自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

華華子 發表於 22-3-22 09:07
我媽咪係睇內科,攞血壓藥~

thank

大宅

Abbie_mimi 發表於 22-3-21 15:32
屋企人想只攞藥,但係醫院電話打唔通,留言信箱滿晒,已經打咗幾日,有冇jm 知道可唔可以直接去醫院攞藥? ...

給你參考,因可能不同的政府診所有不同的安排。

上星期我曾幫老人家到普通門診取藥, 我是按照佢覆診紙上的日期和時間去診所,帶埋佢身份證副本到counter登記和講明只代取藥不見醫生。 不用收費但要等了成一個小時 (我見有姨姨不停出入醫生房交收file ,收番的file 就交去姑娘區)。等叫名再由姑娘比藥單和下一次的覆診紙,最後再到診所藥房拿藥就走。

珍珠宮

tingloveyin915 發表於 22-3-22 09:58
我就係唔想去驚多病菌所以先話唔見醫生直接拎藥,但姑娘話要我本人去登記完再拎藥
咁我可不可 ...

我睇開果間醫院就話可以,你去邊間?或者打多次電話問下
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

小寶貝兒 發表於 22-3-22 10:43
我睇開果間醫院就話可以,你去邊間?或者打多次電話問下

我睇元朗博愛呀

子爵府

回覆樓主:

政府專科覆診有時要知道抽血報告之類,除非是長者或行動不方便,應考慮去看面對醫生。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

你啲藥係唔係處方藥物,處方藥要等醫生係度簽名。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

Abbie_mimi 發表於 22-3-21 15:32
屋企人想只攞藥,但係醫院電話打唔通,留言信箱滿晒,已經打咗幾日,有冇jm 知道可唔可以直接去醫院攞藥? ...

多謝各位回覆,今日終於打通電話,姑娘會問改期原因,我直說COVID, 改期到十月,另外因藥物不足,.姑娘會通知醫生安排,屋企人帶病人身分證副本,於指定時間去攞藥就可以

因為病人本身病情穩定,上星期已經抽左血,醫生睇過報告,醫院姑娘上星期打電話問病人(老人家)邊個同佢去覆診,會唔會攞藥,佢又唔識答,以為一定要去睇醫生

再次多謝各位的意見!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我前排都有幫爸爸攞藥
手機有病人身分證照片+覆診紙就夠
去到繳費處排隊俾錢等叫名,好快有

珍珠宮

老人家收到醫管局以下訊息:
(佢應該係25/3/2022覆診的)

醫院管理局:因應疫情發展,XX普通科門診診所會調整服務,集中抗疫。覆診人士或其照顧者可在原本的覆診日期及時間攜同病人的預約便條及身份證到XX醫院,安排補充藥物及/或改期。勿覆

珍珠宮

tingloveyin915 發表於 22-3-22 11:29
我睇元朗博愛呀

我都係呀!咁應該可以,我問左好多次都話可以代取

侯爵府

小寶貝兒 發表於 22-3-22 14:50
我都係呀!咁應該可以,我問左好多次都話可以代取

我打去留左言留資料啦,thank

子爵府

Acaciacacia 發表於 22-3-22 13:45
老人家收到醫管局以下訊息:
(佢應該係25/3/2022覆診的)

請問係原本覆診日期幾多日前收到這個訊息?
我媽在門診是留屋企電話, 咁咪收唔到短訊?

珍珠宮

guigui82 發表於 22-3-22 16:57
請問係原本覆診日期幾多日前收到這個訊息?
我媽在門診是留屋企電話, 咁咪收唔到短訊?
...

原本係25/3/2022覆診,今早收到訊息。

侯爵府

應該科科唔同,如果可以就最好打電話講定只取藥。月頭我幫屋企人見醫生,見到有人之前打左電話講取藥,就可以即刻比到佢,我等醫生等左兩個鐘,取藥再等個半鐘先走得,萬寧取藥亦唔係科科得。

子爵府

Acaciacacia 發表於 22-3-22 17:00
原本係25/3/2022覆診,今早收到訊息。

唔該曬!
我媽是聖母醫院覆診, 希望都有同樣安排。

珍珠宮

guigui82 發表於 22-3-22 19:59
唔該曬!
我媽是聖母醫院覆診, 希望都有同樣安排。

不用客氣

珍珠宮

tingloveyin915 發表於 22-3-22 16:05
我打去留左言留資料啦,thank

唔洗客氣

首頁

尾頁

跳至