自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女7歲, 今年一月發覺有隻臼齒蛀牙(乳齒), 當時帶佢去牙科保健, 醫生檢查完話小朋友唔覺得牙痛, 蛀嘅位置遮住咗,唔肯定有幾嚴重,不過冇痛加疫情,最後係幫佢塗咗防蛀牙藥水。
但這幾天發現有牙瘡,我上網睇過有可能要杜牙根。 我而家15、16應該再返去牙科保健定自己出去睇牙醫呢?

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

我小朋友都有乳齒牙瘡 但隻牙無蛀,睇私家牙醫有兩個建議,一係食抗生素,一係即場剝咗去,我哋揀咗食抗生素,牙瘡退咗暫時無翻發。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

當年我小朋友係剝咗隻乳齒,在牙科保健時做

大宅

活C人 發表於 22-4-16 23:53
當年我小朋友係剝咗隻乳齒,在牙科保健時做

你小朋友當時幾多歲? 咁樣剝咗隻牙, 但恒齒又未出,唔驚啲牙移位咩?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

give_thanks 發表於 22-4-16 23:55
你小朋友當時幾多歲? 咁樣剝咗隻牙, 但恒齒又未出,唔驚啲牙移位咩?
...

小一定小二,當時姑娘話唔剝有機會令到隻恆齒都壞埋呀

男爵府

小朋友當時跌親,我唔知佢撞到隻牙,之後隻牙位置成日出牙瘡,我以為熱氣,等到牙科保健先知原來隻牙影響先出牙瘡

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

我阿囝細個時牙齒保養不好,有牙瘡都試過好幾次,其實去牙醫補牙時,會同時有做消炎,補好隻牙就自然冇事,唔使杜牙根的。
順帶一提,小朋友不要吃好痴牙果啲糖,我囝仔幼稚園時,好鍾意食Hi-crew,依隻糖好痴牙隙,是我囝仔開始蛀牙的罪魁禍首。

男爵府

回覆 give_thanks 的帖子

小朋友去年發現有,但又冇理。等佢自己脱牙。

大宅

回覆樓主:

返去牙科保健
我個仔個陣又係咁上下大,生牙瘡
去牙科保健杜左2次牙根,牙醫話小朋友唔可以杜得太深驚影響之後隻牙,第2次杜完覆診,牙醫睇完話都唔係好得,建議剝左佢,我問牙醫尼隻會幾時甩,佢答10歲左右,我見小朋友又唔痛就問下牙醫可唔可以唔剝住,(因為小朋友好驚睇牙),牙醫話唔痛都可以唔洗理但痛就一定要剝,結果等到10歲,隻牙自己甩左,甩出黎係分開左一半咁甩

大宅

give_thanks 發表於 22-4-16 23:47
女女7歲, 今年一月發覺有隻臼齒蛀牙(乳齒), 當時帶佢去牙科保健, 醫生檢查完話小朋友唔覺得牙痛, 蛀嘅 ...

囡囡都係7歲。早兩日發現有牙瘡,但係冇撞到冇蛀牙咩事都沒有。
今朝,刷牙嘅時候整穿咗流晒啲膿出嚟!但係諗住冇事到今天,晚上刷牙又見發炎位置有腫脹左有膿亦都好似血泡咁最慘而家假期我都唔知點算!
究竟有冇咩方法可以消炎?係咪一定要睇醫生再解開放膿同埋食消炎抗生素呢?

大宅

回覆樓主:

push

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

GRACETSANG0307 發表於 22-4-17 02:02
返去牙科保健
我個仔個陣又係咁上下大,生牙瘡
去牙科保健杜左2次牙根,牙醫話小朋友唔可以杜得太深驚影響 ...

原來形科保健會杜牙根?咁幾好wor (我以為只做脫牙)
出面私人做又貴,小朋友做更擔心,牙科保健日日對住學生,父母都安心d

大宅

回覆樓主:

多謝大家嘅回覆! 講番個結果,等其他家長可以參考。

今朝帶咗囡囡去牙科保健,好感恩順利杜咗牙根。起初有位護士負責檢查,之後去影xray,之後confirm要杜牙根。 牙醫首先在牙齒塗上麻醉藥,再打麻醉針,之後便開始杜牙根,落了消炎藥也暫時補了牙,整個過程大約三十分鐘,我女兒完全沒有感到痛楚。本應兩個禮拜後去換藥, 但因為疫情緣故,現在等候牙科檢查的學童非常多,所以要等幾個月…………, 不過醫生話牙齒現在已經消炎,應該沒有問題。

大宅

請問杜完牙根,粒牙瘡幾時消失?

首頁

尾頁

跳至