1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔而家2歲8個月 ,佢淨係想做自己做嘅嘢, 我係冇辦法教到佢任何嘢, 一個數目字一個英文字都教唔到,每日都係咁,我覺得好浪費時間。 佢理解能力絕對冇問題 ,但係每次教佢嘢嘅時候,佢就扮聽唔到睇唔到,唔理你,淨係掛住自己玩, 係完全唔會坐低聽你講 。

大宅

合桃酥 發表於 22-4-5 16:34
仔仔而家2歲8個月 ,佢淨係想做自己做嘅嘢, 我係冇辦法教到佢任何嘢, 一個數目字一個英文字都教唔到,每 ...

大小便教咗好多次都唔肯出聲,唔肯去廁所小便,唔肯刷牙 ,唔肯食飯,n樣唔肯…

大宅

合桃酥 發表於 22-4-5 16:34
大小便教咗好多次都唔肯出聲,唔肯去廁所小便,唔肯刷牙 ,唔肯食飯,n樣唔肯…
...

以前唔食我都由佢,唸住等佢餓到夠自然食,但係都唔得,又係唔肯食,唔願意去咬嘢 ,我忍無可忍,而家係比佢自己食完,我再餵佢食,食淨嗰啲我全部搞爛餵佢食, 如果唔係真係唔夠營養抵抗力。 佢係可以全日都食唔到半碗飯 ,幾條肉絲同菜嘅人… 我淨係想教佢最基本嘅嘢,但係佢都完全聽唔入耳當我透明, 淨係鍾意玩,無時停,馬騮咁 。

大宅

合桃酥 發表於 22-4-5 16:35
以前唔食我都由佢,唸住等佢餓到夠自然食,但係都唔得,又係唔肯食,唔願意去咬嘢 ,我忍無可忍,而家係比 ...

但係佢喺學校老師話佢都好專心同肯坐定定學習 。有陣時真係好炆,有好多小遊戲,學習玩具想同佢一齊玩,一齊睇書一齊學習,完全係冇一樣做到。 簡單就如小手工,只不過係用手指揸漿糊 貼張紙, 佢都唔會去做, 專登將啲紙掃曬落地下,漿糊了到周圍都係!! 去廁所刷牙, 喺度咬牙刷,倒瀉曬杯水,玩水喉玩毛巾玩門鎖,就係唔肯刷牙, 之後掉低枝牙刷跑咗出去,要捉馬騮咁捉返佢同佢補擦。 啲人見到咁樣就開口埋口話係管教問題, 可唔可以專重下父母,其實都真係有用心去教。 好攰,我真係唔識教

男爵府

你會唔會好大反應好多表情咁?可能佢覺得得意所以再激多你幾錢

大宅

回覆樓主:

媽媽會唔會有時表現得太緊張,比左壓力小朋友,令佢有抗拒心態,所以適得其反

我囡2歲講野唔合格,最近返健康院時姑娘都係咁同我講,有時小朋友係會感受到媽媽心情,我地大家都要學習點放鬆心情

大宅

uckukuku 發表於 22-4-5 19:32
你會唔會好大反應好多表情咁?可能佢覺得得意所以再激多你幾錢

可能我有時都會大反應, 睇得出佢有時係同我作對,唱反調。 但係我嘗試過好多方法軟硬兼施, 都對佢起唔到作用…

大宅

Nagomi 發表於 22-4-5 19:50
媽媽會唔會有時表現得太緊張,比左壓力小朋友,令佢有抗拒心態,所以適得其反

我囡2歲講野唔合格,最近返 ...

謝謝你鼓勵。 其實我都唔知佢係唔係受咗我啲壓力, 因為佢都好似冇壓力咁。 好貪玩,有時笑笑口好似同我作對咁, 軟硬兼施都唔得 。但我而家行為舉止甚至乎表情都要好小心,因為佢已經學我就眉頭,不滿咁嘅表情。 我而家有陣時好嬲最多都係大聲啲用眼望住佢, 一定要嚴肅,如果唔係佢更加唔知嚴重性

男爵府

合桃酥 發表於 22-4-6 02:35
可能我有時都會大反應, 睇得出佢有時係同我作對,唱反調。 但係我嘗試過好多方法軟硬兼施, 都對佢起唔到 ...

聽講呢種小朋友好聰明
不如試吓轉變心態放鬆啲
向好方面諗

大宅

bunbunbunny 發表於 22-4-6 08:27
聽講呢種小朋友好聰明
不如試吓轉變心態放鬆啲
向好方面諗

多謝你鼓勵。 即係我行我素嗰啲小朋友會聰明啲?我覺得佢理解能力ok ,同埋佢有啲地方係特別啲 ,佢好早已經識對人細心體貼,關懷 ,好似好成熟咁, 食飯會幫手開枱返到屋企會攞拖鞋比你,出門口又會攞鞋比你。 我初頭都驚佢有過度活躍,不過老師就話咁早睇唔到,同埋佢喺學校都好定好乖,所以又唔覺得係。可能我仲未摸到邊一種相處或者學習方法比較適合佢 …我而家都成日提醒自己,佢做每一樣嘢都有原因,自己唔好忟憎住,了解咗佢 需要, 喺佢個角度出發先

大宅

合桃酥 發表於 22-4-5 16:35
但係佢喺學校老師話佢都好專心同肯坐定定學習 。有陣時真係好炆,有好多小遊戲,學習玩具想同佢一齊玩,一 ...
淨係蝦你?

侯爵府

2024年龍年勳章

囝囝可能高智商。
有冇情緒問題? 佢唔跟妳做手工, 睇書同刷牙食飯等自理,
其實佢已經識咗, 所以冇興趣跟妳指令。
佢好奇心超強, 本身有動力去探索周圍事物所以冇時停。
刷牙時咬牙刷同倒水, 係佢想用自己方法, 研究牙刷感覺, 或做小實驗觀察倒水落黎的後果。
提議妳帶囝囝去做評估。IQ高過成年人, 一般方法好難駕馭佢, 父母要Up-garde自己找專業方法。

水晶宮

回覆樓主:

我女某d 位好似你小朋友
我行我素,鍾意自己explore,鍾意用自己嘅方法唔要人教,鍾意跟自己嘅進度,活躍但某 d 位又好坐得定
聽得明,而且係好明,心思細密,諗好多嘢
我女而家6歲,係好難教。。。
一路以來我發覺佢有佢自己嘅進度,逼唔到。放手俾佢自己試,佢會越做越有自信心,就會越做越好。
不過我唔知對你小朋友有冇用,我都係一路湊一路試,而家都仲係掙扎緊點樣教好佢。

別墅

回覆 uckukuku 的帖子

我認同呀,我仔都係甘,我覺得佢想我留意佢

洋房

我仔21個月,你打既每一個字exactly同我仔一樣,日日我都發哂癲stop佢
教嘢永遠一枝箭跑走 左搞又搞 食親飯我都嘔血messy play 佢永遠都係最messy 嗰個

大宅

2019ma 發表於 22-4-6 10:36
淨係蝦你?

其實已經唔算最蝦我, 應該咁講 ,係屋企人裏面 ,已經叫做怕我少少, 對住其他屋企人仲勁,好似全世界都比佢玩緊咁

大宅

小菜豆 發表於 22-4-6 11:39
囝囝可能高智商。
其實佢已經識咗, 所以冇興趣跟妳 ...

謝謝你嘅意見,真心想請教一下,呢啲行為都反映有可能係高智商嗎? 其實你講過啲嘢,係佢身上係全中。我都有唸過呢方面嘅問題。佢全部嘢都識,就係唔去做。 佢真係刷牙倒水嘅時候會講媽咪你睇下啲水倒落去係咁㗎,水水會流咗去水渠到, 你聽下有聲㗎。 玩門鎖嘅時候又會講,鎖咗就開唔到, 咁樣擰返開個鎖就出到去,好似教返我轉頭咁…

大宅

小菜豆 發表於 22-4-6 11:39
囝囝可能高智商。
其實佢已經識咗, 所以冇興趣跟妳 ...

佢係十分鐘意無時無刻都發掘一啲小知識, 唔明就會問我點解點做 ,教佢一次以後都會記得, 超級好記性, 英文詞語教兩三次佢點讀,之後就會記得讀得返出嚟。 但係冇一個英文字母識, 因為佢根本都唔肯坐定定聽教,我真係覺得咁樣好浪費,如果佢肯聽教,已經識好多嘢啦
請問 iq智力評估可以去邊度做啊?謝謝你

大宅

Nbs 發表於 22-4-6 16:25
我行我素,鍾意自己explore,鍾意用自己嘅方法唔要人教,鍾意跟自己嘅進度,活躍但 ...

好好多謝你嘅意見, 聽你咁講女女都係好聰明活潑嘅小朋友。 你囡囡同我個仔係非常之相似, 好活躍冇時停,但係有陣時又可以好乖咁坐定定 ,話佢曳又唔算,乖又唔敢講, 只可以話係活潑好動有主見。 你女女六歲你都覺得仲係好難教 ,我相信我個仔都相差無幾…

大宅

Nbs 發表於 22-4-6 16:25
我行我素,鍾意自己explore,鍾意用自己嘅方法唔要人教,鍾意跟自己嘅進度,活躍但 ...

佢好講道理,有時候信任佢同佢講你去做啦,媽咪比你自己試下做,佢真係好開心咁去做,做完又好有自信返嚟同我講叻叻。 其實我明白仔仔而家先兩歲幾咁細,我明白培養佢自信心 同埋存在感,呢一樣嘢係當下最重要,但係眼見學習上某啲位可以做得好啲,但係佢專注力咁差,我就好擔心,嚟緊升K1點算呢?開始要認字講規矩…我都買咗啲有關專注力,感統同埋教養嘅書 ,自己睇多啲資料先。JM好多謝你嘅意見,大家都要一齊努力呀

首頁

尾頁

跳至