自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

屋細,小朋友又細,真係好難搵人肯做。或者試下將bb送去奶奶到照顧先,工人湊兩個幼稚園可能到OK d。如果叫奶奶上黎睇三個,其實你工人都要服侍埋你奶奶,清潔煮飯都要做多左,地方又細,都幾壓抑。

珍珠宮

lovemisha 發表於 22-3-19 08:02
睇情況睇到眼都凸 唔做野唔得,屋企又冇位,仲要生三個,想一個姐姐6500打三個仲要包家務,請兩 ...

是,初初以為三個最少三房,真的不明白為什麼這樣的條件樓主朋友也生三個!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你朋友除咗唔做嘢自己湊返之外根本冇第二個選擇

男爵府

mcs74 發表於 22-3-19 09:35
屋細,小朋友又細,真係好難搵人肯做。或者試下將bb送去奶奶到照顧先,工人湊兩個幼稚園可能到OK d。如果叫 ...

有老人家喺度坐陣,啲姐姐更加唔鐘意,咁嘅組合請到都做唔長,認真認下辭職自己湊返,三個小朋友的童年時光錯過咗就追唔返

男爵府

舊工人加人工再承諾請多一個工人應該肯做。
一個姐姐湊3個小朋友真係搞唔掂喎。
你朋友都會驚佢照顧唔嚟啦。。

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我係小貓咪 發表於 22-3-19 09:25
我自己以前一個3歲一個NB,工人+婆婆+嫲嫲+自己,假日時仲有公公姑媽,真係一隊團隊support先夠膽生兩個, ...

我老公自己三兄妹,所以佢一直 plan 生 3 個

到生左兩個,但我同老公講唔想請兩個工人係屋企 有 d hesitate 生第三個

俾佢話我有冇理由生唔生取決於工人

後來就生左了,new born, 一個未夠3 歲, 一個就 5歲

當時24 小時陪月兩個月,一個工人,再特登搬去我媽隔離座 再陪月走左加多一個工人,成件事先順利渡過

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

agnes_bebee 發表於 22-3-19 04:10
如果有學返,其實佢二個大的在學時間比較短,大人同細b會輕鬆d.

最好大二個返全日制幼稚園

係最慘宜家冇學返。

水晶宮

Astra00 發表於 22-3-19 06:47
我細個時,屋企得400多尺全七人。沒話不得。那時我祖母加我弟訓廳。(廳有單人床、沙發床);我哋三姐妹訓 ...

成家係親人,迫下迫下就幾年,冇問題,但工人係外人,點肯同你迫呀?

侯爵府

eledak 發表於 22-3-19 01:59
而家其中1房係碌架床,下面可拉子母床出來,即有3舖床,2個小朋友+工人姐姐瞓。
細B係非法入境
...

非法入境?點非法?你朋友係香港人。
咁都生三個係追仔?

大宅

回覆樓主:

我識人係生4個,因為雙胞胎原因
父母都要返工,人工唔係多,佢地同奶奶住,bb就排到育嬰園,未排到前就搵左湊仔姨姨,返工前送去,放工湊返
唔好諗個家居環境啦,小朋友讀書都好一般,不過佢地一家都好開心

所以心態好緊要,既然決定生,就要有最壞既打算,同面對既勇氣

男爵府

三個小朋友咁細,點睇?初生又要餵奶掃風,呢度都攪個幾鐘,又要煮飯比細路,5歲又要湊返學放學,又要買餸,買餸要諗埋3 歲嗰個食唔食到,斷估3 歲唔係全部大人嘢都啱,煎炸野會少啲,呢啲食物又係要諗,到初生6個月加固又要分開煮糊仔,點攪?仲未計洗初生衫好多時會瀨污糟?
請兩個工人先可以做到

侯爵府

tantanmama 發表於 22-3-19 01:47
有時煩惱係自找的。

無環境 真係連小孩 都唔好生

侯爵府

Baby豬1209 發表於 22-3-19 09:50
三個小朋友咁細,點睇?初生又要餵奶掃風,呢度都攪個幾鐘,又要煮飯比細路,5歲又要湊返學放學,又要買餸 ...

太太 都未必攪得惦啦 生前 要有計劃

水晶宮

湊初生B幾辛苦,大家都知,加埋2個幼稚園幼童。無自己工人房,抖氣空間都無,仲要煮飯和N咁多樣家務。工人辭職都合理。
呢d情況,一係亞媽唔返工自己湊,一係搵長老自己人捱義氣,一係新來香港的工人,但呢樣都唔易,佢地都揀擇。

大宅

我屋企人做僱傭公司嘅
我問左佢,佢話呢個case唔好哂時間諗住搵本地姐姐

一定只可以搵海外,本地出到一萬都未必有人肯接(無計,而家本地姐姐供不應求)

子爵府

生咁多做乜

伯爵府

三個咁細要同姐姐share一間房瞓, 小朋友半夜起身又要照顧,早上又要全天候照顧。

其實,個姐姐根本24小時無乜私人時間休息,叫人點做?

水晶宮

cherrieloy 發表於 22-3-19 09:42
成家係親人,迫下迫下就幾年,冇問題,但工人係外人,點肯同你迫呀?

係架。那時最慘係用廁所。廚房都用埋來刷牙洗面。

大宅

我宜家都係兩房,3歲、歲半同32週待產,屋企仲有5隻寵物。我係ftm,亦好好彩請到個好幫到手嘅海外菲,姐姐幫我做清潔,日更睇小朋友,夜晚唔駛佢幫手,8點半就可以去冲涼瞓覺。接送翻學自己做翻,姐姐唔駛出門口,餸我地自己去買,飯我煮,相處融洽

侯爵府

olkan 發表於 22-3-19 09:15
真係極難。 地方細,仲要照顧3個。

如果無人幫手真係好難會有工人肯做,1湊3要照顧,清潔,洗衫,煮飯,聽到都辛苦,仲要買餸。。。
仲要無私人空間。
而家疫情兩個大無得返學,如果返全日會好啲,學校仲要近屋企喎!
自己捱到兩個大上小學先請,應該會容易的,最好有3房添!
樓主朋友預左自己湊+請屋企人或朋友幫手,得一個要去買餸都唔方便!反正請工人+學費應該都唔平。

首頁
34567...14

尾頁

跳至