自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

(Samantha) 發表於 22-1-21 01:55
雞丶鴨丶鵝丶魚丶鴿丶牛丶豬丶羊...... 仲有日本鯨魚

點解 倉鼠關注組 野豬關注組,你哋唔搶救下佢哋!?

因為佢哋唔係關注呢啲動物囉!

水晶宮

2024年龍年勳章

apollosmile 發表於 22-1-21 07:58
人類要生存 動物就唔使生存?

攪清楚, 雖唔想承認但亦必要承認, 地球係人類主導的社會. 睇睇過往其他國家的某些所謂習俗例如捕鯨, 鬥牛, 純為習俗. 另外, 動物自有動物的繁衍規律, 而繁殖業某程度係殘忍的, 有幾多因為人為繁殖出生後的動物(貓/狗尤甚)身體出現不可/可預期的殘障而要人道毀滅, 你我地又知幾多?

至於今次倉鼠事件, 是一件不幸的事, 等同丹麥2020年撲殺了1700萬隻水貂就是因為牠們帶新冠病毒. 外國出名民主, 為動物維權的組織多如天上繁星, 還有, 你知道他們養殖水貂的原因是什麼嗎?

新冠疫情兩年多, 記得最初有確診的主人的寵物去檢疫, 驗到陽性, 政府有馬上人道毀滅牠嗎? 有馬上宣報即時強制所有寵物主人交出來給漁護署嗎? 沒有不特止, 還悉心照顧, 而且當時給寵物的檢測次數, 比起 "人 " 還要頻密.

你這個"人類要生存, 動物就唔駛生存" 的情操是絕對值得欣賞, 不過, 請你望望你每天進食入身體的魚,雞,牛,豬., 再想一想, 這句說話有多沉重., 能夠承擔起這句話的重量的人, 恐怕只有絕對的素食者, 或者是不吃人間煙火的神仙....

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

象牙宮

中国这种老鼠被人们当做宠物养着,它有一个可爱的名字叫做荷兰猪,叫做猪,却是一种大老鼠。它的学名叫做豚鼠,性格十分温顺,所以成为人们的宠物,长得十分可爱。

鼠肉串是一種在越南、柬埔寨和泰國的人會食用的烤鼠肉料理。 除了直接燒烤,還會用醬汁來煮或煮成湯。

世界上都有哪些国家将老鼠肉作为美食,据我了解,主要有以下一些国家和地区:尼日利亚、越南、缅甸、老挝、新西兰、菲律宾、印度、美国墨西哥城、中国。

非洲的馬拉威可以說是全世界最貧窮的國家之一,生活是相當落後。非洲人吃的東西都是以生猛為主,例如蜥蜴、昆蟲、田鼠。不過在好多地方都有吃田鼠的習慣。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主:

下次保老鼠同曱甴

公爵府

2024勳章

BKsquare 發表於 22-1-21 08:42
我聽到係
“我係一個好on居嘅人,係好on居嘅,我on居到我認第二無人認第一架啦”
...

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

仲有蛇羹

蛇關注組呢

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

日本近, 有啲阿爸仲係日本人, 所以返鄉下去日本關注下

呢個真係值得關注

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

咁有愛心應該要食齋,現在爆到人心惶惶,仲掛住啲倉鼠

公爵府

newuser 發表於 22-1-21 04:02
其實寵物行業好殘忍。商人大量繁殖只是為賺錢,把他們帶來世界,一世關在籠內,和家人同類分離,要絕育,要 ...

好同意!

別墅

connietai 發表於 22-1-21 08:46
可唔可愛見仁見智,倉鼠係鼠類,我唔覺得可愛。

最怕老鼠,倉鼠可以睇下,叫我落手真係攞我條命

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

peru 發表於 22-1-21 08:28
如果他們搶來的倉鼠帶病毒就

自作孽去害自己害全家族都無得話佢,佢或佢全家願為鼠牺牲而做宿主/病灶,去成全病毒在體内……分裂、繁殖再變异。但係,佢哋公司同事及其家人,返工果幢大厦、住宿生活果幢樓宇屋苑的保安/清潔員/郵差/速递/外賣員/急救员、仲有係佢哋身邊行過嘅不論是否體弱的老人/细路/男男女女等等,要咁樣去祸害其他人嗎?

要問佢哋一聲:人類同你哋有仇?人命在你哋眼中係最無價值?禽流感、 瘋牛症、猪瘟、寨卡病毒等發生時,你哋係邊度?有冇出來整個關注組去叫人将啲雞、牛、猪、白紋伊蚊交俾你哋?香港咁多地方有鼠患,你哋有冇去收?有病去醫兼唔好出來害人!無病就去照吓心同個腦,睇吓係咪良心被黑心代替?定係腦內全部係草?

極討厭呢啲食猪牛雞但又話關注生命嘅偽君子!你哋食落肚果啲動物條命唔係命?咁植物都有生命架,你欺負佢哋唔識出聲就可以食?水內都有好多微生物架,微生物條命唔係命?你點解要飲水?

真係好氣憤!

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

其實寵物行業好殘忍。商人大量繁殖只是為賺錢,把他們帶來世界,一世關在籠內,和家人同類分離,要絕育,要 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ddkaka 發表於 22-1-21 08:42
雞關注組
鴨關注組
鵝關注組

咁樣
牛關注組
會唔會同沙嗲牛麵關注組
打起上黎?

好擔心呀

伯爵府

如果唔做寵物,如貓狗,以佢哋嘅繁殖速度,係自然界生存,就會好似野豬咁,為減數量,被人類誘殺捕殺,甚至做成狗肉煲

子爵府

放心,若果政府下令殺你所講的動物,立即就會有相關的關注組出來的

侯爵府

畀面勳章

一聽野豬倉鼠關注組,就知是挑釁政府的組織.要查下內部成員有冇推行煽動市民反政府.

侯爵府

回覆樓主:

你講嗰啲好似全部都食得㗎喎,遲早都比人除咗鯨魚

大宅

singwin 發表於 22-1-21 08:08
喂白鴿果D就係例子

真係好憎嗰d人,可能我日日經過嗰度,都一大群白鴿飛落黎揾食,就係因為有人餵

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

題外話,袁國勇因為撑人道毁滅倉鼠而收電郵「叫佢去死」,真係無言 袁都係從公共衛生角度去俾意見,咁就要人死

https://www.hk01.com/article/725763?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

首頁

尾頁

跳至