自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

各位jm,男人用快測包check係呈陽性,星期日開始有病徵,星期日check就陰性,有燒,岩岩再check就陽性,我依家可以做啲咩,男人呢兩日自己格離,我哋全日都戴好口罩,打過衛生署電話係錄音,要聽朝再打,唔好意思太多問題
HICKS WU

珍珠宮

自我檢測結果衛生署唔承認的,要交樽去診所驗到先受理

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆 NoName 的帖子

請問我哋依家係叫屋企人幫手拎口水樽俾政府驗呀?到收到確診通知衛生署先有安排係咪咁解呀?唔該晒你
HICKS WU

男爵府

yurijack 發表於 22-2-15 02:25
各位jm,男人用快測包check係呈陽性,星期日開始有病徵,星期日check就陰性,有燒,岩岩再check就陽性,我依 ...

同外國比較的話,你隔離程序有錯。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

KenChung_FB 發表於 22-2-15 05:23
同外國比較的話,你隔離程序有錯。

外國係點??

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yurijack 發表於 22-2-15 03:06
回覆 NoName 的帖子

請問我哋依家係叫屋企人幫手拎口水樽俾政府驗呀?到收到確診通知衛生署先有安排係咪咁 ...

搵人幫忙攞樽仔化驗, 未收到報告前留家觀察, 男人自我隔離, 如果家裏有套房就安置他住, 除了一日三餐, 其他時間避免接觸, 要開窗保持空氣流通, 大家都要戴好口罩,曾經使用的餐具及衣物要認真清潔, 家裏有沒有中西成藥退燒, 止咳?

男爵府

yurijack 發表於 22-2-15 02:25
各位jm,男人用快測包check係呈陽性,星期日開始有病徵,星期日check就陰性,有燒,岩岩再check就陽性,我依 ...

https://www.facebook.com/975074992508418/posts/5540644159284789/?d=n

1833019 hot line

飲多啲水,fever 食 Panadol 。。耐心等候CHP 聯絡你!

你哋同住者有冇做快速測試?通常 CHP 會叫去拎樽仔再驗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

若持續發高燒48小時,並出現呼吸困難、心跳加速和氣喘等症狀就需要立刻入院。

否則在家、就當係普通流感處理、必理痛事能退燒及止頭痛。

不要擔心、一般年青力壯、症狀是比較輕微、尤其是打咗抗疫針。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

回覆樓主:

其實都唔洗再找人幫忙拎樽仔再驗, 因為要幾日才知結果, 若係陽性, 又要等唔知幾多日 才被接去隔離, 到時病者已經好番啦。不如自己在家隔離及找人買多幾套快速測試一家幾口監察住自己仲實際。

伯爵府

首先好多謝咁多位回覆,而家男人唯一病徵發燒都冇埋,個人都精神呀,因為都keep住有食藥,至於我同阿仔因為唔夠快測包所以冇驗到,要等屋企人再買先check,想同阿仔出去做檢測又唔敢出去,因為屋企空間有限盡做都做左,至於男人用過餐具我洗完之後有用滾水浸下,雖然唔知得唔得做好似做安心啲,唔該咁多位

la_source    發表於 22-2-15 09:30
HICKS WU

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

快速唔承認,拎樽仔去驗先承認,有錯更正。

伯爵府

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

早晨呀,我哋有叫屋企人幫手拎口水樽呀,我同阿仔就未驗到,要等屋企人幫手拎口水樽驗呀,因為我都想同阿仔出去驗,又唔知可唔可以出去做檢測,所以我哋都係靠屋企人幫手
HICKS WU

男爵府

一隻鴨鴨 發表於 22-2-15 08:20
快速唔承認,拎樽仔去驗先承認,有錯更正。

一定要攞樽仔再交,如果唔係衛生署冇你確診號碼係乜都冇野跟,但就算確診左都係一直等佢 call你,我朋友由密切接觸者等到變確診(自己驗)都只在家等等等..

伯爵府

回覆 KenChung_FB 的帖子

Hello,請問要點做先岩,因為始終地方有限,有病徵開始就一直係房唔出黎呀
HICKS WU

男爵府

yurijack 發表於 22-2-15 08:24
回覆 一隻鴨鴨 的帖子

早晨呀,我哋有叫屋企人幫手拎口水樽呀,我同阿仔就未驗到,要等屋企人幫手拎口水樽 ...

你地搵快速test. 如果係唔中既先出去檢同埋買物資。你家男人要口水經政府認可測試。衛生署先招呼你

琥珀宮

yurijack 發表於 22-2-15 08:15
首先好多謝咁多位回覆,而家男人唯一病徵發燒都冇埋,個人都精神呀,因為都keep住有食藥,至於我同阿仔因為 ...

你同仔驗快測無用,不如直接而家當自己已驗到係陽性咁處理。
一家全部去做政府檢測,或拎樽仔驗

男爵府

yurijack 發表於 22-2-15 08:26
回覆 KenChung_FB 的帖子

Hello,請問要點做先岩,因為始終地方有限,有病徵開始就一直係房唔出黎呀 ...

同屋有確診者同住處理方法:(我朋友用過都可行。當然唔係太理想。冇辦法都要試)
1.隔離確診者。如果有套廁。比確診者用。房門外加封膠膜(包書膠,浴簾)落地。送物資放櫈上放到膠膜同房門間。等確診者係無觸碰下取物資。
2。無套廁者。確診者如廁。請佢戴2個口戴加面罩。另加1 次性手套。如廁後請確診者用1比99 漂水消毒馬桶及廁所地。開廁所窗通風。確診者如需洗澡。應該排到最後。確診者駛用完畢最好相隔長時間其他人方可駛用。

密切接觸者最好係留係房中食飯飲水。唔好係廳進行。要出廳或廚房煮食。帶好口罩。面罩。一次性手套。煮食以簡單快捷為主。

男爵府

yurijack 發表於 22-2-15 08:24
回覆 一隻鴨鴨 的帖子

早晨呀,我哋有叫屋企人幫手拎口水樽呀,我同阿仔就未驗到,要等屋企人幫手拎口水樽 ...

叫屋企人買多d快測包,自己日日測
攞定樽,如快測到有即刻再交樽!
買定成藥,一家大細都要留家自我隔離

珍珠宮

2024年龍年勳章

bubu2910 發表於 22-2-15 08:26
一定要攞樽仔再交,如果唔係衛生署冇你確診號碼係乜都冇野跟,但就算確診左都係一直等佢 call你,我朋友由 ...

無錯,快速測試非官方,應該係交樽仔衞生署再進一步跟進。

伯爵府

我哋已經叫左屋企人幫手拎口水樽呀,因為我同阿仔唔阿夠測包check,所以都唔夠膽出去呀。我哋都係靠屋企人幫手呀,同埋佢哋都要返工未必會即時拎到樽仔同埋幫手買檢測包
HICKS WU

首頁

尾頁

跳至