單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女兒將近五歲了,由出世基本一直都和我生活的但定時她會去爸爸家生活相處和爸爸相處也不錯的,近來女兒時常要求我一同去爸爸玩耍,渴望我一同上爸爸家與我分享她在那的一切...我唯有用上班理由推辭但我知她大個女了都應該要交代了...請問如何交待最不會傷害她呢?

珍珠宮

tammaggieqq 發表於 22-3-13 21:14
女兒將近五歲了,由出世基本一直都和我生活的但定時她會去爸爸家生活相處和爸爸相處也不錯的,近來女兒時常要 ...
其實你會唔會同前夫商量下呢個問題?如果前夫之前也好錫個女,不仿同佢傾下呢個問題...之後雙方才一起同小朋友講,講時講得簡單些...

複式洋房

Macusmama 發表於 22-3-21 11:53
其實你會唔會同前夫商量下呢個問題?如果前夫之前也好錫個女,不仿同佢傾下呢個問題...之後雙方才一起同小朋 ...

多謝你提醒我要同前夫商量下,始終佢哋都經常相處,大家都需要有共識

Macusmama    發表於 22-3-23 09:20

複式洋房

無錯 爸媽一齊夾好以正面嘅態度講會令小朋友更易接收訊息
如果女女好想俾你知道喺爸爸度嘅生活 可以俾本畫簿叫佢畫俾你睇
將"爸爸家的生活"擴展成"生活開始嘅點滴"
同佢講咁樣就可以記住所有時刻 媽媽都可以分享 將佢attention放於畫簿上
而當你睇嘅時候都要俾多啲讚賞俾多啲反應 令佢更覺得咁樣媽媽都可以明白到佢想share嘅野

民房

回覆 tammaggieqq 的帖子

可能女女大概知道爸爸媽媽分開左,但未必明白什麼叫「離婚」

(如另一位家長提及)可先和前夫商量,大家有默契

你們可以和女女說,爸爸媽媽分開是大人的事,但你們兩個永遠都是她的爸爸和媽媽

(因為小朋友好多時會誤以為爸爸媽媽分開是因為自己做錯些什麼)

複式洋房

LanKmama 發表於 22-4-26 22:38
無錯 爸媽一齊夾好以正面嘅態度講會令小朋友更易接收訊息
如果女女好想俾你知道喺爸爸度嘅生活 可以俾本畫 ...

Thx

複式洋房

MMAunite 發表於 22-4-26 22:52
回覆 tammaggieqq 的帖子

可能女女大概知道爸爸媽媽分開左,但未必明白什麼叫「離婚」

Thx

首頁

尾頁

跳至