論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次請工人,已做咗13個月

上星期五,公主出去打第二針,然後低燒。連續兩日做快測,佢話陰性(係,我蠢,唔自己check一次)我有叫佢出去做檢測,佢話凍,唔出。

早兩日我女食完飯無啦啦發燒,就全家再快測。小朋友同老公中咗,公主又話無,我拎嚟睇,係有條淺色線。佢仲死口話佢已經好返。

亞女21個月燒到係咁震同抽搐,我同老公飛去睇急症,確診,半個肺花咗。但等咗成廿個鐘都無得上房,拎唔到藥。醫生話佢情況穩定,所以我哋返屋企。同日亞仔發病,亦確診。

複式洋房

返到屋企,公主話佢病,留喺房。第二日,仲重感冒,要請假,期間我有定時問佢點,亦煮埋嘢,比藥佢食。佢無出過房,亦無問過小朋友點(係,我諗多咗)

今朝,佢依然無出嚟,我就問佢u ok?佢話仲咳同流鼻水。我就話其實大家中曬,你可以出嚟(利引:我無叫佢做嘢,只係唔想照顧埋佢,同埋睇吓佢有冇咩事)公主唔高興,話我逼佢做嘢,我應該知佢病,佢唔出聲就即係未好,話我可以扣佢人工。
之後佢仲爆我話我根本想佢做嘢,佢病,我無病,點解佢要做,仲有話我應該要帶佢去睇醫生。

我同老公嬲同震,開門話佢,叫佢咁病就打999。我哋確診出去會比人拉。

複式洋房

比著你哋係咪會炒佢?但佢確診咗咁可以點?

伯爵府

我無記錯佢確診左你好似唔可以炒佢,如果我係你,佢咁得戚,我會由佢喺房自生自滅,我絕對唔會照顧返佢轉頭,話知佢

大宅

Tinny 發表於 22-2-26 19:08
我無記錯佢確診左你好似唔可以炒佢,如果我係你,佢咁得戚,我會由佢喺房自生自滅,我絕對唔會照顧返佢轉頭 ...

咁又唔得,c左又咪僱主負責
:-D :-?

大宅

2423june 發表於 22-2-26 14:00

上星期五,公主出去打第二針,然後低燒。連續兩日做快測,佢話陰性(係,我蠢 ...

既然全家都中左我唔會理佢,唔會煮野佢食。

男爵府

上星期五,公主出去打第二針,然後低燒。連續兩日做快測,佢話陰性(係,我蠢 ...

佢明知自己中都唔出聲,搞到全家中,我會由佢自己喺房,買定白方包丶兩支水丶午餐晚餐煲白粥俾佢.

有啲人係鍾意蝦對佢好嘅人

男爵府

你工人太自私,確診竟然話無事。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你揾視像睇醫生, 成家一齊連工人睇, 食藥好番後, 炒工人。 太衰, 特登整病自己, 唔使做,傳染埋你地。

大宅

回覆樓主:

有人話工人扣曬病假後可以當冇薪假,我覺得佢大你,如果佢地咁有錢唔使來做啦,你通知返佢呢點,睇下佢有乜反應?

大宅

佢中左仲呃人無中,搞到全家中哂, 太過份, 我一定會抄

子爵府

仲病緊我炒你唔到, 我忍你, 一好返我就炒
病唔緊要, 最衰係唔出聲惹埋比小朋友, 一定冇得留低

子爵府

比著你哋係咪會炒佢?但佢確診咗咁可以點?

好返後賠錢叫佢走,用中文寫ref letter

別墅

sisilee321 發表於 22-3-7 07:09
好返後賠錢叫佢走,用中文寫ref letter

係咪投訴版reference letter?
我會寫返佢做得幾差落去.

我家公主由2月10日起左玩左我地咁耐,尋日終於出返黎
就快一個月,連埋係酒店staycaution 既時間,仲想叫我full paid.
又係好似樓主個公主咁,用快測測到佢positive 佢都否認,
仲鬧我唔帶佢睇醫生,最後送了她去急症.

我同佢本身就已經用好多積怨,我其他post都有提佢幾極品
太自我中心,不可一世

大宅

有個離地高官仲話要善待確診的姐姐, 否則會影響與外國關係呀

男爵府

BaolawBB 發表於 22-2-26 22:55
佢明知自己中都唔出聲,搞到全家中,我會由佢自己喺房,買定白方包丶兩支水丶午餐晚餐煲白粥俾佢.

有啲 ...

采都傻!我一定不會煮給佢食!我有能力照顧小孩啦!家中有袋白米就得!仲要買埋俾佢食!叫佢食C。講起呢啲工人火都來

首頁

尾頁

跳至