自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛收到中銀人壽agent消息,中銀人壽現推保費融資,息口為P - 4.05%(emoji)

做34萬美金,同中銀loan2M, 還息率0.95% (即P - 4.05%)‼️每月還息1700元,只需成本56萬左右,10年用保單退保還本俾銀行,每年回報21.9%

歡迎大家意見

伯爵府

回覆 blinknogood 的帖子

P - 4.05%係年息,嗊Cap係咩?10年後張單會收幾多(還比銀行前)?100% guarantee?我覺得10年有點長。

大宅

trendy007 發表於 22-4-16 16:13

P - 4.05%係年息,嗊Cap係咩?10年後張單會收幾多(還比銀行前)?100% guarante ...

我問過冇cap, OD息口也是每年review, 我問佢合約上會唔會訂明息口係p減4.05%, 佢話唔肯定

另外,保單要十年後,保證部分才會100% guarantee(即34萬美金),預期10年後取回美金55萬

伯爵府

blinknogood 發表於 22-4-16 16:17
我問過冇cap, OD息口也是每年review, 我問佢合約上會唔會訂明息口係p減4.05%, 佢話唔肯定

另外,保單要 ...

我就唔會做啦,因爲1/ OD息口年年review, 不保証次次都嗊低,现在是美国加息周期,雖然而家本港經濟環境差,暂時未有跟随加息,但10年内可以追加呀! 2/ 預期10年後取回美金55萬,當中除了34萬保本,其他都是不保本,不知佢呢個plan其实最後做唔做到。3/ 10年太長。

但以上是只我的意見,我係比較保險的人。

珍珠宮

回覆樓主:

有人介紹過我做
但我聽極都唔係好明
同埋邊有咁大隻蛤乸隨街跳
一定有啲背後嘅風險我哋未能知道

子爵府

AIA都有sell過我幫長輩買,借9成,還利唔還本。主要兩個風險,一是保單回報主要係非保證利潤,二是如果加息降低利潤。

子爵府

mmya 發表於 22-4-16 16:43
有人介紹過我做
但我聽極都唔係好明

最近好多公司做緊d promo
我都問左幾個frd,話10年一個 double 左右,因為真係好frd既frd黎,所以我都信佢
入場費低,如果有多餘錢,本身又無其他投資,我覺得諗得過

利申,我無做

伯爵府

我过去2年買了5個融資plan, 第5個是2021年12月買,terms亦是最差的一個,你可以比較一下:1/ 5年期
2/ 年息H+1%,cap P-3%
3/ 本金19.9萬,銀行貸245.7
4/ 期滿保証300
而家H升左,H+1% 约爲1.25%,我用excel 計,回報大约每年19% (希望無計错) ,而期滿300萬係保証。

子爵府

mmya 發表於 22-4-16 16:43
有人介紹過我做
但我聽極都唔係好明

借錢槓桿買保險,例如自己拎40萬出黎買400萬保單,360萬問銀行借,期間只還息唔還本,5年後一次過還款。
假設利息1.5%、保單每年5%回報、5年後拎錢,還貸款後扣除利息支出和本金有大約85萬收益

男爵府

減齡達人勳章

1.冇cap係好大風險
2.預期回報係昆人,一定要睇保証回報
3. 十年太長,第九年唔玩都要蝕

大宅

trendy007 發表於 22-4-16 16:57

我过去2年買了5個融資plan, 第5個是2021年12月買,terms亦是最差的一個,你可以 ...

你這個plan五年後保證攞返3百萬,若假設 H+ 1% 為1.25% 不變,你的內部回報率約為每年14.5%,非常非常之好呢,每年穩賺14.5%,那兒找呢?

不過嚟緊幾年若加息, 部分回報就會被蠶食了

但就算將來加息,當H + 1% 升至2%,每年回報率也有約8-9%, 畀我已相當滿意了

大宅

kelvinli0311 發表於 22-4-16 17:06
1.冇cap係好大風險
2.預期回報係昆人,一定要睇保証回報
3. 十年太長,第九年唔玩都要蝕 ...

同意,10年太長

大宅

Robinrobinrobin 發表於 22-4-16 16:54
最近好多公司做緊d promo
我都問左幾個frd,話10年一個 double 左右,因為真係好frd既frd黎,所以我都信佢 ...

點解你唔做嘅?

子爵府

blinknogood 發表於 22-4-17 00:06
點解你唔做嘅?

我本身有買股票同埋有其他 saving plan
暫時唔想鎖多舊錢做呢d野
可能過多幾年,40到45歲期間仲有呢d plan 就買個黎再增加退休果時既 cashflow 囉

大宅

回覆樓主:

借錢買保險黎出糧俾agent, 回報唔保證,借左錢有負債,小心第時買樓過唔到壓測

趙元嵩    發表於 22-4-17 15:02
趙元嵩    發表於 22-4-17 15:01

別墅

回覆樓主:

英美近月的通賬已經升到7%或以上,你可以想像未來一年加息的幅度不會少得去邊。

係呢個時間做保費融資真係唔化算,你每年的借貸支出基本都會上升,但你的回報又不保證,而且仲要被鎖10年,中途退出的罰款費用又大

琥珀宮

blinknogood 發表於 22-4-17 00:02
你這個plan五年後保證攞返3百萬,若假設 H+ 1% 為1.25% 不變,你的內部回報率約為每年14.5%,非常非常之好 ...

「就算將來加息…當H + 1% 升至2% …」

唔係就算,黎緊係「一定」加息
五年內,只「當」H最多係1%,未免太樂觀

子爵府

blinknogood 發表於 22-4-16 16:04
剛收到中銀人壽agent消息,中銀人壽現推保費融資,息口為P - 4.05%(emoji)

做34萬美金,同中銀loan2M, 還 ...

你意思是只要10年內不斷供,第1至第10年保證每年回報是21.9%?(假如P不變)
21.9%每年回報是以USD34萬為本金(由第1年起)來計算?

用USD買保險?但借HKD?現時USD已到弱方保證

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

10 年似乎太長,期間的利息變數風險高,我就不會考慮。利申:我已做左2份,5年期。

大宅

parrotking 發表於 22-4-17 11:38
10 年似乎太長,期間的利息變數風險高,我就不會考慮。利申:我已做左2份,5年期。
...

我也想做5年期,請問有冇介紹?

首頁

尾頁

跳至