自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

貓咪達人 發表於 22-2-6 18:24
我就係依間野,中左危疾clam緊,份野買左16年,第10年其實已經供滿,近排clam危疾好麻煩有阻滯,依間野永遠 ...

我網上面見到嗰個賣衫達人,佢就係claim呢間公司

所有嘢都幫佢代辦,港怡醫院,私家房

佢都医咗唔少錢,但係唔使出錢

侯爵府

opclk99 發表於 22-2-6 18:25
在下未claim過,
不過六七"手"agent都有call必應,
一年二次上九龍Office CSC索 statement 都即有。

thx

公爵府

eemm 發表於 22-2-6 18:27
我網上面見到嗰個賣衫達人,佢就係claim呢間公司

所有嘢都幫佢代辦,港怡醫院,私家房

我係受害者,只能講,唔會推薦俾身邊人

男爵府

貓咪達人 發表於 22-2-6 18:24
我就係依間野,中左危疾clam緊,份野買左16年,第10年其實已經供滿,近排clam危疾好麻煩有阻滯,依間野永遠 ...

我老公買咗十幾年, 前年中左鼻咽癌claim 危疾, 療程就claim住院, 好快搞掂。

侯爵府

河馬 發表於 22-2-6 18:36
我老公買咗十幾年, 前年中左鼻咽癌claim 危疾, 療程就claim住院, 好快搞掂。
...

咁富通都oK喎

我睇緊cigna, aia但呢兩間比較貴

公爵府

...

我冇clam住院個啲,因為去左政府醫院做手術,我clam份危疾,唔知係咪細數目就快快手,我clam大數目好多阻滯,我之前係孤兒單,轉左依個經紀初初以為ok, 幫佢再買單轉單都快手,照完野clam幾千都好快,我買左咁多年真係clam左2次,仲要係唔多錢個種,今次中左癌,個經紀唔知發乜野溫,佢連提我90日內要通知保險公司都冇出聲,我未clam過危疾根本乜都唔識,跟住又話我份單要分癌症期數賠,我睇返份單寫明癌症賠足100% ,原位癌10%,冇寫佢口中既幾多期先賠,另外前排問清楚佢需要啲乜嘢文件俾保險公司,佢只係話要醫生報告,咁攪左俾佢啦,過年前打黎又話公司覺得唔夠,要再申請多一份野,我老公即刻爆佢一鑊,依單野由8月拖到依家,所以依間公司我唔會推薦俾身邊人,而且到依家仲未知究竟clam唔clam到

男爵府

回覆 貓咪達人 的帖子

貓咪達人,你買x衛保險/ 富x保險?最後有沒有陪到?

公爵府

goodjob123 發表於 22-2-6 19:27
回覆 貓咪達人 的帖子

貓咪達人,你買x衛保險/ 富x保險?最後有沒有陪到?

富x保險,仲未賠到,依家已經攪到我心身疲累,等緊醫院寄份文件俾我,我到時到交俾個經紀,但已經作最壞打算,可能死左先拎得返啲錢。
買保險就係想出事時真正有幫助,誰知道想clam都咁難,所以依間野我唔會推薦

男爵府

貓咪達人 發表於 22-2-6 18:48
我冇clam住院個啲,因為去左政府醫院做手術,我clam份危疾,唔知係咪細數目就快快手,我clam大數目好多阻 ...

可能我老公睇私家, 醫生好熟保險要求, claim form 都係佢問我邊間保險, 之後填好比我。

公爵府

河馬 發表於 22-2-6 20:16
可能我老公睇私家, 醫生好熟保險要求, claim form 都係佢問我邊間保險, 之後填好比我。
...

唉…我心身疲累了,下個月仲要再做手術,已經太多野煩,近排疫情咁樣,又怕延遲手術,已經盡量唔唸,搵其他野分散注意力

侯爵府

貓咪達人 發表於 22-2-6 20:21
唉…我心身疲累了,下個月仲要再做手術,已經太多野煩,近排疫情咁樣,又怕延遲手術,已經盡 ...

祝你早日康復

侯爵府

...

請問你係富通

大宅

eemm 發表於 22-2-6 12:38
有冇人買過佢保險

想幫佢買,呢間公司ok嗎

AIA 或保誠

侯爵府

河馬 發表於 22-2-6 20:16
...

pm咗你少少問題謝謝

侯爵府

eemm 發表於 22-2-6 12:38
有冇人買過佢保險

想幫佢買,呢間公司ok嗎

我份人壽& 醫療由鵬利年代買落,之後改名到盈科,再改到而家叫富通,都成廿幾年,但都係跟同一個agent ,我個人覺得除左要睇個plan 之外,agent 都好緊要,起碼有問題可以解答你,有事又幫到你,一個好既agent 真係好緊要。

題外話,唔好揀Cigna, 我有一份住院現金單,當我claim 過一次廿日住院現金,佢到期時cut 左份單,要我用三倍價錢再買,根本係無理。

侯爵府

winner128 發表於 22-2-7 22:31
我份人壽& 醫療由鵬利年代買落,之後改名到盈科,再改到而家叫富通,都成廿幾年,但都係跟同一個agent , ...

thx for your reply

即係你輕鬆claim到冇問題?

侯爵府

eemm 發表於 22-2-7 22:39
thx for your reply

即係你輕鬆claim到冇問題?

我咁多年既claim 都無問題。 但claim 唔claim 到都要睇好多因素。

侯爵府

winner128 發表於 22-2-7 22:48
我咁多年既claim 都無問題。 但claim 唔claim 到都要睇好多因素。

每間保險公司都有claim到,同埋claim唔到

男爵府

winner128 發表於 22-2-7 22:31
我份人壽& 醫療由鵬利年代買落,之後改名到盈科,再改到而家叫富通,都成廿幾年,但都係跟同一個agent , ...

x2

男爵府

貓咪達人 發表於 22-2-6 20:21
唉…我心身疲累了,下個月仲要再做手術,已經太多野煩,近排疫情咁樣,又怕延遲手術,已經盡 ...

希望你盡快完成療程, 早日康復。

首頁

尾頁

跳至