自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問一下各位。每日起身床褥同床板之間都濕曬,請問除左開抽濕機外仲有咩方法?
p.s 每日訓教已經打開門窗,大家有無試過同樣情況

大宅

lindauuu 發表於 22-3-1 13:43
請問一下各位。每日起身床褥同床板之間都濕曬,請問除左開抽濕機外仲有咩方法?
p.s 每日訓教已經打開門窗 ...

唔通風先會咁樣,我的床褥放窗台前潮濕天氣都有濕潤,窗台係石板有水要揭起黎抹,搞到床褥有些發霉(emoji)
仔仔就來開學啦!既開心又緊張

大宅

小氣囡囡 發表於 22-3-1 13:54
唔通風先會咁樣,我的床褥放窗台前潮濕天氣都有濕潤,窗台係石板有水要揭起黎抹,搞到床褥有些發霉(emoji) ...
咁你最後點做先解決到?

侯爵府

人氣散唔走呀, 床板係龍骨會好好多. 我姐姐床唔係龍骨, 每朝起身就棟起床褥, 唔係會起霉菌, 極不健康.

大宅

jyjy1684825 發表於 22-3-1 14:17
人氣散唔走呀, 床板係龍骨會好好多. 我姐姐床唔係龍骨, 每朝起身就棟起床褥, 唔係會起霉菌, 極不健康.
...
好既唔該 或者我試下買個張新床褥 揀d寫明透氣既試下, 因為本身已經每朝棟直床褥

侯爵府

lindauuu 發表於 22-3-1 14:35
好既唔該 或者我試下買個張新床褥 揀d寫明透氣既試下, 因為本身已經每朝棟直床褥
...

可能好好笑, 試下買十幾支地拖棍翻嚟墊高張床褥, 睇下好唔好D, 用佰幾蚊睇下好過駛一萬幾千買新床褥啦.

大宅

jyjy1684825 發表於 22-3-1 14:44
可能好好笑, 試下買十幾支地拖棍翻嚟墊高張床褥, 睇下好唔好D, 用佰幾蚊睇下好過駛一萬幾千買新床褥啦.
...
地拖棍?好長身咖wor枝棍😯🤣定我get錯

侯爵府

lindauuu 發表於 22-3-1 14:48
地拖棍?好長身咖wor枝棍😯🤣定我get錯

你張queen size床可能唔得呀, 地拖棍唔夠四尺長架.

象牙宮

又係海馬?

大宅

jyjy1684825 發表於 22-3-1 14:51
你張queen size床可能唔得呀, 地拖棍唔夠四尺長架.
如果用浴室個d隔水地墊得唔得
https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E5%B0%8F%E6%9F%91%E5%AE%B6%E5%93%81/s/H8203001/%E8%B6%85%E7%B4%9A%E5%B7%BF%E5%A0%B4/%E8%B6%85%E7%B4%9A%E5%B8%82%E5%A0%B4/%E5%AE%B6%E5%B1%85%E6%B8%85%E6%BD%94%E7%94%A8%E5%93%81/%E6%B5%B4%E5%AE%A4%E6%B8%85%E6%BD%94%E7%94%A8%E5%93%81/%E6%B5%B4%E5%AE%A4%E6%B8%85%E6%BD%94%E5%B7%A5%E5%85%B7/%E5%85%A9%E4%BB%B6%E8%A3%9D%E5%BB%81%E6%89%80%E6%B5%B4%E5%AE%A4%E9%98%B2%E6%BB%91%E5%A2%8A-%E9%9A%94%E6%B0%B4%E5%9C%B0%E5%A2%8A-%E6%8B%BC%E6%8E%A5%E9%9A%94%E6%B0%B4%E5%A2%8A-%E9%98%B2%E6%BB%91%E5%9C%B0%E5%A2%8A-%E6%B5%B4%E7%BC%B8%E5%A2%8A-%E6%B5%B4%E5%AE%A4%E5%BB%9A%E6%88%BF%E9%9A%94%E6%B0%B4%E5%9C%B0%E5%A2%8A-%E7%99%BD%E8%89%B2/p/H8203001_S_gm716w

侯爵府

lindauuu 發表於 22-3-1 14:53
如果用浴室個d隔水地墊得唔得
https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/%E5%B0%8F%E6%9F%91%E5%AE%B6%E5%93% ...

應該唔得, 床褥+體重托唔起.
其實你每朝都棟起床褥已經可以散濕氣, 床同褥都唔易發霉就已經唔係問題啦.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

為何唔用抽濕機

反起床褥用風扇吹

大宅

jyjy1684825 發表於 22-3-1 14:57
應該唔得, 床褥+體重托唔起.
其實你每朝都棟起床褥已經可以散濕氣, 床同褥都唔易發霉就已經唔係問題啦.
...
咁睇黎唯有咁做

大宅

lindauuu 發表於 22-3-1 14:01
咁你最後點做先解決到?

墊一張瑜伽墊隔住就好啲,但要經常棟起床褥黎吹風同毛巾抹下

大宅

Anka 發表於 22-3-1 15:02
為何唔用抽濕機

反起床褥用風扇吹
有捻過抽濕機的,但係要關曬門窗 空氣變相唔流通 人好似仲出多左汗

大宅

小氣囡囡 發表於 22-3-1 15:05
墊一張瑜伽墊隔住就好啲,但要經常棟起床褥黎吹風同毛巾抹下

最好都係要整一個木板架子浪高床褥通風就唔使咁煩,都計劃要訂制

象牙宮

lindauuu 發表於 22-3-1 15:07
有捻過抽濕機的,但係要關曬門窗 空氣變相唔流通 人好似仲出多左汗
而家房都開緊,唔關窗的,唔只開細小小,
其實呢幾日都潮濕,可能之前凍d牆都有水氣,
今朝到而家都抽左差唔多一桶。

大宅

小氣囡囡 發表於 22-3-1 15:08
最好都係要整一個木板架子浪高床褥通風就唔使咁煩,都計劃要訂制
木板架了係咩樣的?有圖嗎

大宅

mercurycc 發表於 22-3-1 15:12
而家房都開緊,唔關窗的,唔只開細小小,
其實呢幾日都潮濕,可能之前凍d牆都有水氣,
今朝到而家都抽左差 ...
好,咁我都試試唔關窗抽濕先

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

lindauuu 發表於 22-3-1 15:07

如果出唔到廳, 只好開少少房窗開抽濕機, 當然冇關晒窗效果咁好

首頁

尾頁

跳至