家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

因財政不穩,有機會突然需要用呢筆錢,但又唔想就咁放係屋企
請問活期存款係可以隨時提取的嗎?只有2萬係唔係每月得幾蚊利息?有無較好選擇?
多謝各位提供意見

男爵府

gigi19810326 發表於 22-3-14 01:05
請問活期存款係可以隨時提取的嗎?只 ...

開livi bank,活期頭5萬有1%。可用QR Code經銀聯二維碼櫃員機提款,但唔知多唔多銀聯二維碼櫃員機,所以,最簡單要用錢就用「轉數快」轉去傳統銀行攞錢。

2萬,1%,30日有大約16.438元

ps天星銀行頭2萬有1.2%,不過我冇開天星,所以唔知係咪真

大宅

天星銀行2萬有1.2% $19.7 30 days

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

j947 發表於 22-3-14 02:10

開livi bank,活期頭5萬有1%。可用QR Code經銀聯二維碼櫃員機 ...

多謝你
請問呢個係唔係已經算好高?

男爵府

gigi19810326 發表於 22-3-14 08:59
多謝你
請問呢個係唔係已經算好高?

暫時如果頭2萬活期,咁天星銀行最高,有jm報左。

你找下天星銀行迎新,我見官網係100元2張小米劵+3.6%加息劵。另外有網站係100元現金+2.55%定期3個月+3.6%活期3個月。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gigi19810326 發表於 22-3-14 01:05
請問活期存款係可以隨時提取的嗎?只 ...

活期係可以隨時取出來
但唔係一個月,係一年幾蚊利息
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

ken1205 發表於 22-3-15 17:48
我個人覺得比起擺銀行做活期,可以考慮吓拎10%嘅本金投資,成功一次個利潤已經贏活期,用接受到嘅風險範圍 ...

有啲興趣嫁,但攞得個2千蚊出黎,可以係邊度做投資 我明白風險,但無地方肯比我用2000蚊投資

子爵府

gigi19810326 發表於 22-3-15 20:19
有啲興趣嫁,但攞得個2千蚊出黎,可以係邊度做投資 我明白風險,但無地方肯比我用2000蚊投資 :h ...

$2,000 都可以投資㗎,但投資就唔係隨時可以用。

中銀買基金,$1,000 有交易。
富途買基金,$100 有交易。
匯豐靈活智投,$100 有交易。
恒生 SimplyFund,$1 有交易。
強積金特別自願性供款,幾百蚊有交易。

唔係隨時要用嘅先可以投資!

首頁

尾頁

跳至