自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

或者大家分享下搵過那間殯儀公司。

男爵府

搵過2次東華做白事,一次疫情前,一次去年年頭疫情穩定時期,2次服務都好好及全面周到,價格又合理,真係幫手!

珍珠宮

2023年兔年勳章

ATRT_HFC 發表於 22-3-8 10:15
搵過2次東華做白事,一次疫情前,一次去年年頭疫情穩定時期,2次服務都好好及全面周到,價格又合理,真係幫 ...

雖然我未搵過呢間,不過講到幫手嘅話,之前聽人講東華醫院內如果有病人離世又無人無乜會幫手醫院內整場簡單儀式。

公爵府

Applepay 發表於 22-3-8 10:04
或者大家分享下搵過那間殯儀公司。

兩年前我家長老過世,因我們在港已經冇乜親戚,不用大攪,因而直接搵東華三院。
好處係職員唔會hard sell,逐個item計,豐儉由人,幫我那位職員亦解釋得好清楚。
但有些手續要你自己親自去其他部門攪(例如預約火葬場)。
至於其他殯儀公司,來來去去都係果幾間。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

老媽子當年係搵東華三院安排後事,ok 㗎,各方面都跟足,唔hard sell, 價錢公道啲,豐儉由人

子爵府

回覆樓主:

兩年前,萬國和世界差不多價錢,但萬國骨灰暫存只有半年,世界無限期。

男爵府

回覆樓主:

我62/99都係搵東華搞,價錢合理。未有疫情前有位鄰居伯伯走咗,佢嘅仔嘅朋友介紹咗一間係醫院直出都要收4/5w。後來伯伯嘅老婆搵我c6就介紹咗佢去萬國,做齊佢哋想要嘅儀式都係5w鬆d。你可以參考下,有陣時真係唔熟唔食。

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 22-3-8 10:21
兩年前我家長老過世,因我們在港已經冇乜親戚,不用大攪,因而直接搵東華三院。
好處係職員唔會hard sell ...

殯儀公司有好多間喎! 點止來去幾間呀?

佢哋可以一條龍服務:由領死亡証,約火葬場/爐,都幫手攪埋。仲安排埋逐間殯儀館睇場地而決定喺邊間。

之後仲幫手排骨灰龕,搞埋上位。

***殯儀館就得幾間。

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我直接搵九龍殯儀館安排,由醫院領遺體,至到旅遊巴士接載到酒樓孆紅宴,全部佢報價做晒。無hard sell.

男爵府

parrotking 發表於 22-3-8 12:09
我直接搵九龍殯儀館安排,由醫院領遺體,至到旅遊巴士接載到酒樓孆紅宴,全部佢報價做晒。無hard sell.
...

係咪好過agent做?

水晶宮

萬國東華經營, 冇咁商業化, 職員都係打份工, 唔會sell 野, 好幫到手, 價錢平過世界

九殯都經濟

2間嚟講, 我覺得九殯唔錯, 有一層係for天主教基督教的, 好寧靜, 如果你接受到個位置, 推介呢間

水晶宮

Applepay 發表於 22-3-8 13:28
係咪好過agent做?
唔洗搵agent, 我搞過2次都係自己直接同殯儀館聯絡, 個sales會幫你跟

即係好似結婚, 有人搵wedding planner, 我就自己統籌, 我本身鍾意 plan 野同聯絡, 所以鍾意自己一手一腳搞, 交比人仲覺得人地做得唔夠好

男爵府

chocolatebean 發表於 22-3-8 13:57
唔洗搵agent, 我搞過2次都係自己直接同殯儀館聯絡, 個sales會幫你跟

即係好似結婚, 有人搵wedding planner ...

你真係勁。

水晶宮

Applepay 發表於 22-3-8 14:34
你真係勁。
講呢D? 最緊要幫到手

有咩唔明就問

我由通知聯絡親友, 認C, 領遺體, 申請死亡證, BOOK 爐, 找殯儀館, 揀棺木, 幫家人訂花圈, 出殯當日情序 (揀照片做PPT, 選詩歌, 聯絡各崗位...) BOOK 旅遊巴, 訂解穢酒 (CONFIRM人數 & MENU), 之後領骨灰, 申請靈灰安置所, 訂骨灰盅, 石碑, 找人上碑 OR 撒灰(呢個簡單D) 都一腳踢

仲有, 搞遺產, 銀行, 處理遺物...

搞完一次, 我仲同屋企人講想轉行

子爵府

回覆樓主:

如果做白事,真不要

男爵府

回覆樓主:

係咪寰宇,如果係既話ok, 2年前家母都係個度做儀式

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chocolatebean 發表於 22-3-8 14:52
講呢D? 最緊要幫到手

有咩唔明就問

因為唔識,醫院姑娘介紹,我都打過去東華三院問,記得係萬二蚊,不過又有朋友介紹另一間,就用左喇
你好pro, 我啱啱都搞完,院出,因為唔識,大部分都係殯儀幫手搞,可以落手都有參與,收到醫院通知就去拎文件,當日就call殯儀一齊去長沙灣整火化紙,死亡証(原來即日可出到)就跟第二日就幫手網上搶爐位,好刺激
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 22-3-8 16:14
因為唔識,醫院姑娘介紹,我都打過去東華三院問,記得係萬二蚊,不過又有朋友介紹另一間,就用左喇
:joyou ...
其實搞過一次係人都知個程序了!

個人覺得點解要找AGENT? 由於係家人離世, 視乎當時人是否管理到自己情緒, 管理唔到的, 個人思緒混亂又或本身唔善長處理細節的, 咁交比專業人士做都係好事.

我當時想法好正面, 接受媽媽已離世, 想幫佢搞一個告別禮, 讓爸爸及家人親友好好跟他道別, 以解各人心中對她的懷念, 所以我沒有太傷感, 將全副精神搞好佢, 最後各人都好釋懷

我覺得喪禮唔係為離世的人做, 而係為在生的人辦的告別禮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chocolatebean 發表於 22-3-8 16:58
其實搞過一次係人都知個程序了!

個人覺得點解要找AGENT? 由於係家人離世, 視乎當時人是否管理到自己情緒, ...

說得對
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 22-3-8 16:14
:joyou ...
我個時自己上食環個WEBSITE CHECK 邊日邊個時段邊個場有爐位, 我想自己揀, 揀完再同殯儀館夾場地

因為和合石比較新, 遠, 所以多爐位空出, 好多時殯儀會建議去和合石易搶位, 方便佢地做野. 但我安排時間上要夾埋LUNCH, 又唔想親友們預太多時間, 唔想去咁遠, 揀番市區, 所以自己做多步

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊