自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yyuk 發表於 22-4-14 10:57
回覆 cherriesit 的帖子

真的, 我家人都在上海, 封城一個月了, 物資用晒, 二個退休工人, 又不會上网搶菜, ...

佢哋住浦東定浦西?
可以嘗試聯繫駐滬辦,有緊急求助

水晶宮

mizuho 發表於 22-4-14 23:07
公司都安排得很辛苦
現在根本完全冇點對點送貨,浦東起步30單、浦西50單,平均每個站點必須有¥6000-10000 ...

啲菜係咪真係要$2000先買到一斤呀

大宅

Rita 發表於 22-4-10 21:54
如果以酒店心態去比較方艙,必定有落差。第一間方艙落成使用,各方面有改進空間是事實,後來落成的幾個方 ...

呢度都好多人讚方艙,但中咗極大部分都居家隔離,唔去方艙

男爵府

公司都安排得很辛苦
現在根本完全冇點對點送貨,浦東起步30單、浦西50單,平均每個站點必須有¥6000-10000 ...

聽見都辛苦

真的要封到5/1?

男爵府

變成一首歌 發表於 22-4-14 23:20
呢度都好多人讚方艙,但中咗極大部分都居家隔離,唔去方艙
...

始終如果你病緊,喺屋企係舒服啲有人照顧

不過如果屋企細,或有老有嫩,應該都會想去隔離

而家香港政府都冇逼人去

大宅

nicelady2828 發表於 22-4-14 23:20
聽見都辛苦

真的要封到5/1?

點會封到5/1 呀,要封到5/25呀,佢地要清零,
要求全清,唔係部分清

珍珠宮

公司都安排得很辛苦

聽講上海office最新安排係由公司BCM team菜場農場直購同派送,點做到我就無問,唔敢問太多阻住同事。真係無人估到會拖咁耐。上海都搞成咁,換轉香港難以想像會點。你加油,頂住。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

問左朋友,影左d相,食得好豐富,佢話全部團購。
又影左政府派果d,得好少。佢話物資應該有,係唔夠人送,所以大批果d就買到。
貧民應該慘。

珍珠宮

20162016 發表於 22-4-14 23:17
啲菜係咪真係要$2000先買到一斤呀

當然唔係啦!
大部份菜貴咗1.5-2倍價錢,但已經完全冇選擇,我哋全部買盲盒,唔知道裡面exactly係咩,一般都係一個椰菜加2個番茄、2個紅洋蔥、1個紅蘿蔔、一個白蘿蔔、一個脆肉掛瓜之類
有蔥嘅係高端貨,薑同蒜一般都有一舊
附近買嘅蔬菜盒一般大概¥128-158一盒
如果有牛肉嘅就要¥400-600一盒,牛扒(4-6塊)set就¥700-1200,有啲有雞或鴨嘅就平啲¥300-400都有

珍珠宮

nicelady2828 發表於 22-4-14 23:20
聽見都辛苦

真的要封到5/1?

呵呵 如果5/1可以resume就已經還得神落,現在聽到應該要5月中

大宅

依位JM,今次真係出事:

小道消息:黃B界非常恐慌,趕住71前離開。

男爵府

mizuho 發表於 22-4-14 23:38
呵呵 如果5/1可以resume就已經還得神落,現在聽到應該要5月中

吓…加油

不是有些區放鬆少少嗎

男爵府

tyjm 發表於 22-4-14 23:41
依位JM,今次真係出事:

什麼是黃B界

珍珠宮

白毛毛 發表於 22-4-14 23:34

聽講上海office最新安排係由公司BCM team菜場農場直購同派送 ...

必須頂住
一般菜農無可能有3證去送貨,都係搵跑腿做最後一個laps。跑腿有好有差,有聽過case係pickup時臨時加價,資源不足嘅情況下,只可以用錢解決問題
現在團購都開始困難,呢兩日好多居委怕負責,要各個小區嘅團長自己寫保證書,承擔團購食材和配送服務沒有陽性,呢個誰敢擔保。有下屬小區(松江區)團長集體請辭,本來就係義務服務,現在變了要承擔風險,應該冇人敢作為。

珍珠宮

mizuho 發表於 22-4-14 23:48
必須頂住
一般菜農無可能有3證去送貨,都係搵跑腿做最後一個laps。跑腿有好有差,有聽過case係pickup時臨 ...

咁搞法,萬一搞到無人敢企出嚟做嘢咪仲大鑊仲亂?天呀,點收科!

珍珠宮

nicelady2828 發表於 22-4-14 23:46

吓…加油

封控三級制度行咗一日立刻收緊,現在有個別比較偏遠嘅小區係可以出去購買生活用品,但基本上執行封控同管控兩種。我小區本應係防範區,收緊後唔可以離開小區,但可以落樓跑步、小朋友可以公園玩。一班前台、維修、保安已經得返1/3人手,真心唔想增加物業嘅負擔,大家都係安安份份留家抗疫!
其實只要解決民生物資供求問題,留家抗疫基本問題不大,深圳嘅經驗可以參考。

珍珠宮

白毛毛 發表於 22-4-14 23:51
咁搞法,萬一搞到無人敢企出嚟做嘢咪仲大鑊仲亂?天呀,點收科!
...

相信應該會有調整,冇可能唔俾買食物
呢個係昨天晚上同事吐糟嘅事,佢小區比較年輕,好多都係有5歲以下小朋友,所以比較擔心
其實自己做過幾次團長,真係唔簡單,好大工作量,sourcing、組團、下單 /付款管理、消毒、收貨、分貨、通知領取… 如果唔係自己非常需要嘅物資(牛肉、牛奶)絕對唔會想做

男爵府

cherriesit 發表於 22-4-8 18:17
今朝醒來,朋友圈好多朋友轉發一篇叫「求救」嘅文章,講上海市民搶唔到物資,水深火熱咁,是否真的如是?
...

應該係出左極端化,有錢既屋企大擺野食,無錢既,等政府派既,應該真係無

男爵府

mizuho 發表於 22-4-15 07:56
相信應該會有調整,冇可能唔俾買食物
呢個係昨天晚上同事吐糟嘅事,佢小區比較年輕,好多都係有5歲以下小 ...

唉....真係未病死先餓死....
仲未計有長期病但得唔到照顧果班..
清0本來係要保護市民, 但而家就好似用大炮打蚊咁, 都唔知做乜, 其他野爛晒, 隻蚊仲响到....

首頁

尾頁

跳至