自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上網見到太多無知家長不斷中傷科興疫苗,簡直睇唔過眼,你哋亂咁講知唔知會累到其他家長揀錯針?如果到時未防到新冠小朋友就有心肌炎,你哋負責嗎?尤其係講科興廢嘅家長,唔該你哋睇晒條片,之後唔該講下科興點樣廢?

https://youtu.be/pCXU7XuHcQU

如果無時間,可以拉去1hr03直接睇兩款疫苗比較。

大宅

我只知道我睇完條片就揀科興俾我小朋友打,因為科興有N specific T cell而復必泰係無的,所以唔係抗體量高代表好,詳情睇片,加上打復必泰小朋友容易心肌炎,仲有香港小朋友打的唔係外國兒童版復必泰,而係成人復必泰份量嘅3份1,你覺得到時抽出嘅10ml成份真係等於10ml兒童版嗎?等於你用3款水果整隻雜果汁,你覺得分返3杯到時3杯入面成份會完全一樣嗎?會唔會有一杯蘋果成份高啲,另一杯橙汁多啲?唔知大家明唔明我講乜,總之種種原因,我真係只會放心小朋友打科興。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實你自己有自己選擇咪得囉,唔需要理其他人,咁容易被人影響得到嘅其實反映那個人本身都對果樣嘢無信心。
而且你現在的行為咪同樣地想影響別人。
我覺得家長會為自己嘅決定負責任,打與不打,打甚麼?每人有自己嘅選擇。
社會已經嚴重撕裂,無必要再分化落去。

大宅

回覆樓主:

復必泰成人版同兒童係成份有些微唔同,
主要成份一樣,緩衝液不同,
不影響安全性同效能。
減低份量供兒童使用亦係醫療常見做法。

加拿大早過香港畀5-11歲兒童打三份一版復必泰,圖為BC省政府網頁資料。
網上見人分享紐西蘭之前兒童都係打三份一,不過我冇找資料。

大宅

Kaoru.Lavender 發表於 22-3-7 03:32
不影響安全性同效能。

係呀,有其他國家都開始咁做,不過唔知你明唔明我個意思,當然如果係兒童版復必泰就無咁大問題,依家係成人版去溝,分返3份1其實可能唔等於一定所有成份啱比例嘅3份1,唔知你明唔明我意思,總之就無咁放心咁,當然非常時期全球都唔夠兒童版復必泰好多國家就唯有咁做,但我個人對咁樣安排就有保留,唔想小朋友做白老鼠。

大宅

Kaoru.Lavender 發表於 22-3-7 03:32
不影響安全性同效能。

希望咁講唔好令其他家長不快,我只係見好多家長乜都唔知剩係不斷話科興廢,咁樣會好影響其他家長選擇疫苗,我覺得好唔公平,明明科興咁好都俾人講到咁,所以忍唔住出聲為科興平反一下,大人打乜唔緊要,小朋友真係要考慮清楚,聽多啲專家意見,當然條片專家無叫你打邊隻,但解釋得好清楚兩款針嘅優缺點,總之我聽完就揀咗科興,就係咁簡單。

大宅

c50382952 發表於 22-3-7 03:18
上網見到太多無知家長不斷中傷科興疫苗,簡直睇唔過眼,你哋亂咁講知唔知會累到其他家長揀錯針?如果到時未 ...

其實心肌炎係罕有副作用,同埋就算真係心肌炎係可以醫嘅 ,科興打左差唔多等於冇打所以我會比小朋友打BNT

大宅

科興同復必泰就係蘋果同橙
醫生話俾你聽2隻都係好野, 你二選一就得
但硬係D人就不斷搵蘋果同橙去比,有咩可以比?總之都係生果對身體有益咪得
你嫌橙酸咪食蘋果,你唔想批皮咪食橙,人地中意食咩關你咩事呢?你自己揀一樣咪算

珍珠宮

上網見到太多無知家長不斷中傷科興疫苗,簡直睇唔過眼,你哋亂咁講知唔知會累到其他家長揀錯針?如果到時未 ...

自己細路自己負責
#假家長最__

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

我同仔仔都係打科興,無特登去睇咁多嘢,只不過睇大陸14億人,大多數打科興,跟阿爺而已信自己國家!

男爵府

外國政府,醫生,專家,唔係傻架,好嘅話點會唔用?原因一直係廠方冇正式數據提供,點用?人命関天!
香港只有2種疫苗但外國已有6種疫苗可供選擇。
兒童疫苗則藥性減少,都已經過藥廠試驗及公佈,國際認可。
叫政府進口最新疫苗吧。

大宅

KenChung_FB 發表於 22-3-7 06:25
外國政府,醫生,專家,唔係傻架,好嘅話點會唔用?原因一直係廠方冇正式數據提供,點用?人命関天!
香港 ...

真係有多選擇就叫好。外國就算有多款疫苗,疫情都叫嚴重吧?!而且以香港人性格,有得揀真係會提高小童,老人接種率?

男爵府

chingching75 發表於 22-3-7 04:53
其實心肌炎係罕有副作用,同埋就算真係心肌炎係可以醫嘅 ,科興打左差唔多等於冇打所以我會比小朋友打BNT
...

心臟細胞受損係不能恢復,不要以為好小事

子爵府

...

心臟細胞係無得再生的

侯爵府

回覆樓主:

唔想斷言人講佢又講話打科興同冇打一樣嘅人士係無知,之不過係大家接收同理解嘅資訊唔一樣啫。
建議想多啲了解呢2種疫苗嘅人士,唔好用covid疫苗做keyword,再簡單啲,單單去search呢2種疫苗嘅歷史同原理會更加了解pros n cons。

侯爵府

2024年龍年勳章

pochario 發表於 22-3-7 09:50
唔想斷言人講佢又講話打科興同冇打一樣嘅人士係無知,之不過係大家接收同理解嘅資訊唔一樣啫。
建議想多啲 ...

醒目!

男爵府

katyiplee 發表於 22-3-7 09:28
真係有多選擇就叫好。外國就算有多款疫苗,疫情都叫嚴重吧?!而且以香港人性格,有得揀真係會提高小童, ...

外國已全面開放,兒童疫苗則由5歲開打。
國內14省市又爆發,真係好難做到清零,否則經濟,人民存款就真係清零。

公爵府

關你咩事?

男爵府

...

其實 BNT 可能也差不多

https://www.cnbc.com/2022/02/28/pfizer-covid-vaccine-was-just-12percent-effective-against-omicron-in-kids-5-to-11-study-finds.html

https://www.nytimes.com/2022/02/28/health/pfizer-vaccine-kids.html

男爵府

katyiplee 發表於 22-3-7 09:28
真係有多選擇就叫好。外國就算有多款疫苗,疫情都叫嚴重吧?!而且以香港人性格,有得揀真係會提高小童, ...

先了解外國人生活同文化 唔好覺得d外國人打左疫苗都咁多人中即係果個疫苗廢

首頁

尾頁

跳至