咩?

首頁

尾頁

跳至