自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

自我快測完,已經上衛生署網站申報確診, 但忽然間又收到衛生署信息要我再填多次, 有冇人有收過同樣訊息? 會唔會係假架?

水晶宮

alicemic 發表於 22-3-6 20:00
自我快測完,已經上衛生署網站申報確診, 但忽然間又收到衛生署信息要我再填多次, 有冇人有收過同樣訊息? ...

政府個快測平台都未整好。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

自我快測完,已經上衛生署網站申報確診, 但忽然間又收到衛生署信息要我再填多次, 有冇人有收過同樣訊息? ...

3號收到政府sms話我檢測為(不確定)

今日下午收到衛生署電話,record係確診,要求我申報番,填完就收到呢個sms(同你相同),網址都係真既。

大宅

你快測之後,有冇交過口水樽?或去檢測中心做檢測?

快測而家未有平台填報,你收到呢個訊息,應該係核酸檢測陽性,衛生署發比你填野既。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

eggcarol 發表於 22-3-6 20:07
政府個快測平台都未整好。

我知個快測平台未整好, 所以去咗填填衛生署深喉確診果個網頁, 正正就係佢message過嚟嘅網站, 既然都係同一樣嘢,呢點解要填多次呢?

翡翠宮

Kuromi1127 發表於 22-3-6 20:10

3號收到政府sms話我檢測為(不確定)

如果網址係真嘅咁我都安樂啲唔該曬!

翡翠宮

kyu0203 發表於 22-3-6 20:11
你快測之後,有冇交過口水樽?或去檢測中心做檢測?

快測而家未有平台填報,你收到呢個訊息,應該係核酸 ...

冇呀我快測之後中咗都唔敢再落街啦費事傳染畀人!

侯爵府

回覆樓主:

收過ws話係假,send出嚟個電話係咪 852 6978 9120?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

alicemic 發表於 22-3-6 20:17
如果網址係真嘅咁我都安樂啲唔該曬!

唔洗怕

翡翠宮

pochario 發表於 22-3-6 20:17
收過ws話係假,send出嚟個電話係咪 852 6978 9120?

我睇唔到電話號碼, 信息抬頭係CHP_DH

大宅

alicemic 發表於 22-3-6 20:19

似假的,我收既短訊係電話号嗎的

侯爵府

回覆樓主:

有懷疑就直接自己打條link
https://www.chp.gov.hk/cdpi/
唔好click sms嗰個。

大宅

但我睇過你條link同我的一樣

翡翠宮

回覆樓主:

媽呀! 好亂呀!究竟個信息真唔真架

侯爵府

pochario 發表於 22-3-6 20:17

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/741998/%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%94%B6-852-%E8%A1%9E%E7%94%9F%E9%98%B2%E8%AD%B7%E4%B8%AD%E5%BF%83%E7%9F%AD%E8%A8%8A%E5%8F%AB%E5%A1%AB%E8%B3%87%E6%96%99%E8%B3%AA%E7%96%91%E5%81%BD%E5%86%92-%E8%A1%9B%E7%94%9F%E7%BD%B2%E5%92%81%E6%BE%84%E6%B8%85

男爵府

牛年勳章

直接用今日新出的消防處通報方法,可能更快。

侯爵府

kyu0203 發表於 22-3-6 20:21
似假的,我收既短訊係電話号嗎的

link網址一樣架喎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我收到的sms, 抬頭同你一樣,不是電話號碼的

If your Rapid Antigen Test (RAT) result is positive, please stay home, avoid going out, and take personal protective measures. If you develop symptoms such as high fever, shortness of breath, palpitations or chest pain, call 999 as early as possible for ambulance transfer to a hospital. For more information, please refers to https://www.coronavirus.gov.hk/rat/eng/rat.html. Please pay close attention to the Government's announcement on registration of RAT positive result through an online system in due course.

侯爵府

babycei 發表於 22-3-6 20:25
直接用今日新出的消防處通報方法,可能更快。

有確診編號才可以

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

真喎
放下自在

首頁

尾頁

跳至