夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

同老公一齊就黎廿年,未成年已經一齊,拍左5、6年後,佢開始賭,最後爭人錢,所有都係我幫佢還;跟住當然都係咁,最後破產。
中間佢有瞞過我,同人發生左關係,由拍拖到而家大概有兩個。
我一一都願諒左佢
結婚後,開頭一年係好好,有左生左小朋友,佢係個好爸爸,超級愛個仔,當然忽略左我。
由以前到而家,一鬧交,佢會郁手打我,佢完全控制唔到情緒咁,我都有打返佢,因為我唔係個示弱既女人。

頭先又鬧交,前幾次都係為左性,我承認之前好冷淡,唔想做,中間經歷過唔小心有左,最後落左既決定。個心好唔舒服,始終我明白男人有需要,咁我都調節左心理改善左呢個問題。下續

民房

Kokorommm 發表於 22-1-23 02:24
同老公一齊就黎廿年,未成年已經一齊,拍左5、6年後,佢開始賭,最後爭人錢,所有都係我幫佢還;跟住當然都 ...

今晚中段,因為覺得佢好趕時間,咁我係女人,都係慢慢黎,佢覺得我黑佢面,就講我好似死狗咁,唔知攪咩,對我無興趣,我聽完好嬲,因為我無唔想做。之後嘈大交,佢又再郁手打我,我其實好心淡,我認真有改過想大家關係好。
因為之前佢爭人錢,所以佢要還,無錢時都係我拎出黎。
到呢個時候,實有人話點解咁都同佢一齊?我都好想問自己,只因為愛一個字,唔想放棄。

但我今晚覺得係咪時候醒,我唔覺自己幸福,唔知其實我仲可以做咩,可能我一定有問題佢先會咁,但我真係盡左力
因為個心好痛,所以瞓唔著想講出黎。

子爵府

回覆樓主:

你地之間唔吵架果時
有冇辦法冷靜溝通下?
你有冇可能將你嘅感受講出黎?
例如你落左小朋友 所以對性暫時唔太想

我睇佢個款其實真係唔太理想
因為自己一己私慾唔滿意就罵你打你
如果無辦法溝通
呢段關係基本上要有心理準備

愛係一樣好虛無嘅野
如果大家唔合適 成日唔夾或嘈
最後會過得好折磨

男爵府

你真系因為愛而忍佢定因為“吾甘心”而無離開佢。
其實你日後條路仲難行,有一日情緒會爆發。我朋友之前同你差吾多,佢覺得活得好無自尊,最後離婚。申請綜緩同個女一齊生活。當然佢有揾工做。個女差吾多15歲時佢揾到一個對佢好好好好好好既男人。大家一齊努力工作生活,佢而家好幸福。
你其實有好多條路揀,我吾系叫你揾第二個,而系你離開佢後日子可能過得好好

洋房

Kokorommm 發表於 22-1-23 02:25
今晚中段,因為覺得佢好趕時間,咁我係女人,都係慢慢黎,佢覺得我黑佢面,就講我好似死狗咁,唔知攪咩, ...

唔好介意,其實佢對你郁手,同埋喺個方面用「死狗」呢啲詞語話你,就充分表現咗佢當你只係情緒同生理方面嘅發洩工具。
佢唔會突然之間覺醒,事情只會越演越烈,
我嘅前夫都係用呢啲招數嚟打擊我嘅自信同貶低我人格,我承受左四年跟住死心決意同佢離婚,希望你有勇氣走出呢個困局。

水晶宮

好老實吖,就算好愛佢,咁嘅男人都唔要得
賭,出軌,脾氣暴燥,打人
就算佢錫個仔,但個仔睇住爸爸媽媽郁 d 就鬧交打交,對成長同心理好大影響
仔長大都唔會係個心理/性格好嘅人

民房

happystich 發表於 22-1-23 04:29
你地之間唔吵架果時
有冇辦法冷靜溝通下?
你有冇可能將你嘅感受講出黎?

每次鬧完交,第二日或過幾日就會唔再提,或者會同我say sorry;每次都話會對我好之類。

有傾過,我係個有問題會解決既人,講完佢每次都話會改咁啦。

其實我地唔鬧交,係幾好,好似普通夫妻咁。

不過當然不段重複,今晚就突然之間醒左咁。

民房

rainbow2016 發表於 22-1-23 04:36
你真系因為愛而忍佢定因為“吾甘心”而無離開佢。
其實你日後條路仲難行,有一日情緒會爆發。我朋友之前同 ...

結婚前係唔甘心,因為拍左咁耐,唔想一下子就無,一直心存希望,以為我咁幫佢,佢會對我好。

不過我知生左小朋友,小朋友第一位,其實我係最後個位,可能我太強,我無活得無自尊,因為我係個唔認輸既人,可能因為咁,行到而家啦

我其實心知應該離開,不過自己無勇氣行出呢步,唉

民房

落山蛙呱呱 發表於 22-1-23 06:52
唔好介意,其實佢對你郁手,同埋喺個方面用「死狗」呢啲詞語話你,就充分表現咗佢當你只係情緒同生理方面 ...

係啦,原來唔會自己覺醒,我即時話佢講野好難聽,佢都唔覺,我愈講佢愈燥,跟住就郁手。

民房

Nbs 發表於 22-1-23 07:03
好老實吖,就算好愛佢,咁嘅男人都唔要得
賭,出軌,脾氣暴燥,打人
就算佢錫個仔,但個仔睇住爸爸媽媽郁 d ...

每次鬧交,個仔已經瞓左,無聽過無見過。

佢好理個仔感受,絕對唔會想個仔聽到。就係因為佢無得出聲所以只用行動郁手發洩,其實我都有問題,因為我太忍唔住,出聲話,佢話個仔瞓左唔好再嘈,但我當時好嬲,我係個要即時講出黎既人

水晶宮

Kokorommm 發表於 22-1-23 08:05
每次鬧交,個仔已經瞓左,無聽過無見過。

佢好理個仔感受,絕對唔會想個仔聽到。就係因為佢無得出聲所以 ...

小朋友大個d 就會知
唔好當佢地乜都唔識。。。

珍珠宮

回覆樓主:

要你墮胎、爛賭、欠債、偷食、脾氣暴躁、唔尊重你、郁手打你……

可以爛到咁…..

重要係佢並唔愛你
點解你要留戀一個咁爛嘅人….
你要學識愛自己
經歷咁多可怕嘅事,強烈建議你去接受心理輔導

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

所有渣男、賤男嘅條件佢都齊哂,
咁都仲要同佢一齊,
就變成你犯賤,
唔甘心唔輸得,
又話自己性格強,
結果你係輸得最慘嗰個,
冇自尊冇地位冇愛冇錢

民房

秋天與楓葉 發表於 22-1-23 09:53
要你墮胎、爛賭、欠債、偷食、脾氣暴躁、唔尊重你、郁手打你……

可以爛到咁…..

係,我而家開始要學愛自己!

咁我就唔需要心理輔導,我好識開解自己,我係個正面既人。
只係唔識放手。

民房

babyhoi 發表於 22-1-23 09:55
所有渣男、賤男嘅條件佢都齊哂,
咁都仲要同佢一齊,
就變成你犯賤,

你講得好岩,唔認輸最後變成輸得最慘,而家我首先學下認輸放過自己,我會反醒

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 22-1-23 09:53

可以爛到咁…..

絕對係,無一忽正常,唔好再浪費時間響呢件垃圾身上,好好為自己同小朋友打算,為將來既生活努力好過。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個男人渣到咁你都可以原諒,渣男係你呢啲女人成就出嚟架,醒下啦,離婚唔係絕路呀

子爵府

先唔講性,性方面你都有責任!
但以前至今都有郁手打你呢個不能接受囉!
賭、冇錢、廢、打老婆、出軌,我諗唔倒仲有咩理由仲留响佢身邊

男爵府

Kokorommm 發表於 22-1-23 07:52
每次鬧完交,第二日或過幾日就會唔再提,或者會同我say sorry;每次都話會對我好之類。

有傾過,我係個有 ...

人有時要信自己直覺,啲感受儲埋儲埋唔理,「突然醒咗」證明你都知「唔鬧交好似普通夫妻」只係假象,唔係用嚟說服自己的理由,講完每次都話會改,最後有無改呢,面皮厚 講一百萬次你聽有乜所謂,講咋嘛

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Kokorommm 發表於 22-1-23 07:52
不段重複,今晚就突然之間醒左咁 ...

可能你前世欠左佢,現在還清哂啦。

講真,爛賭欠債、出軌、打老婆,幾愛都要走

首頁

尾頁

跳至