自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我請緊人,officer grade, 呢幾日zoom interview, 好surprised 點解D 應徵者不穿得莊重點(即係應該有西裝外套,或者是有領嘅斯文上衣)

我見過兩三個女及男的,是一件普通圓領的、可能都算斯文的衣服,但係就真係不莊重

女的亦無完全冇化妝,冇少少潤唇膏etc 令到人精神啲

着得莊重,樣子醒神,真係會令人留下好好嘅印象

男爵府

HappiMom 發表於 22-3-24 00:18
話說我請緊人,officer grade, 呢幾日zoom interview, 好surprised 點解D 應徵者不穿得莊重點(即係應該有 ...
的確,化少少淡妝,氣色都好好多,差好遠

男爵府

回覆樓主:

Zoom 完, 要再睡多一睡……

別墅

份工做D咩呀?仲請人嗎?有興趣見喎

侯爵府

唔好話zoom, 之前上公司見工的都著得越來越hea, 我哋都係正常office工
我已經放棄expect佢哋有西裝外套好耐, 可能年代唔同, 斯文西褲/裙皮鞋就夠
但上嚟的都真係五花八門
穿牛仔褲見過, 波鞋又見過, converse都唔少, 露肩都見過(星期五近放工見的, 佢應該之後出去玩), 煙燻妝都有, 忍唔住係咁望佢對眼

男爵府

話說我請緊人,officer grade, 呢幾日zoom interview, 好surprised 點解D 應徵者不穿得莊重點(即係應該有 ...

如果佢真係好想做先會做得好足,好多人求其見下,真係請先算

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上次同阿仔去某私立大學open day,講明有即場報名同面試
我仔full set西裝上陣,但見好多人牛記笠記(普通t shirt甚至hoodie短褲),睇到我嘩嘩聲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我覺得男士見文職,去到officer grade,就算唔西裝褸,都起碼恤衫打呔啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 22-3-24 11:54
上次同阿仔去某私立大學open day,講明有即場報名同面試
我仔full set西裝上陣,但見好多人牛記笠記(普通t ...

唔好話見工
宜家好多人返工啲衣著都求其
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

牛年勳章

我自己返工zoom都會換返工衫(上身)同搽少少blush & lip
好難想像見工都唔decent

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

naicha 發表於 22-3-24 11:51
唔好話zoom, 之前上公司見工的都著得越來越hea, 我哋都係正常office工
我已經放棄expect佢哋有西裝外套好耐 ...

我都覺得依家嚟見工嘅人著得越來越求其以前in小薯都著得好formal 架,依家嚟見工嗰啲,我去買餸都著得好過佢地

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-3-24 11:57
我覺得男士見文職,去到officer grade,就算唔西裝褸,都起碼恤衫打呔啦

完全同意! 男人着返件恤衫,就算唔打呔,就已經四正好多

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

現今的所謂時人,都完全無以前注重穿衣化妝

王國長老

crystal媽咪 發表於 22-3-24 12:00
唔好話見工
宜家好多人返工啲衣著都求其

咁返工唔同丫
我返工都睇心情,公司已實行casual wear,心情好扮靚d,未瞓醒就好求其

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-3-24 12:02
我都覺得依家嚟見工嘅人著得越來越求其以前in小薯都著得好formal 架,依家嚟見工嗰啲, ...

真的!(emoji)

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

naicha 發表於 22-3-24 11:51
我已經放棄expect佢哋有西裝外套好耐 ...

以前見過有人食住薯片嚟見工

大宅

RS 發表於 22-3-24 11:42
Zoom 完, 要再睡多一睡……
在家見工,連ready見工的心情都冇

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-3-24 11:54
我仔full set西裝上陣,但見好多人牛記笠記(普通t ...

你仔就醒!讚!
除咗真係令人感覺印象好好多,都係一種尊重

唔知大家有冇咁嘅感覺,我自己着得好啲、executive 啲嗰日,都更加充滿自信

王國長老

vivibabyvivi 發表於 22-3-24 12:03
以前見過有人食住薯片嚟見工

堅呀!心情輕鬆

大宅

jayso0911 發表於 22-3-24 11:35
的確,化少少淡妝,氣色都好好多,差好遠

係呀!有點氣色就醒神好多

首頁

尾頁

跳至