論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人姐姐張約去到5月25日,佢4月27號就會翻印尼,提早走,我都同意畀佢早走,因為疫情佢無放大假番家鄉,佢又做夠6年佢應該有21日大假,咁5月的糧係咪要照出畀佢㗎?

男爵府

5月25號完約, 6月27號點解算係提早走?

BTW 如果佢係唔會再返黎就用以下計法
出糧出到佢LAST DAY果日, 大假另外再計21日比佢 (正常計法係 月薪 X 12 / 365 X 21日)
如果係你唔續佢, 就要計埋長服比佢 (月薪 X 2/3 X 年資)
另外再要計返100一日既路程膳食費比佢

大宅

wingyiu517 發表於 22-3-18 11:41

唔好意思,我打錯咗日子

應該係5月25日完約,4月27號早走

男爵府

咁用呢個計法就可以

出糧出到佢LAST DAY果日, 大假另外再計21日比佢 (正常計法係 月薪 X 12 / 365 X 21日)
如果係你唔續佢, 就要計埋長服比佢 (月薪 X 2/3 X 年資)
另外再要計返100一日既路程膳食費比佢

如果係佢唔續你, 記得寫封信比佢叫佢確認係佢唔續你, 亦明白佢會無左長服 <<<呢個係保障你

大宅

cj1121 發表於 22-3-18 11:13
我個工人姐姐張約去到5月25日,佢4月27號就會翻印尼,提早走,我都同意畀佢早走,因為疫情佢無放大假番家鄉 ...

佢唔續你,不用比長俸喎
:-D :-?

男爵府

wingyiu517 發表於 22-3-18 11:41

請問我現想炒工人!例如我出到一張2/4機票!(是可更改日子不用額外俾錢的)我應邊一日炒?例如27/3可以嗎?是否出到一張可改日子機票!而該張機票在炒佢14日內就可以呢?謝謝

首頁

尾頁

跳至