夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Karen0218 發表於 22-2-4 20:15
想問我所有資產都冇佢名,如果我唔同佢離婚,佢touchwood有咩事佢欠的債我係咪都會上身? ...

係,我有朋友就是因為借咗錢,還唔到,家人為咗保障餘下的資產,攪離婚,切斷關係!

大宅

回覆 Nbs 的帖子

咁多年欠啲錢佢全部有還,只係俾唔到家用我,等於我自己供養小朋友

大宅

hopeforbest 發表於 22-2-4 21:26
係,我有朋友就是因為借咗錢,還唔到,家人為咗保障餘下的資產,攪離婚,切斷關係!
...

我都有諗過搞離婚照同住生活,但同住唔斷絕我好怕佢再欠人錢我一樣會傷心

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

想問我所有資產都冇佢名,如果我唔同佢離婚,佢touchwood有咩事佢欠的債我係咪都會上身? ...
呢D 已經涉及專業範圍, 要拎專業意見。
我估你你不會仲想大安旨意, 諗不上身排?

呢度JM曾經有提及, 屋子單名, 另一半離婚時可以叫律師幫忙釘契阻止另一半沽出拎錢, 你有信心你C6 不用呢招cap 你水分你錢嗎?

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Nbs 發表於 22-2-4 21:24
唔想以後每日放工見唔到你地?
咁開心賭完有人幫佢還錢,幾十幾十話攞就有,梗係想日日見到你地啦
沉迷賭 ...
我都係咁話,難為男既好意思厚面樣地up 得出。
賭果陣不怕見不到家人既?!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

Karen0218 發表於 22-2-4 21:27
回覆 Nbs 的帖子

咁多年欠啲錢佢全部有還,只係俾唔到家用我,等於我自己供養小朋友 ...

賭係個心態,沉迷係精神病,重點唔係淨係錢
不過你接受到就ok 啦,既然佢有還錢,即係佢輸錢佢自己還
自己供養小朋友無問題吖,你都話佢又錫小朋友又幫手湊,好男人添

大宅

回覆 kwhkwh 的帖子

我有信心佢唔會分,只係我冇信心佢會改過唔賭

cathngai    發表於 22-2-4 21:45

伯爵府

你唔幫佢還,又唔分開,唔多唔少你都有麻煩, 佢唔還班追數佬走上嚟,一陣間嚇親你個仔, 到時你個仔一世有陰影, 產生恐懼 ,分分鐘影響埋佢性格, 變咗懦弱, 失去自信, 繼而變得孤僻, 呢個後果你有冇諗過?
當年我有個外傭姐佢湊得我個女好好,我當佢好似妹妹咁 , 因佢個仔病危佢同財務公司借咗好多錢又瞞住我 ,當財務公司寄信嚟我先知, 初初佢唔認搞到我報警, 後來財務公司數條數畀我睇, 因為佢急需要錢 ,連埋之前做諮詢人嘅貸款 ,加埋落去要佢還, 本想幫佢還日後在薪金中扣除, 但佢只肯還自己嗰畢唔肯還諮詢人嗰筆, 財務公司同我講如果我上嚟追數嚇親你個女就對唔住啦, 為咗我個女安全我迫於無奈炒咗佢, 我都喊咗成個星期 ,我個女性格都變咗 ,因為我個女當佢契媽咁
當佢走咗之後仲有幾間財務公司 打嚟嚟追數

大宅

回覆 Nbs 的帖子

我就係接受唔到佢賭錢欠債,仲要繼續賭,左冚又冚逃避,次次係我發現先肯認

水晶宮

Karen0218 發表於 22-2-4 21:43
回覆 Nbs 的帖子

我就係接受唔到佢賭錢欠債,仲要繼續賭,左冚又冚逃避,次次係我發現先肯認 ...

咁咪係囉,正常都接受唔到
你似乎有米過佢,快快轉資產離婚,因住佢分你身家添呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

kwhkwh 發表於 22-2-4 18:37
我正想咁講, 第2次應該要走, 並非良人。
但很多事不能回頭,只能前走,如果今日樓主走, 10年後可能慶幸今日 ...

係咯 長痛不如短痛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆 Nbs 的帖子

咁多年欠啲錢佢全部有還,只係俾唔到家用我,等於我自己供養小朋友 ...

你真係抵得諗
唔怪得佢唔想放工見你唔到

伯爵府

cecelc 發表於 22-2-4 22:03
你真係抵得諗
唔怪得佢唔想放工見你唔到

就係樓主太抵得諗,佢C6 先至無動力洗心革面改過, 變咗係縱容佢一錯再錯

大宅

cathngai 發表於 22-2-4 22:24
就係樓主太諗,佢C6 先至無動力洗心革面改過, 變咗係縱容佢一錯再錯

...

係,我真係太天真心軟,次次好快就冇事照平常一樣生活

伯爵府

Karen0218 發表於 22-2-4 22:28
係,我真係太天真心軟,次次好快就冇事照平常一樣生活
你唔忍心同佢斬斷, 惡性只會不斷循環, 直到你死心。
如果佢真係緊張個家緊張你緊張個仔 ,佢呢種病態, 藥引就係你哋, 你不妨試下坐釜沉舟, 佢才有決心戒賭, 佢戒咗賭你咪同番佢一齊囉, 若果佢死性不改, 你都無謂同個仔跟佢陪葬, 早走早著啦。

侯爵府

賭同毒,係一世,唔會戒到架,見得太多,樓主自己想清楚,係唔係一世睇住佢不斷犯錯

侯爵府

回覆 Nbs 的帖子

咁咪係囉,其實一直你自己養緊個家,無左佢,可能仲鬆動

子爵府

Karen0218 發表於 22-2-4 21:39
回覆 kwhkwh 的帖子

我有信心佢唔會分,只係我冇信心佢會改過唔賭

究竟你係天真定儍?!

你男人已經誠信破產,賭仔已經冇得救

男爵府

其實每次都要成份糧比曬你
只會次次都偷偷借錢賭
佢欠咁多錢係咪一部分係息?
既然係咁,每月留返少少錢比佢賭,好過佢下下要借、只會沒完沒了

大宅

債務唔會上身,但賭仔欠起錢上黎乜都做得出,佢想離婚分返你一半資產都可以,如果你有收入佢有收入,或者之後佢冇咗份工,你有責任要養埋佢。

我當時都係因為佢點都叫做有照顧下小朋友,煮下嘢食,車出車入,覺得唔好搞大件事,但其實真係唔好諗住佢會改,只會越來越差,我都好希望佢係一個正常人,點解講咗咁多次都係一個大話琴日個大話,原來係我自己有不合理期望,認為對方會最後會改變,原來真係唔會的,所以你要諗嘅唔係佢究竟幾時會變返正常人,佢係唔會的,要諗嘅係如果佢繼續都係咁你仲接唔接受到。

首頁

尾頁

跳至