自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原本都年年係返足6299家3日
團年 / 初一 / 初二
係好煩

今年同C6講定
我最多只食團年飯
年初一只見6299
初二開年都唔會食飯
因為C6阿哥見太多人

早幾日我99仲send埋啲開心emoji去group
話團年大家幾點返去食飯
Total 10幾人有老有小
日日爆到咁癲?!仲食?

點知夜晚我屋苑隔離有3座 幾個人
密切接觸送左去隔離
我即刻同C6講話係咪仲返去呀
C6打俾99話唔返住 過多幾日先。。。

(字數太長 分2篇)

伯爵府

回覆樓主:

尋日我地自己團年時
C6仲講緊話初一都要到一到6299家
唔除口罩

點知初一下午C6收到99電話
話尋晚6299家食完團年飯
C6阿哥落樓時見到保護衣人
6299個座有人確診!
佢地食飯全部人要強檢4次!!

12月尾時已經食左2次
過冬再加生日飯
點解喺爆到七彩時一定要食???
因為過年囉!

子爵府

whitebyKiKi 發表於 22-2-2 02:31
係好煩

我明~大嫂話所有cancel, 我只要處理女家~

爸爸年初二生日,所以 以前 初一二都會見、食~ 今年聽到家姐話食盤菜(連埋我幾個亞姨 共四/五家)嘩!我嚇到年廿九番左去,講低年初一唔番~ 其實我老豆唔喜歡人多,佢話惹到人地(亞姨佢地)唔好意思,但亞媽

跟住,家姐今日話同老豆明天落街飲茶我心諗~ 上兩個星期 香港仔間乜乜酒家先空氣傳播完!我就話 我初三才番去

其實,爸媽都好老,好多時都會諗係咪最後一個新年~ 但,家中六隻主子,如果我要竹高灣,佢地點算?!我唔怕中、唔怕隔,我只怕主子要去漁記

「愛」字令我放棄「孝」字幾時才完~~

大宅

其實咁大個人,唔係人地叫去就去,自己有分析能力,自己都係有一家有小朋友,有寵物,只係怕老人家唔高興而冒險,自己衡量下值唔值得囉

侯爵府

whitebyKiKi 發表於 22-2-2 02:32
尋日我地自己團年時
唔除口罩

有人確診, 座大廈係咪會圍封?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

要老人家唔團年好難嫁,我同c6要做野,阿仔一定要比6299湊。

c6有講過新年唔好叫咁多人食飯,6299即刻反枱鬧。

就算我和c6唔去團年,但6299中,因為日常係6299屋企食飯,阿仔又成日對住6299,我地都一定中,所以我地琴晚照一同一大班人食飯,當賭一鋪

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

有時真係諗,拜年係咪真係咁重要,平時都固定見面,只係而家暫時唔見住,但好似都搞到好煩咁
好似今年咁,講通左99初一我地唔去男家拜年,因為佢地個邊勁多人,聚埋起碼幾廿人。十個家座,好啦!以為佢地理解啦!跟住琴日同我老公講,要約啲親戚逐家上去拜年,見番面

大佬,咁同一次過見有咩分別呀

男爵府

我感覺如果叫佢地過年唔見,等於要攞佢地條命咁滯,過年大過天,佢地對於呢d 野極度敏感,唔團拜等於不忠不孝!反正佢地都唔怕,後生的冇得好怕,頂硬上啦。

伯爵府

babytwinstar 發表於 22-2-2 08:46
有時真係諗,拜年係咪真係咁重要,平時都固定見面,只係而家暫時唔見住,但好似都搞到好煩咁
好 ...

拜年對老人家嚟講一定好重要,等如你生日嗰日唔見你,揾日平日再見你,肯定唔一樣,堅持唔拜年老人家會記住一世,當然其他親戚都可以唔去

子爵府

2024年龍年勳章

FaceTime見吓當拜年
樓下馬路泊滿車,可想而知有幾多誇家庭聚會
初7後再爆7彩

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有去四大度拜年,平時又冇得去,團年又唔去,已經淨係去一次拜年,我唔覺得過份,已經3年,一波又一波,唔知要咁樣到幾時?老人家,見1次少1次,今年可以同佢哋拜年,下年都唔知仲有冇機會,有d嘢係要取捨,其他部份做足d,朋友嗰d就唔聚喇

侯爵府

whitebyKiKi 發表於 22-2-2 02:32
尋日我地自己團年時
唔除口罩

佢哋自命樂觀、以為自己冇咁易中;我就覺得你連條吾要都要食

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有啲老人家都唔怕疫情,中左都覺得無咩大不了!

珍珠宮

ilovepizza 發表於 22-2-2 09:31
初7後再爆7彩

疫情前好多人新年去外地旅遊

疫情下不能外遊,所以更多跨家庭朋友親戚拜年

侯爵府

babytwinstar 發表於 22-2-2 08:46
好 ...

就係因為团年、拜年、產生好多家庭矛盾

象牙宮

whitebyKiKi 發表於 22-2-2 02:31
係好煩

老人初一, 要拜年。
團年 各自各吧。
朋友 就冇

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

sunnymama2 發表於 22-2-2 08:43
要老人家唔團年好難嫁,我同c6要做野,阿仔一定要比6299湊。

c6有講過新年唔好叫咁多人食飯,6299即刻反枱 ...

有錯!今年照团年、拜年嘅家庭都係賭緊自己運氣

公爵府

牛年勳章

pollypolly0513 發表於 22-2-2 08:20
其實咁大個人,唔係人地叫去就去,自己有分析能力,自己都係有一家有小朋友,有寵物,只係怕老人家唔高興而 ...

可能你未見識過老人家唔高興嘅後果

伯爵府

minniemouse131 發表於 22-2-2 09:36
我有去四大度拜年,平時又冇得去,團體又唔去,已經淨係去一次拜年,我唔覺得過份,已經3年,一波又一波, ...

就係囉!有個親戚老人家年年擺生日酒,呢兩年因疫症無擺,又無拜年,諗住疫情過後咪見面囉,點知走咗了,以後無得再見啦

大宅

ilovepizza 發表於 22-2-2 09:31
初7後再爆7彩

上星期頭葵涌邨封邨嗰幾日,條街同出面的確少人咗
但星期六年廿七開始,個個辦年貨買餸,變成冇疫情一樣多人,跟住年廿九晚團年飯,初一二分別向自己同外家拜年,初三赤口唔適合拜年就family day行大運

香港人心態就係過咗年先算,以omicron潛伏期短嘅特性,依幾日有乜唔舒服都忍到過咗初二先,跟住初四開工,初五左右見真章

首頁

尾頁

跳至