論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都想炒咗阿媽個工人,做咗幾個月,好似佢係老細多啲,又要俾人工,仲要受佢氣。
其實炒工人有乜嘢要注意,係唔係賠一個月人工,加返家鄉機票,就可以即日即時要佢走,要唔要簽文件?幾時通知入境處?怕唔怕工人玩嘢?

大宅

2r6x32 發表於 22-2-14 13:19
佢堅持唔肯在家休息,放假要出去,又唔肯打針,我屋企有兩小朋友,終於忍唔住炒左佢,聽晚機即走,宜家個人 ...

我都想炒姐姐,但無人湊,點算好?(因為之後會搬)就係姐姐放假唔肯留係屋企,結果中左,攪到全家中哂,包括我地兩公婆、2歲半小朋友及兩位老人家,最激氣既係,佢早幾日先出去隔離完返來,小朋友同老人家都未好返,同佢傾完認承話唔出街,點知尋日放假都仲要話出去買野,所以真係想炒左佢,我驚佢之後再感染返來,小朋友同老人家真係唔頂得好多次...

別墅

回覆 venice621 的帖子

考慮立即搵新本地,見工時講埋盡量在家休息/補錢的要求
中間有無其他親戚或長老可以幫手?

如果交接唔到,一係就祈求剛中完有一陣抗體,希望好運

我果隻都類似,但佢2月頭中,隔離埋玩左成個月,有晒證明已經好返。我就搵埋agent幫手話佢,同佢講放假唔再放星期日,叫佢放閒日,唔据就resign,唔會幫佢做reference。

大宅

elleccy 發表於 22-3-20 09:26
回覆 venice621 的帖子

考慮立即搵新本地,見工時講埋盡量在家休息/補錢的要求

我已經叫左agent幫我留意下,但我都諗住再同佢講多次,如果再唔聽話就無辦法留你係度做,其實佢都驚我炒佢,因為佢上一份工都係斷約,如果今次佢再比人炒就可能唔再批visa,可以即刻返歸

男爵府

2r6x32 發表於 22-2-14 13:19
佢堅持唔肯在家休息,放假要出去,又唔肯打針,我屋企有兩小朋友,終於忍唔住炒左佢,聽晚機即走,宜家個人 ...

第二晚即走,真係最好嘅決定。我個agent叫我俾時間佢搵工,因為佢想留低繼續搵僱主。個工人係我自己搵,agent幫我攪文件的。咁張機票係12日後走,上機前做swab 中左,而家要改機票,又同我講冇晒錢。佢走時我補足錢俾佢,出埋糧,果度過萬,佢話寄晒返屋企!

首頁

尾頁

跳至