醫護健康

跳至

首頁
45678...17

尾頁

男爵府

leeminjae 發表於 22-3-13 18:54
千其唔好睇屎太早醫生,我兩年前塊面原本用錯護膚品皮膚敏感睇佢,我用曬佢d藥膏跟住番去配藥膏佢話開隻冷 ...
講真佢做皮膚科真係好cheap,開埋d 20-30蚊一大樽aqueous cream俾人,市面上有好多濕疹牌子可以用既cream/lotion。
Sls 其實好多洗面膏、洗頭水都有呢個成份,我估乍!如果你因為呢樣敏感,應該成身都敏感。

侯爵府

千其唔好睇屎太早醫生,我兩年前塊面原本用錯護膚品皮膚敏感睇佢,我用曬佢d藥膏跟住番去配藥膏佢話開隻冷 ...

祝你早日康復

子爵府

回覆 leeminjae 的帖子

之前見過個po同你講既差不多情況 係咪都係你呢 我睇過呢個皮膚科醫生一次 冇再睇第2次

男爵府

p.s. 我唔係 challenge 你, 而係分享返自己經歷

首先你要降咗火先,
諗方法醫好塊臉!

乜都唔好亂試, 等皮膚 stable 先
再搵下食療, 運動....方法....

其實我情況同你好似....

約 20年前, 我睇咗個皮膚專科醫生...
我皮膚炎, 敏感...
佢俾 1% 類固醇我搽臉 (呢隻係可搽臉的)
佢仲多口話 "呢隻可當面霜"

我蠢到真係以為可以日日搽臉,
搽咗 4-5年, 塊臉係十級敏感....

到咗 2009年, 我奇怪, 點解好似唔搽藥膏時,
塊臉會敏感得咁勁, 原來係類固醇的反彈作用

類固醇係令皮膚變薄, 變敏感

之後我開始停用 1%類固醇, 只敢食藥, 不搽藥膏

但我仲係唔知死, 不斷試skincare....
搞到塊臉超級爛紅.....

後來, 這醫生叫我 "唔好再試任何 skincare 啦"

我就停止試skincare, 只搽 凡士林, 花士苓

幾年後, 皮膚無以前咁爛紅, 但都係超級勁敏感

後來我打咗 vbeam laser (中環名醫), 洗咗好多錢....
塊臉總終於正常返....前前後後 1x年.....

但我從來無諗住告那醫生, 亦無怪過佢....
我次次爛臉搵佢, 佢都講得出原因 (食辣野, 酒精, facial)
佢真係有料....

我只怪自己唔做 research, 了解類固醇藥膏.....

你所講ge A cream, 我都有用過, 都係唔用得!

>>係,我查完第二朝查嗰啲位全部係甩皮乾晒
same, 我即停用, 及睇醫生食藥就消咗!

禁止訪問

男爵府

睛靈勳章

opclk99 發表於 22-3-13 20:25
全部事實咪去投訴Lor,
点解2018年到今日你仲未去投訴既?
仲有2個月距離你係BK第一次鬧屎太早足足四年,

佢根本唔夠理據去醫委會投訴,佢一心諗住唱衰個醫生啫!你睇佢留言都知唔係省油燈 ,成個戰鬥格咁

大宅

littlehoiki 發表於 22-3-13 19:05
我估係aqueous cream, 政府醫生一向係叫人沖涼/滋潤兩用,但有d報告又話其實唔好。
...

係,之前政府比一大罐我,我上網search不好所以冇用

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

parrotking 發表於 22-3-13 22:23
佢根本唔夠理據去醫委會投訴,佢一心諗住唱衰個醫生啫!你睇佢留言都知唔係省油燈 ,成個戰鬥格咁 ...
如無足夠理據,分分鐘會被人告返轉頭話誹謗就麻煩喇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

parrotking 發表於 22-3-13 22:23
佢根本唔夠理據去醫委會投訴,佢一心諗住唱衰個醫生啫!你睇佢留言都知唔係省油燈 ,成個戰鬥格咁 ...
我見佢耐唔耐就出 post 鬧,已經維持左成年
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

其實你三年前用,敏感到依家重用緊咩?

以前我臉敏感,我有個熟朋友係皮膚科醫生,佢都係叫我用呢隻,佢話根本可以唔駛用貴嘢,因只作用做返受損位置簡單比返水份,再塗藥膏只係咁我又ok無乜嘢。

之前如果我臉敏感用有有d護膚品,一敏感自己就停唔敢用,知即唔啱我,但朋友一齊買,佢哋又無嘢好好。

覺得應該唔關事,咁三年嚟你無用其他嘢咩?果隻我知係好温和保濕,只係夠唔夠保濕,就算我打原激光,其他醫生都叫我用呢隻。

大宅

樓主冷靜!而家最重要嘅係醫返好你自己塊面先。你試吓去睇其他西醫穩定左個情況,之後就轉睇中醫啦。我之前都有皮膚問題,都係咁樣解決。皮膚問題我覺得唔可以長期依靠西醫。你可以試吓去浸會中醫診所,佢哋有專門睇皮膚嘅醫師,我那時候只係用咗幾個月就基本好返。當然皮膚問題是不是會復發,到時一復發就用冇香料專為敏感皮膚而設嘅cream,基本上都可以控制到。

暫時忘記你心中嘅仇恨先,就算佢真係同你道歉(雖然冇乜可能),你塊面都唔會因為佢道歉而好返㗎啦!你嬲佢都唔會care,亦唔會影響到佢,只會令自己唔開心,咁有咩謂呢,係咪?

子爵府

esmehouse 發表於 22-3-13 23:07
我見佢耐唔耐就出 post 鬧,已經維持左成年

唔只一年

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mariyar 發表於 22-3-13 23:12
唔只一年
咁樓主應該要睇埋精神科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

樓主小心被block
現時很多醫生和醫院都沒有醫德可言
我分享一下我的經歷(之前也有在bk講過)

我在胎兒 8周時在聖保祿的網站留了訊息
寫明想做t21
亦留寫明對上一次經期的第一日的日子

很快就有員工覆返我電話
我跟員工說想約十週時做t21
因為十週時剛好是農曆新年之後
擔心到時沒有期
所以想早一點約

聖保祿的員工表示8周已然可以做T21
不用等到10周

我感到很奇怪
跟她表示我在網上看到的資訊是十週或以上做T21的
但聖保祿的員工再三強調
我當時(八週)已經可以做T21沒有問題的
由於我上一胎有流產的經驗
所以十分擔心
姑娘說可以早點做
我就相信他

結果見醫生時醫生明確表示八週是不可能做t21的
老實說現在疫情關係
我的工作量及薪水都大減
如果不是要做t21
我根本不會在聖保祿花錢看醫生的
雖然醫生的質素沒有問題
但我這次的感覺到聖保祿的員工並不專業

幫我已經看到醫生時其實已經接受了前面的分流服務
亦不能說: 原來不能做t21,所以我不接受檢查了
錢還是要付的

到最後我有向聖保祿投訴
聖保祿表示會重新培訓員工

如果有媽媽日後會到聖保祿做t21的話
可以多留意這個問題
始終現在疫情嚴峻
就算看醫生不用花錢的話
出入醫院也要承受感染肺炎的風險
免得到了聖保祿醫院
都不能做預期想接受的檢查

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仲未有圖喎

男爵府

KUDOS 發表於 22-3-13 20:14
樓主你唔好咁儍,希望在明天吖!試吓睇其他皮膚科醫生啦,我有個朋友爛手多年,睇過好多皮膚科醫生都唔得, ...

請問
係咪之後都好返曬斷尾?

男爵府

回覆 parrotking 的帖子

其實呢,當皮膚爛到連自己都覺得恐怖,又紅又爛係好影響心情。樓主咁嬲係正常。
仲有呢,咁耐以嚟,除非係大型事故,有幾何係告得入啲醫生嘅呢?只會話個別事件,事主嘅問題。

好似類固醇,係近年多左人去嘗試以身試法,停用類固醇係會反彈,先知道類固醇唔係濕疹嘅仙丹。

好多皮膚醫生,醫濕疹只係用類固醇,保濕用冷霜。好彩依家科技發達,可以上網揾多啲資料參考。

男爵府

樓主,情緒都會影皮膚,過敏嘅時候,就乜都唔好用,比佢休息下。

子爵府

感受到樓主的無助 氣憤
我曾試過「爛面」這二字很差,令到自己自悲,沒自信⋯⋯
但這些都是過去的,只要由今天開始,停止過去用錯的方法,學習真正保護皮膚,皮膚會愈來愈好,相信自己有自愈能力,這才是原本的自己!那位令你生氣的醫生,放下對他的仇恨,他不值得在你生命上再留下什麼,你想起他一次,就在你腦海裡懲罰自己多一次,不要這麼愚蠢了,祝福你!

首頁
45678...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊