自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

殺一儆百,罰幾個,
佢地就傳開去,好話做咩呼籲。

大宅

loveshp238 發表於 22-2-13 18:16
我仲以為今日起碼會罰下d工人 等佢地驚下叫d朋友分散 點知只係派傳單派下傳單就會唔除口罩 唔食野 香港人就 ...

我頭先睇新聞見到真係嬲到爆炸, 派傳單有叉用??? 出告票罰錢都唔敢, 究竟個政府怕乜?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

邊個話你知無罰?我工人朋友今日除口罩影相就無咗$5000

大宅

loveshp238 發表於 22-2-13 18:16
我仲以為今日起碼會罰下d工人 等佢地驚下叫d朋友分散 點知只係派傳單派下傳單就會唔除口罩 唔食野 香港人就 ...

應該檢控和罰款$10000以上,才起到作用

珍珠宮

osmanthus 發表於 22-2-13 18:36
我頭先睇新聞見到真係嬲到爆炸, 派傳單有叉用??? 出告票罰錢都唔敢, 究竟個政府怕乜?
...

邊個部門負責處理外傭聚集?係咪食環?

有食環處職員在現場附近巡查,提醒不可擺賣。https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2308061/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%96%AB%E6%83%85%E6%B6%88%E6%81%AF-2%E4%BA%BA%E9%99%90%E8%81%9A%E4%BB%A4%E7%94%9F%E6%95%88-%E4%B8%AD%E7%92%B0%E6%9C%89%E5%A4%96%E5%82%AD%E8%81%9A%E9%9B%86%E9%99%A4%E7%BD%A9%E6%8B%8D%E7%85%A7

珍珠宮

關鍵時刻,工人咁眾集,好易出事,佢分兩個兩個咁坐,但實質同隔離坐到咁近無乜用,仲要除哂罩食野傾計,我覺得應該要罰款阻嚇佢地

琥珀宮

回覆樓主:

食環署職員係現場,就唔知有冇做野。警察就有,係咪有告就唔清楚,單憑呢兩張相,似乎有做嘢。

大宅

回覆樓主:

個度牽涉幾多家庭, 有老有嫩, 外傭理得你香港醫療崩潰, 老人及小朋友入哂icu, 都唔關佢哋事, 佢哋黎揾錢咋. 真係對政府好失望, 對外傭一d 都唔嚴格, 派傳單派左幾耐呀?!

333s    發表於 22-2-13 19:47

伯爵府

AX21 發表於 22-2-13 18:23
政府d人真係好奇怪,在街除口罩食煙就罸(雖然都係唔啱),但工人真係坐埋一堆除口罩食野就只係派傳單,呢 ...

Agree

伯爵府

sharon26788 發表於 22-2-13 18:38
邊個話你知無罰?我工人朋友今日除口罩影相就無咗$5000

罰得合理

珍珠宮

ZZdaphne 發表於 22-2-13 18:21
應該合約到期,永不錄用.

永不錄用……你先要睇下僱主肯唔肯。用開工人果啲,唔會捨得。你睇依家工人幾渴市?

我識得個朋友一個人住,佢都話唔可以無工人姐姐 但其實佢都係早出晚歸,工人最多都係幫佢洗下衫,打掃下,咁都話唔可以請鐘點,一定要工人。

珍珠宮

angelfan07 發表於 22-2-13 18:19
有J m 提議搵2個外傭檢控祭旗罰錢,先有阻嚇性;我認同呢個說法。
可能今個星期只係派單張,
下個星期可能 ...

咁拖法,確診被外傭搞到幾何級數上升喇

男爵府

回覆樓主:

我已經聽到6,7個case係外傭傳俾僱主全家,所以佢地係計時炸彈。
開罰單先有阻嚇

珍珠宮

2024年龍年勳章

政府d人真係好奇怪,在街除口罩食煙就罸(雖然都係唔啱),但工人真係坐埋一堆除口罩食野就只係派傳單,呢 ...

子爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 22-2-13 18:18
外傭必須修例管治,學新加坡咁嚴厲就啱

X 2
Life must go on

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

osmanthus 發表於 22-2-13 18:36
...

早幾波已經派傳單,派左咁耐都冇作用,唔明點解唔出告票

水晶宮

畀面勳章

其實外傭點解可以咁惡,原因係⋯

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我哋政府,一向對外人好過自己人

別墅

其實應該一視同仁
除口罩食煙撿控
和外傭聚集食嘢跳舞也應該檢控。
之前有人話,外傭人工少,罰一次已經好傷,但疫情面前,人人平等,守法便不用罰!

首頁
12345...6

尾頁

跳至