自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

美好大世界2017勳章

所有電話都打不通,全天候打了兩天,都不通,或通了自動cut線,由於家人藥物敏感,不可服中藥及成藥,只可政府開藥,平安藥都吃完,致電全港政府所有醫治確診病人診所全線打不通,在家自救都已經好無奈,但可以俾藥確診者嗎

水晶宮

tambunyan 發表於 22-3-2 11:12
所有電話都打不通,全天候打了兩天,都不通,或通了自動cut線,由於家人藥物敏感,不可服中藥及成藥,只可 ...

佢哋唔需要打,永遠唔會真正知道巿民嘅慘況

la_source    發表於 22-3-2 12:26

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

所有電話都打不通,全天候打了兩天,都不通,或通了自動cut線,由於家人藥物敏感,不可服中藥及成藥,只可 ...

確診link要等一個星期已經堅離地,派手帶比10日前確診者又係浪費資源
放下自在

侯爵府

佢加多幾間診所又點?根本電話是打不通。有次聽記者會我聽到話20條線(不肯定是否講約諗所個電話),我心諗,多謝晒,20條電話線

水晶宮

2024勳章

如果睇症都可以網上預約就好啦,唔使咁多人手聽電話

男爵府

美好大世界2017勳章

czl115 發表於 22-3-2 11:27

好建議

水晶宮

你不如試吓約養和網上視診?佢有藥好快會送到你屋企,呢個時勢等政府蚊訓
祝早日康復!

公爵府

2023年兔年勳章

咁複雜嘅嘢,要好詳細研究番ㄧ頭半個月先至知道點去搞

子爵府

當網上xx咁通行嘅時代,可以訂機票環遊世界都已經係好幾年前嘅事,香港依個國際大都市政府嘢仲維持打電話模式,可笑

大宅

fayefa 發表於 22-3-2 12:24
當網上xx咁通行嘅時代,可以訂機票環遊世界都已經係好幾年前嘅事,香港依個國際大都市政府嘢仲維持打電話 ...

我補充少少, 其他國家/大公司唔止係網上入資料, 仲要係收到資料後立刻自動化電腦排列, 如65歲以上排先, 其他人就按分區排列, 幾分鐘後你就可以收到SMS話你知你係, 例如:

[你是沙田區診所第2089號病人, 預計診證時間係4:00-4:15PM. 請於3:30PM準時登上抗疫的士前往診所]

香港?打電話囉, 人手囉. 人手電話book完診所, 再人手book抗疫的士囉. 國際金融中心, 真係笑X死人

象牙宮

陳無恥局長。where are you????
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

乜肺炎有藥醫咩? 你想食邊隻藥?

醫院走廊瞓滿急症同長者, 屍體都唔夠位放,你想安排你去加重醫療負荷?

男爵府

茶木 發表於 22-3-2 12:37
乜肺炎有藥醫咩? 你想食邊隻藥?

醫院走廊瞓滿急症同長者, 屍體都唔夠位放,你想安排你去加重醫療負荷?

又唔好咁講,人地已經好徬徨,樓主有寫藥物敏感,政府係有好幾間門診可供確診者睇証!

子爵府

Jesshku20 發表於 22-3-2 12:32
我補充少少, 其他國家/大公司唔止係網上入資料, 仲要係收到資料後立刻自動化電腦排列, 如65歲以上排先, 其 ...

其實醫管局已經有網上預約服務,點解依家疫情咁嚴重,唔用埋?有網上伸報點解只係俾衛生署確診個啲?又係佢地話快速接受個喎?

Why? Why? Tell me why?

伯爵府

廢柴孖條 發表於 22-3-2 12:42
又唔好咁講,人地已經好徬徨,樓主有寫藥物敏感,政府係有好幾間門診可供確診者睇証!
...

袁國勇話食panadol, 藥物敏感唔食得? 咁其實仲有咩藥for藥物敏感人仕食?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Jesshku20 發表於 22-3-2 12:32
我補充少少, 其他國家/大公司唔止係網上入資料, 仲要係收到資料後立刻自動化電腦排列, 如65歲以上排先, 其 ...

仲落後過大陸

男爵府

茶木 發表於 22-3-2 12:51
袁國勇話食panadol, 藥物敏感唔食得? 咁其實仲有咩藥for藥物敏感人仕食?

我自己食 panadol會出風疹,政府藥係有隻紅色消炎止痛藥,再配合胃藥食,但我不是醫生,有敏感最好睇醫生!

伯爵府

廢柴孖條 發表於 22-3-2 12:55
我自己食 panadol會出風疹,政府藥係有隻紅色消炎止痛藥,再配合胃藥食,但我不是醫生,有敏感最好睇醫生 ...

去藥房配

男爵府

茶木 發表於 22-3-2 12:56
去藥房配

每人敏感情況不同, 求其食,有事點算,我發燒如政府只能食下面這種,私家亦有第二隻

公爵府

Me too ,打咗成朝電話都唔通,其中接通4次但都自動cut線

首頁

尾頁

跳至