自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

在我覺度,唔理父母有冇需要,比家用係責任同心意,就算佢呢刻唔需要用你比嘅錢儲埋將來點處理係佢哋嘅事。
另外,我唔會睇自己有冇多餘錢先比,除非真係失業冇辦法,如果唔係我會係一出糧就過某個數比阿媽,剩餘嘅先諗吓自己點運用,我見好多人都話自己開支大,冇能力,包括我啲家姐細佬,月月都話冇錢比家用,但自己又有錢吃喝玩樂,基本上我收入多過佢哋,但一定慳過佢哋好多,都係嗰句……自私,不過我做唔到,唯有繼續自己慳

kwhkwh    發表於 22-4-17 12:25

水晶宮

哈利媽 發表於 22-4-16 09:43
在我覺度,唔理父母有冇需要,比家用係責任同心意,就算佢呢刻唔需要用你比嘅錢儲埋將來點處理係佢哋嘅事。 ...

我做法同你近似。我不會理自己啲兄弟姐妹點做。我行出自己一步做左先。

kwhkwh    發表於 22-4-17 12:25
anna59    發表於 22-4-16 13:00

水晶宮

在我覺度,唔理父母有冇需要,比家用係責任同心意,就算佢呢刻唔需要用你比嘅錢儲埋將來點處理係佢哋嘅事。 ...

俾多少/唔俾…重要?冇分對與錯,雖然自己出來工作將9成人工俾父母,用1成可,也知其它兄弟姊妹冇俾,家家有本…

子爵府

自己覺得俾幾多就俾幾多,唔會理其他兄弟姊妹有無俾或俾幾多

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

收家用既不是你,你管唔到。
除非你父母因為冇收佢地家用,向你拎更多家用,咁直接影響你,就要出聲。

我明白你心情,不過真係唔係人人都有孝心同責任感。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

如果父母退休或無收入就要俾。

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我出黎社會工作一直有比直至現在。極唔同意支出大唔比家用父母,出少次街都慳唔少啦,多少都要比囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

有養過我就俾

伯爵府

你不寂寞~還有我

男爵府

之前有鋪類似話子女只可以自願比,父母主動問就是呵索

禁止訪問

伯爵府

虎到金來勳章

我覺得投身社會就要俾家用,多少都是心意。婚后沒上班,靠老公,都会平時慳少少,每司俾少少父母買野食,过年就会俾多D

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我自己取態同你一樣,畢業之後一直比家用,無論父母有無需要,因為我有能力比。
c6 呢方面同我好接近,即使曾經遇過困境,都盡力比家用,家用從來有加無減,亦未停過。
我覺得家用係父母同仔女之間嘅事,父母收唔收全部仔女家用,定係只收一個,都係父母本身嘅事。同兄弟姐妹比較/比意見只會傷感情,嚴重嘅會再無兄弟做,甚至阿媽開聲話邊個邊個無比家用,都應該由佢處理,因為仔女覺得比錢阿媽係佢嘅事,唔到旁人指指點點,即使一身名牌,名貴飾物,都講到$500都攞唔出比阿媽。

水晶宮

我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾計無所不談互相關心。我自己住得近,差唔多日日都見父母。有需要時會互相幫忙,例如病睇醫生,搬屋,小朋友帶出帶入等。疫情前一有時間就會一齊去旅行或staycation. 我地幾個兄弟姊妹各自家庭同事業都好好,唔需父母擔心,對佢地嚟講亦係一種孝心。

好老實我地真係無比家用。亦好老實嗰一萬幾千對我地父母嚟講都無大分別。佢地寧願我地多d 陪佢地。

水晶宮

Nbs 發表於 22-4-16 11:16
我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾 ...

咁係你好命本事,你有對識想的父母,沒壓炸你地。不是人人的父母都咁識為仔女設想,有啲比遲啲或不比已吵到拆天。

公爵府

我反而唔明嗰班FTM
下下話老公一個養x 個就唔俾家用
變相要另一位兄弟姊妹貼埋佢嗰份

你連家用都俾唔到
做乜FTM?

anna59    發表於 22-4-16 23:12

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回應返你標題,「需要」嘅定義,我覺得係父母定,自己可唔可以配合係後話。講緊中年人嘅情況。

水晶宮

Ol0314 發表於 22-4-16 11:18
我反而唔明嗰班FTM
下下話老公一個養x 個就唔俾家用
變相要另一位兄弟姊妹貼埋佢嗰份

識咁說借口的人,又點會比不到。佢老公一人養幾口,係佢二公婆的選擇。用呢樣野去合理化逃避責任咁。

公爵府

Nbs 發表於 22-4-16 11:16
我應該會比人鬧

但我父母同我地兄弟姊妹都覺得責任同孝心唔係用錢計。我地全家每兩個星期一次聚會,食飯傾 ...

我諗李嘉誠都唔會問仔女攞家用
如果長老本身真係已小康以上 當然另計

首頁
12345...9

尾頁

跳至