夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢十幾年間老公股票睹錢已經輸咗接近二百萬
拍拖時讀大學時睹波贏過錢心雄咗,之後斷斷續續我估佢有睹但不大注

2009年,第一次欠債二十萬佢話係輸咗股票,我好快借咗錢俾佢還搞掂咗,每個月差唔多成份糧俾我還錢,剩低幾千蚊生活費俾佢用

2013年,已經結咗婚,第二次賭波輸咗四十幾萬,我又好快借咗錢俾佢還晒,今次每個月出糧俾晒啲錢我,我每星期俾生活費佢用,佢話會改過,返教會信主,俾曬啲野我管,會返part time 結果只係返咗一排就堅持唔到

2018年,有了小朋友我冇心管佢啲野,結果佢又犯賭波輸了70萬,佢話因為有小朋友想我哋生活好啲先諗歪咗,我冇再借俾佢,佢問朋友同屋企人借免強搞掂了,佢每個俾晒份糧我,我幫佢還俾人, 我叫佢每年做TU report俾我同e banking login交曬俾我,結果久而久之做咗一排又冇咗回事

2022年,今次佢又因為賭波欠$80萬,我真係好心痛,唔知點算好,佢話自己心理壓力好大,試過贏咗錢可以唔洗問我拎生活覺得心裡好過好多,佢話而家可以自己還或者做債務重組,預計還6-7年,我好爭扎唔知應唔應該離婚,佢對我同小朋友都好好,好錫小朋友,咁多年佢欠人錢未俾我發現時依然照俾曬成份糧我,佢唔想俾我知影響到我地,怕我同佢離婚,左借右借滾到咁大

我同佢離婚我人工免強夠可以自己供養小朋友,有地方住

我如果唔同佢離婚,帶佢去戒賭中心輔導,的起心肝睇緊啲佢財務,每個月做TU report 可唔可以控制到佢唔好再犯,我嘅忍耐同堅持係咪可以換來將來一家的安穩生活

我真係唔知點決擇係對我同小朋友最好

伯爵府

要佢戒賭唔可行,睇佢會賭一世窮一世,快D斬覽,走得快好世界

男爵府

回覆 Karen0218 的帖子

你幫咗佢咁多次,佢都戒唔到賭,佢改唔到㗎啦,你離開佢,和小朋友兩個人重新開始啦。
繼續一齊,啲賭債遲早上你身,會連累小朋友。

子爵府

雖然寧教人打仔,莫教人分妻

但我真心覺得跟住賭仔係唔會幸福,我唔想個仔將來俾佢影響,我一定會選擇離開

大宅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

小朋友得6歲,好鍾意爸爸,分開我好怕佢心理影響好大

珍珠宮

Karen0218 發表於 22-2-4 13:03
拍拖時讀大學時睹波贏過錢心雄咗,之後斷斷續續我估佢有睹但不 ...

樓主,睇TU,睇bank acct都幫唔到啲咩㗎
下次嘅台詞咪就係因為你睇住,怕你知
所以問朋友,問中介借財仔

sad… but true

子爵府

sorry我唔會咁諗,對小朋友而言,父母係role model佢哋學習的對象,到佢開始懂性,要明辨是非時,俾佢知道咁賭法都會無事,又有人幫佢執爛攤子,我覺得好影響佢價值觀

呢一刻分開故然係令小朋友唔習慣,唔開心,但我關心佢將來多啲

cathngai    發表於 22-2-4 18:50

大宅

回覆 終極熊貓 的帖子

中介財仔TU睇唔到?我真係唔識,上網見人話如果債務重組期間係唔會借到錢

珍珠宮

Karen0218 發表於 22-2-4 14:22
回覆 終極熊貓 的帖子

中介財仔TU睇唔到?我真係唔識,上網見人話如果債務重組期間係唔會借到錢 ...

樓主,以前唔識就算,依家開始了解多啲
可以好好保護自己同家人

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E4%BA%8C%E7%B7%9A%E8%B2%A1%E5%8B%99-%E9%9B%BB%E8%A9%B1%E6%95%B8-%E5%85%8Dtu-%E9%A2%A8%E9%9A%AA

子爵府

Karen0218 發表於 22-2-4 13:03
拍拖時讀大學時睹波贏過錢心雄咗,之後斷斷續續我估佢有睹但不 ...

過一兩年佢去借100萬,咁你點?

大宅

回覆 善宜 的帖子

呢個就係我擔憂恐懼,佢似有心理病改唔到

大宅

我情況同你差唔多,佢無睹但係大洗,過去十年我同佢還過幾十萬卡數,又搵過佢啲朋友幫忙解決,又試過好多唔同方法。最近又發現佢又欠銀行幾十萬。宜家小朋友12、14歲終於決定斬欖離婚。我來自完整家庭,身邊個個正常人唔會借唔會欠,無人離婚,所以呢個決定對我來講真係好困難。

我嘅經驗同睇法是賭同借錢嘅人係唔會改變的,唔好諗住呢次係最後一次。如果你接受到,你就搵個方式可以唔影響小朋友同自己財政下生活,甚至預左養埋佢。唔得的話早走早著。

大宅

回覆 jor_mankiu 的帖子

我已經四十歲,小朋友仲好細,分開我好傍徨將來嘅路,仲有十幾年點捱供養小朋友

大宅

我都係完整家庭長大,屋企人關係好好,老公家庭唔完整,佢爸爸又係欠債搞到離婚,不過唔係因為賭,我個人思想生活好簡單,只想平安過日子,點解都唔可以,心真係好累

子爵府

我諗起吳X達同周X發!
就係覺得借比佢唔係幫佢,其實係害佢!
已經幫完一次又一次,你想個氹有幾大!

從來覺得賭錢輸到問人借錢嘅人, 永遠唔識死,因 覺得永遠有人喺後面幫佢填氹!
正正你仲有個小朋友,為你,為小朋友嘅將來著想,我係你就止蝕離場!
重要將所有物業資產轉曬你個名,免得第時畀人追佢債嘅時候, 資產牽連到你, 你就麻煩!

cathngai    發表於 22-2-4 18:53

男爵府

如果你覺得用錢嚟留住老公,比個完整家庭比小朋友,你覺得值得,你就不斷幫佢還。
問題係你仲有幾多個二百萬去買呢種幸福。如果將呢筆錢用係小朋友或生活上,你覺得邊樣值得。

大宅

回覆 wingyaumama 的帖子

層樓係我名,冇聯名戶口我未同屋企人講,我係咪應該要同佢哋商量

珍珠宮

回覆樓主:

十幾年間,佢愈賭愈大,每次欠債數目愈來愈大,真係睇唔到佢有改過啲咩,機會你已經俾幾次

面對病態賭徒,唔係單靠你掌握財政大權就得,問題係佢無正常自制能力
三線財務公司借錢好易,好易借到嘅錢係超高息

你原諒得就預咗下次欠債數目大過今次

男爵府

雖然話寧教人打仔莫教人分妻
但係你呢個情況
我會叫你離婚把啦
佢咁早返遲早連累埋你同小朋友
離咗婚兩人都可以照樣同居或者保持一個伴侶同埋父母嘅關係
但至少財務係100%獨立

佢要對小朋友,好錫小朋友嘅話,無論你哋係唔係婚姻處於一個婚姻關係,佢都應該對小朋友好同埋錫小朋友。
佢對待小朋友同埋家庭嘅態度,並唔你應該容忍佢可以不顧後果哋賭博嘅一個條件。

簡單講一句,如果佢真係對小朋友好,就算你哋離咗婚,佢都繼續會對小朋友好。 你咁樣問得嘅,係因為你對佢仲有感情。但係如果單純為咗小朋友利益著想,真係離婚吧啦。

cathngai    發表於 22-2-4 18:54

男爵府

雖然話寧教人打仔莫教人分妻
但係你呢個情況
我會叫你離婚把啦
佢咁早返遲早連累埋你同小朋友
離咗婚兩人都可以照樣同居或者保持一個伴侶同埋父母嘅關係
但至少財務係100%獨立

佢要對小朋友,好錫小朋友嘅話,無論你哋係唔係婚姻處於一個婚姻關係,佢都應該對小朋友好同埋錫小朋友。
佢對待小朋友同埋家庭嘅態度,並唔你應該容忍佢可以不顧後果哋賭博嘅一個條件。

簡單講一句,如果佢真係對小朋友好,就算你哋離咗婚,佢都繼續會對小朋友好。 你咁樣問得嘅,係因為你對佢仲有感情。但係如果單純為咗小朋友利益著想,真係離婚吧啦。

首頁

尾頁

跳至