懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

懷孕30週,平時產檢血壓都係啱啱好過關,今日去產檢問醫生適唔適合打針,諗住會有豁免證明,點知醫生話我絕對適合打復必泰

但我本身就體虛,而且有左之後個心就成日覺得唔太舒服,所以真係唔想話打就打,唔想到最後有咩事害左個仔,但公司係商場,24號都唔知點算好。

所以想問一問會唔會有媽媽或者好心人,知道邊間診所或者邊個醫生可以做檢查或者出豁免書?打左成日電話,但都冇診所肯做,成個人好迷惘。

子爵府

回覆 新手虎媽媽 的帖子

你依家30週,可唔可以同公司申請no pay,同埋早啲產假,放前4後10?

因為唔係潑你冷水,依家搵醫生寫豁免真係唔易,我上年七八月問醫生,都已經唔肯寫,依家我相信會更難

洋房

HOPEFORBB 發表於 22-2-18 18:49
回覆 新手虎媽媽 的帖子

你依家30週,可唔可以同公司申請no pay,同埋早啲產假,放前4後10?

我諗未必得,因為接替我放產假既同事都未入職,所以公司唔會比我請no pay …

我想再問多幾間診所,如果真係冇醫生肯寫,咁唯有真係打針…

水晶宮

新手虎媽媽 發表於 22-2-18 18:52
我諗未必得,因為接替我放產假既同事都未入職,所以公司唔會比我請no pay …

我想再問多幾間診所,如果真 ...

唔會有醫生肯寫。

複式洋房

新手虎媽媽 發表於 22-2-18 17:31
懷孕30週,平時產檢血壓都係啱啱好過關,今日去產檢問醫生適唔適合打針,諗住會有豁免證明,點知醫生話我絕 ...

我17周,之前有作小產,醫生都話可以打,但驚我擔心就開左有效3個月既免針紙,公司都系係商場,24號之後都系唔返得,未知公司會點樣安排呀,應該會安排到街鋪的分店工作!但我自己都好驚,平時都要對客,同埋最近又睇左新聞有孕婦中左,好驚會影響到個b!但系打左既話又唔敢肯定冇影響,所以宜家好糾結!日日都好擔心

洋房

sss2 發表於 22-2-18 20:30
我17周,之前有作小產,醫生都話可以打,但驚我擔心就開左有效3個月既免針紙,公司都系係商場,24號之後都 ...

但係你有冇問過診所?我諗住24號前行多幾間診所,問多次當係求個安心,而且我d朋友講用電話問一般都話唔開豁免。雖然咁樣行係辛苦啲,但起碼都叫做盡左力。但係你有作小產就唔好行咁多啦,我驚你會好辛苦影響到bb。

你做街鋪真係要小心,依家咁多隱形患者,保護好自己同bb 。

其實我自己就無太糾結,因為我係有諗過打針,但絕對唔係懷孕中同餵奶個陣,所以如果真係冇豁免紙,我可能真係可能會咩都唔理,就算未請到人或者我放完產假炒我,我都會提早放產假。都已經30週,我唔想打左之後個仔有咩事最後後悔。而且打左都會中,我更唔想搵命縛。

複式洋房

我都係30週,直頭做商場
HR果面都仲未有方案
最大果個就成日係到up當曠工
真係聽到炆
無時無刻想叫佢炒左我
可能咁樣仲有得賠

我都捱左咁耐
差少少就卸貨
真係諗打定唔打都諗到抑鬱
我都仲嘗試緊搵豁免
但真係好難
果日問完產科
醫生話打完百日咳都無咩反應其實可以打得嫁喇
連果兩星期免打金牌都無埋

複式洋房

新手虎媽媽 發表於 22-2-18 22:56
但係你有冇問過診所?我諗住24號前行多幾間診所,問多次當係求個安心,而且我d朋友講用電話問一般都話唔開 ...

你30週提前放都唔過分啦,宜家日日都幾千宗確診,我有問過幾個醫生都話可以打,話冇影響,但我都仲系未敢打住,驚有咩事,屋企人個個都叫我辭職唔好做,但系我宜家先十幾週仲有甘長時間先待產,但如果返工既話我都真系風險太大,所以我仲系未知點樣做,又唔想拎bb來冒險!但我份工都做左好耐又有d唔捨得!其實真系好難,宜家疫情底下既准媽咪都好慘,大家都要加油呀

大宅

新手虎媽媽 發表於 22-2-18 17:31
懷孕30週,平時產檢血壓都係啱啱好過關,今日去產檢問醫生適唔適合打針,諗住會有豁免證明,點知醫生話我絕 ...

有媽媽喺政府醫院度攞到呀,你可以問醫院醫生

別墅

我前幾日睇醫生,攞到證明,32週

別墅

其實攞吾攞到證明都好,懷孕後期攞到病假就攞啦,有證明都要3日1檢,流動檢測站排隊派到痴線,又d有關愛隊又d又無關愛隊,排多陣無病都變有病。

大宅

ts02357721 發表於 22-2-19 09:07

想請教係私家/政府/婦科/家庭醫生開的豁免證明書?

我現在懷孕10週, 想問可用什麼理由?

可以PM醫生資料嗎?? 無限感謝!!

大宅

係呀,我諗有需要都會照開,唔係完全攞唔到

複式洋房

sss2 發表於 22-2-18 20:30
我17周,之前有作小產,醫生都話可以打,但驚我擔心就開左有效3個月既免針紙,公司都系係商場,24號之後都 ...

有免針紙都唔返得商場舖?

複式洋房

Luplupch 發表於 22-2-20 01:18
有免針紙都唔返得商場舖?

我個免針紙冇QR code掃唔到安心出行,商場都系唔比入架,所以公司會安排到街鋪返!但街鋪風險都大,所以宜家唸住拎病假捱埋呢個月先

複式洋房

請問你係邊到攞?

大宅

sss2 發表於 22-2-20 09:02
我個免針紙冇QR code掃唔到安心出行,商場都系唔比入架,所以公司會安排到街鋪返!但街鋪風險都大,所以宜 ...

但唔係話4月30日之前都係寛限期?之後先一定要用有QR code既信(emoji)好亂

別墅

係有QR code定無QR code個隻?係因為underlying medical conditions 定乜野原因攞到?可唔可以分享下經驗?(emoji)(emoji)

大宅

乜唔係話因為返工而要經商場係豁免架咩?假設d高官講嘅野係真。

複式洋房

經商場去返工係豁免
但商場內返工話唔得

高官這樣說

首頁

尾頁

跳至