自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我今早帶我兩個小朋友去中央圖書館打針, 但負責打針嗰「人士」 居然沒有帶手套, 真係越唸覺得越唔啱!

因為小朋友較驚,所以當時掛住安撫小朋友情緒,無留意呢D細節。 直至幫細仔打完, 膠布無貼準針口!我話「你嘅膠布貼嗰位置唔啱哦」 (因為針口味血滲係膠紙位置,而唔係中間正方形位置)跟著佢唸住滅起再貼,我先發覺到佢無帶手套,仲要做埋手甲貼,好長嘅枚紅色! 我先即刻阻止, 我話我自己滅,你唔好掂!

時間: 3月4日 8:00 AM
1號「房」

想問下,宜家負責打針嘅「姑娘」唔使戴手套嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jincaiyan 發表於 22-3-4 16:14
我今早帶我兩個小朋友去中央圖書館打針, 但負責打針嗰「人士」 居然沒有帶手套, 真係越唸覺得越唔啱!

...

我都係今日,有戴wor, 仲有用消毒液體消毒(講開兩句竟然發現係識嘅人),好驚喜咁都遇到
應該係xx醫療中心嘅freelance,我朋友(幫我哋打針果個)係

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我小朋友都係今日打,接種員又係無戴手套,但我入去啲時候,見到佢用搓手液消毒緊雙手,到打完針之後,佢又消毒一次,跟住先比返啲文件我。

子爵府

midorimama 發表於 22-3-4 19:39
我小朋友都係今日打,接種員又係無戴手套,但我入去啲時候,見到佢用搓手液消毒緊雙手,到打完針之後,佢又 ...

仲要貼埋D長款指甲貼
為人為己 都唔應該咁喇!

珍珠宮

嗱,我去年係中央圖書館打,佢地係冇戴手套,係每一次打針前都用搓手液搓手的

子爵府

fanny590 發表於 22-3-4 19:56
嗱,我去年係中央圖書館打,佢地係冇戴手套,係每一次打針前都用搓手液搓手的 ...

我自己就係九龍灣體育館打
印像中有戴

子爵府

應該一係你面前用搓手液洗手,一係你面前換手套

伯爵府

回覆樓主:

沙田學生健康中心都無戴,仲要成塊膠板貼滿晒紙,只係聽到2个人把声問你野,睇唔到佢点預備支針,我後尾坐出少少,見佢打落我仔度,都不知有冇問題

珍珠宮

jincaiyan 發表於 22-3-4 16:14

...

Same…..1號房
連我頭先返到,沖完涼幫佢met, 貼膠布位置一樣唔準

子爵府

rex13 發表於 22-3-4 21:23
Same…..1號房
連我頭先返到,沖完涼幫佢met, 貼膠布位置一樣唔準

我明白係人都鍾意靚
但今日#1 房呢位打針嘅工作人員真係太唔適合了! 連滅張膠布都好唔靈活!唔講咁長指甲貼藏幾多細菌!

希望呢位中央圖書館#1 房嘅可以看到呢個貼
為人為己!
大把機會比您扮靚,只係真係唔符合呢個特殊時期嘍!

男爵府

上次我喺北角打,姑娘冇帶手套,多口問,佢話同每個人打針前後都會消毒雙手,帶咗手套就搣唔到膠布貼針口。我諗吓又啱。之前都有jm分享過,D姑娘搣定哂啲膠布,的確唔衞生。

跟住返到屋企講返比c6聽,佢話帶手套係咪次次都換一對新,如果唔係咪仲污糟,又好似係。

珍珠宮

jincaiyan 發表於 22-3-4 21:29
我明白係人都鍾意靚
但今日#1 房呢位打針嘅工作人員真係太唔適合了! 連滅張膠布都好唔靈活!唔講咁長指甲 ...

我今日下午打,但係1號房系個伯伯嚟架
但同你講嘅系一樣⋯⋯希望佢接觸完上一個人有消毒雙手啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我話識今日個打針姑娘。我知佢之前係做私院護士,因年紀大至退落嚟做freelance
打針好似唔一定係RN? 可能我朋友平時做開病房,要求同操守會比較高(佢唔係特登做俾我睇,佢briefing到一半我至開口認佢)

子爵府

rex13 發表於 22-3-4 23:37
我今日下午打,但係1號房系個伯伯嚟架
但同你講嘅系一樣⋯⋯希望佢接觸完上一個人有消毒雙手啦:sw ...

我係8:00

子爵府

Charlotte_mom 發表於 22-3-4 23:49
我話識今日個打針姑娘。我知佢之前係做私院護士,因年紀大至退落嚟做freelance
打針好似唔一定係RN? 可能我 ...

識點都好D嘅⋯

王國長老

jincaiyan 發表於 22-3-5 00:18
識點都好D嘅⋯

佢唔認得我,個程序去到一半我至認佢,所以佢消毒唔係特登做俾我睇

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

頭先新聞播啲打針片段,拍咗幾個booth
所有都無戴手套的

琥珀宮

回覆樓主:

其實戴咗手套仲污糟,除非佢哋次次換

首頁

尾頁

跳至