少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

white1 發表於 22-12-18 14:22
我都覺得除咗放手,冇其他嘢可以做,接受現實吧,佢已成年,你理唔到咁多,唔放手,只會令自己不停受傷害 ...

妳個係囝?我個係囡,都學緊

大宅

lam0903 發表於 22-12-28 22:32
妳個係囝?我個係囡,都學緊

我個係囡,努力學習中,大家加油!

伯爵府

lam0903 發表於 22-12-28 22:31
妳囝囝幾大?

16歲勒

複式洋房

回覆樓主:

睇咁多親子網站,其實有d細佬真係黎攞債

公爵府

回覆 mimi005 的帖子

其實你個女係咪有病?如情緒病, 躁狂, 心理問題之類?報警都唔驚? 差人無拉佢上差館問話咩?
點解你信唔到耶穌?

單親唔容易, 有個男人係屋企, 佢唔會咁放肆, 佢打你同個妹, 個男人可以制止佢, 但得你一個女人, 點鎮壓得住? 18歲年青力壯

打媽媽真係唔得, 呢個係底線! 如果係我我唔會姑息, 我會請佢離開, 唔好再傷害我地

伯爵府

BK Milk勳章

mimi005 發表於 22-4-11 11:37
太好了,但係我真係信唔到耶蘇

原諒我睇你的舊post,因為我也是大女超級惡魔,當做人無能為力的時候,唯有倚靠神,除此之外我真是不知道還可以怎樣。我現在寄希望我自己向神禱告,求神改變我,改變我大女。如果不是因為有信仰,有細女,真是撐不下去

大宅

mimi005 發表於 22-3-15 20:28
佢真係惡魔,比足七年時間佢,完全冇改變,改善,自己真係好命苦,比佢折磨得好唔開心,我真係希望自己快啲 ...

趕走佢,換鎖,或者你同細女靜靜地搬走!你大女唔似係青春期咁簡單!直情係有問題

水晶宮

appledai 發表於 23-11-12 23:08
原諒我睇你的舊post,因為我也是大女超級惡魔,當做人無能為力的時候,唯有倚靠神,除此之外我真是不知道 ...

可惜我真的冇可能信神,神咁唔公平,尤其最近睇埋白日之下,冇公平,公正,公義

水晶宮

又迫我比$佢,唔比要自殺,話係我迫死佢,我係殺人恐手,痴痴地

複式洋房

原諒我睇你的舊post,因為我也是大女超級惡魔,當做人無能為力的時候,唯有倚靠神,除此之外我真是不知道 ...

我都係靠禱告過,我都講唔到究竟呢兩年我係點樣過,眼淚流咗幾多。
少少事都真係可以拆咗間房,所有野爛晒,所有粗口出盡。我好憎人話我縱佢搞成咁,未去個日,你真係唔知反叛期有幾誇張,無論你細過對佢做過,教過,所有嘢係全部冇晒。
只有親歷其境嘅人,先知道當中嘅感受

水晶宮

C_for_charlotte 發表於 23-1-5 19:13
睇咁多親子網站,其實有d細佬真係黎攞債

仲想攞埋全家命

複式洋房

mimi005 發表於 23-11-13 21:34
仲想攞埋全家命

雖然唔識你,如果你想,大家可以WhatsApp 傾下. 可pm 我
大家差唔多……(emoji)

水晶宮

小圓圓 發表於 23-1-9 23:36
回覆 mimi005 的帖子

其實你個女係咪有病?如情緒病, 躁狂, 心理問題之類?報警都唔驚? 差人無拉佢上差館問 ...

跟住玩自殺,但係又死唔去喎(如果死咗就一天都光晒啦),跟住口口聲聲話係我迫成佢咁架,如果唔係唔佢唔使自殺,乜都係我錯,頭先開口問我攞$ d態度仲衰過乜咁,又係罵我,我出去打工收錢都受老闆氣啦,佢問我攞$,仲要我受佢氣,佢依家大膽到打人,d差人同佢落口供,佢仲寸差人個態度衰到不得了,如果係 6-70 年代,一定比人用電話簿教訓了,依家d差人態度真係好克制

水晶宮

同路人

男爵府

mimi005 發表於 23-11-13 21:42
跟住玩自殺,但係又死唔去喎(如果死咗就一天都光晒啦),跟住口口聲聲話係我迫成佢咁架,如果唔係唔佢唔 ...

宜家幾歲

伯爵府

BK Milk勳章

full_working 發表於 23-11-13 21:33
我都係靠禱告過,我都講唔到究竟呢兩年我係點樣過,眼淚流咗幾多。
少少事都真係可以拆咗間房,所有野爛晒 ...

我都好驚的人話子女有咩問題都是阿媽不識教。當然我都有錯,從小比較嚴,脾氣急,情緒有時忍不住會大吼大叫,如果從來一次,我會盡我所能溫柔而堅定地教養她。可惜她好似心比石頭,對我恨之入骨,動不動就說想我死,要我走,還曾經用兩手掐住我脖子。我有幾傷心絕望只有自己知。同學生輔導,社工交談過,她們教我不要太看重小朋友的說話,否則只會好難過。我夠傷心絕望了。無能為力。唯有倚靠神,唯有相信祈禱的力量。因為別無他法。每天我都學習如何高eq的溝通,不說命令的語句。提醒就只說一兩次。一般的溝通課程其實都幫助不大,youtube上翻覆聽余德淳的講道才能真正緩解我內心的難過。他說只要一日小朋友返來個家,一日就仍有希望。我現在唯有相信神的力量,祈禱的力量,希望用愛去感化她。

複式洋房

appledai 發表於 23-11-14 08:13
我都好驚的人話子女有咩問題都是阿媽不識教。當然我都有錯,從小比較嚴,脾氣急,情緒有時忍不住會大吼大 ...

同路人…真係一模一樣…

相信每個家庭經歷,可以嘗試做的,做亞媽既都做盡了。無奈你說緣份又好,歷練又好,個種心情真係親身感受過,先知有幾痛。佢親口同我講一係我死,一係佢死,一係我送佢去俾政府養。
呢幾年,我除咗祈禱中等候渡過,我諗我早就放棄生命。我都成日同自己講,仔女緣份,真係冇得強求…

伯爵府

BK Milk勳章

full_working 發表於 23-11-14 16:16
同路人…真係一模一樣…

相信每個家庭經歷,可以嘗試做的,做亞媽既都做盡了。無奈你說緣份又好,歷練又 ...

我參加著幾年的Bible Study Fellowship,今年我個group leader揾到份full time job中途退出,今日新leader同我電話,我把所有難堪尷尬的事都說了,包括大女用雙手掐我脖,從學校拿多餘的lunch box回家不同我啲晚飯,寧可食凍冰冰的午餐,我同99,老公的矛盾。我個新leader好好,用她自己家的真實經歷,教我方法同如何祈禱。以後我會每日煮一份大女喜歡食的,遷就她,我今晚問她了才煮,單獨煮義粉給她一個人,其他人食飯。leader教我不要計較小朋友的說話,下次再有衝突時,可以大聲祈禱,可以讓大女聽到:

“主啊,求你幫我愛個女。求你賜我智慧,讓我的說話不要激怒大女。”

我覺得這樣祈禱好好,之前我怎麼沒想到,唯有用愛,祈禱去慢慢感化小朋友。

水晶宮

appledai 發表於 23-11-14 08:13
我都好驚的人話子女有咩問題都是阿媽不識教。當然我都有錯,從小比較嚴,脾氣急,情緒有時忍不住會大吼大 ...

恕我直言,其實自欺欺人(我係同你情況一樣)佢真係迫到我顛,想我死

水晶宮

full_working 發表於 23-11-14 16:16
同路人…真係一模一樣…

相信每個家庭經歷,可以嘗試做的,做亞媽既都做盡了。無奈你說緣份又好,歷練又 ...

有時我寧願我去死,冇眼睇 不過仲有個細的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊