自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個仔都係34個月先開始講第一粒字,兩三個月後講簡單句子。如果佢理解能力冇問題你可以再等一等

子爵府

我小朋友以前都係兩歲一個字都唔講;「媽媽」都唔講;有出去做語言治療,一直到四歲。
我在家同佢講好多野,面對面講比佢望到我嘴型;講得好慢、所有野都重複講起碼三次。(而家成日戴口罩係有d 影響的。)
開頭好多發音唔清,要慢慢糾正。所有野都係慢慢不停練,講到口水乾,但累積到後期會學得快好多。
而家好大個了,上了小學已經好多野講,甚至係煩;唔明點解以前唔講野。但我都好慶幸以前把握時間幫佢治療,

子爵府

我小朋友以前都係兩歲一個字都唔講;「媽媽」都唔講;有出去做語言治療,一直到四歲。
我在家同佢講好多野,面對面講比佢望到我嘴型;講得好慢、所有野都重複講起碼三次。(而家成日戴口罩係有d 影響的。)
開頭好多發音唔清,要慢慢糾正。所有野都係慢慢不停練,講到口水乾,但累積到後期會學得快好多。
而家好大個了,上了小學已經好多野講,甚至係煩;唔明點解以前唔講野。但我都好慶幸以前把握時間幫佢治療,

珍珠宮

三歲未夠唔駛太擔心,最緊要肯定佢聽得白,會用身體語言去表達溝通,唔好理佢講唔講到,不停同佢講嘢,講返啲佢認知程度嘅內容,啲BB 就算唔識講,但其實暗地内聽明白學咗好多嘢,到有一日突然識講嘢會驚訝佢原來乜都識。

男爵府

同佢講野要佢講野回答你。

侯爵府

回覆樓主:

當年我個囝做完評估結果~大小手肌、言語、發展遲緩

首先你要有無比嘅耐性, 驚人嘅毅力, 因為小朋友學習條路唔易行, 同佢講每樣物件和情事, 都要放係佢眼前, 先開始教佢, 例如: 杯, 要放係佢前面講杯, 教佢摸下, 又再講多幾次, 要每日都教佢, 都要重複做比佢睇, 希望你太約明白我寫嘜!

當然每個小孩都唔一樣, 希望你小孩健康成長, 加油

珍珠宮

除咗多啲互動、溝通、玩遊戲、講故事

每日訓練口肌亦十分重要,平日唔好食粥、食物不宜剪細或煮太淋,俾小朋友自己咀嚼多啲,咀嚼食物係最效訓練口肌
最理想戒埋奶,因為飲咗奶就少咗咀嚼固體食物
食固體食物已經可以吸收吸夠營養,奶真係唔係必需品

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-3-5 17:00
我女嗰陣時都係兩歲半先識講,係好突然㗎,之前仲係全部bb話,突然一識講就講好多

...

請問甘2歲半前有無同小朋友做評估,或者去言語治療?
我囡囡下個月2歲,連包,餅,水都未識講...但認知能力無問題,社交,指令無問題,唯獨唔知點解唔識講野,都係BB話

大宅

j2j2 發表於 22-3-5 18:45
我在家同佢講好多野 ...

雖然過程耐D辛苦D,但睇完你既容易,我都見到有D希望,謝謝你詳細描述。

水晶宮

畀面勳章

bbmiumiu 發表於 22-3-16 12:57
請問甘2歲半前有無同小朋友做評估,或者去言語治療?
我囡囡下個月2歲,連包,餅,水都未識講...但認知能 ...

我有個舊同學係語言治療師,佢探完我女,話唔駛擔心,其實兩歲未識講好正常,你小朋友仲未夠兩歲添
我d仔女都係遲講嘢,兩個都係好遲先識講,仲要突然一識就講好多

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

may2565 發表於 22-3-5 16:25
我仔28個月大,只係識得基本講爸爸媽媽及幾個冇意思嘅單字。他理解人說話互動跑跳沒有問題,已經做了半年嘅 ...
樓主平時點同小朋友溝通,講野?邊個湊多?

大宅

回覆樓主:

唔使擔心,我女三歲前只講到30個單字左右, 而家5歲, 說話能力尚可, 比一般小朋友差少少!

大宅

may2565 發表於 22-3-5 16:25
我仔28個月大,只係識得基本講爸爸媽媽及幾個冇意思嘅單字。他理解人說話互動跑跳沒有問題,已經做了半年嘅 ...

我女當年2歲多,n班老師話佢少講野,好似唔明白指令,叫我地帶佢去做評估,之後話係Marginal case, 上過兩個月言語治療,唔係好有進步,冇再上,但發現生活上佢冇咩要講野既機會。因為佢有個哥哥,哥哥request既野,會自動俾多份佢,變左佢唔駛出聲問。之後我地改變湊法,唔自己要求就唔俾,冇幾耐就肯講。。。4歲以後係咁講,係咁問點解點解

當然我明白家長呢刻既心情,好想喺黃金時候治療,但其實每個小朋友唔同,發展有快有慢。既然而家疫情都做唔到治療,不如試下喺屋企,從日常生活開始要佢講多啲野

首頁

尾頁

跳至