自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

FaithChoi 發表於 22-2-21 18:05
如題

應去問醫生

珍珠宮

回覆樓主:

應該諗下點樣解低血壓,血壓高係好高風險,盡快搵醫生好好控制。

伯爵府

如果太高你應該食緊藥, 如果食住藥穩定就識好多人都打左

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

180/110

侯爵府

好媽媽勳章

舊年六月我想打,因為血壓高打唔到,當時醫生話上壓要低過160
開心每一天

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YY1101 發表於 22-2-21 18:19
180/110

邊個同你講架?
有醫生同我講係 160/100

大宅

selinako^^ 發表於 22-2-21 18:24
邊個同你講架?
有醫生同我講係 160/100

可以比你醫生資料給我?
我下壓110,唔想打第三針。

男爵府

FaithChoi 發表於 22-2-21 18:05
如題

問醫生

男爵府

醫生話上壓要低過160

男爵府

中國有超過2億老人接種了新冠疫苗。

中國國務院聯防聯控機制召開新聞發布會,介紹目前各地區正在穩妥有序推進老年人新冠病毒疫苗接種工作。

截至2021年11月29日,中國60歲以上老年人新冠病毒疫苗接種覆蓋人數達21517.9萬人,其中完成全程接種20631.7萬人。
中國60歲以上的老人的總數達2.64億人,現在還有大概20%左右,也就是說有5000萬左右的老人還沒有接種新冠病毒疫苗。

中國新冠病毒疫苗在境內外60歲以上老人中的接種數量已經超過了5億劑次。根據得到的數據,國外接種新冠病毒疫苗最高年齡者是106歲,國內接種中國新冠病毒疫苗最高年齡者也是106歲。疫苗在這5億多劑次以及在高齡者接種過程中都顯示出良好的安全性,而且老年人不良反應略低於成年人。

總體來說,中國目前接種幾種新冠疫苗安全性的指標好於平常年份接種的各種疫苗。

老年人除了曾有過接種疫苗發生過敏性休克或者喉頭水腫的情況,以及正在發燒或者處於感染性疾病和神經系統疾病的急性發作期,均可接種新冠病毒疫苗。

中國廣東、江蘇散發新冠肺炎疫情的數據分析表明,接種了疫苗的老年人,出現重症的風險明顯低於未接種疫苗的老年人,出現重症的感染者中,90%以上是沒有接種疫苗的。

老年人感染之後,住院比例較高,需要搶救的比例也較高,住院時間更長,對醫療資源佔用也比較多。
接種疫苗是預防老年人發病最好的辦法。

http://yn.people.com.cn/health/B ... 28588-35038975.html

男爵府

香港中央圖書館的社區疫苗接種中心 ,專為3歲至17歲和60歲或以上的人士提供科興疫苗接種服務。
合資格人士可在這間中心接種第一劑、第二劑、第三劑科興疫苗。
此外,香港中央圖書館社區疫苗接種中心亦會派發「即日籌」給3歲至17歲的兒童/青少年和60歲或以上的長者接種科興疫苗。

詳情見

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23551825

子爵府

andyng883 發表於 22-2-21 18:44
可以比你醫生資料給我?

高血壓係長期病患,睇一次醫生想開到醫生紙,唔駛諗~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

與其諗咁多方法避開唔打針,不如好好養好身體除病魔、打病毒好過啦
針未打個人先痴線

複式洋房

其實冇分血壓幾多就唔打得
問左醫生,本身就算長期有3高但食緊藥都算穩定, 冇問題就可以打
為己為人快D打, 唔好咁自私避開

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

可以比你醫生資料給我?

你下壓長期咁高?你唔係諗住keep住咁高就唔打牙化?小心唔係打針屎,而係爆血管屎呀

大宅

志志媽咪 發表於 22-2-21 20:59
你下壓長期咁高?你唔係諗住keep住咁高就唔打牙化?小心唔係打針屎,而係爆血管屎呀
...

食完藥可們降到9x
只係唔想打第3針
有心。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

andyng883 發表於 22-2-21 21:03
食完藥可們降到9x
只係唔想打第3針
有心。

9x都太高,你隻藥唔夠份量喎

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

上次我同我媽咪一齊去打針,因為我哋行得好急上到診所,醫生幫我媽咪量血壓,160/9X 醫生話太高了唔可以幫你打針,就問我媽咪平日係咪咁高?有冇食藥?我媽咪話有食開藥,平日好穩定只係剛才行得好急,咁醫生就叫我媽咪出去坐30分鐘,我同我老公打先,之後我媽咪再量132/76,醫生先同佢打疫苗。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

可以比你醫生資料給我?

你下壓咁高,唔使打針都要去睇醫生跟進啦,隨時爆血管㗎!

首頁

尾頁

跳至