自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

上年試過血小板低過20入院,跟住食咗幾個月類固醇升返,停藥後又跌返,醫生話係患上免疫性血小板減少性,建議我要切脾臟或食自費藥,請問有冇朋友試過有呢個病?可以分享下(emoji)

男爵府

iris_ii 發表於 22-4-17 11:10
上年試過血小板低過20入院,跟住食咗幾個月類固醇升返,停藥後又跌返,醫生話係患上免疫性血小板減少性,建 ...

我老公好多年前試過, 入院時血小板跳到零, 好彩食左半年類固醇就冇事, 之後從未反發, 你會唔會情緒緊張所以唔斷尾啊?

大宅

我試過,又係驗好多野都揾唔到原因、最低係60 左右,個人好易瘀、也有皮下出血,食左肥仔丸幾年,去到100 左右就唔晒食,只係keep 住覆診… 直至我有甲亢,醫好完甲亢,連帶血小板水平回復正常….

別墅

bettylovingbb 發表於 22-4-17 12:12
我老公好多年前試過, 入院時血小板跳到零, 好彩食左半年類固醇就冇事, 之後從未反發, 你會唔會情緒緊張所 ...

我諗情緒都會有少少影響,但醫生話呢個症係免疫系統太過活躍,攻擊埋D血小板,停左類固醇就跌返

別墅

csy_0101 發表於 22-4-17 13:02
我試過,又係驗好多野都揾唔到原因、最低係60 左右,個人好易瘀、也有皮下出血,食左肥仔丸幾年,去到100 ...

醫生唔比我長期食類固醇,食完一個在療程,一停藥就開始跌

大宅

iris_ii 發表於 22-4-17 21:44
醫生唔比我長期食類固醇,食完一個在療程,一停藥就開始跌

請問你需要食類固醇多少mg?
我3年前也是突發免疫糸統出現毛病,由最初每天吃30mg,逐漸慢至現在每天吃2mg。醫生一直話我要持續吃幾年類固醇,就是担心停葯会反彈。所以我有点不明白你医生指長期即是多久?葯量又是幾多?

男爵府

iris_ii 發表於 22-4-17 21:42
我諗情緒都會有少少影響,但醫生話呢個症係免疫系統太過活躍,攻擊埋D血小板,停左類固醇就跌返
...

有時我地身体受到突發性壓力係會影響免疫系統, 因為免疫系統係唔會識得分開我地壓力係黎自邊度, 壓力大皮質醇水平會升高, 身体自然進入fight or flight mode, 免疫系統亦會提高介備有時就會變得好活躍因而攻擊身体器官, ITP就係攻擊血小板, 攻擊髮根就變班禿, 我老公當年係想減肥, 佢突然食好少又每日狂跑步, 呢D都唔係佢平日會做嘅, 佢突然咁stressed out身體, 隔左一排身體就出紅點, 睇医生驗血先知佢係ITP.

男爵府

上年試過血小板低過20入院,跟住食咗幾個月類固醇升返,停藥後又跌返,醫生話係患上免疫性血小板減少性,建 ...

我想問,呢d情況打唔打得針?

水晶宮

sasa615 發表於 22-4-17 23:21
我想問,呢d情況打唔打得針?

我朋友嘅老公係打左新冠疫苗後誘發免疫性血小板低,佢因為工作被迫針都打左2針,但情況越來越嚴重先未打第3針,一停藥又惡化。

別墅

Chau444 發表於 22-4-17 22:40
請問你需要食類固醇多少mg?
我3年前也是突發免疫糸統出現毛病,由最初每天吃30mg,逐漸慢至現在每天吃2mg ...

一開始食50mg,慢慢減到而家停晒藥.我都有問過醫生可唔可以食低劑量keep住,佢話唔會建議長期食類固醇

複式洋房

食返多些蛋白質有無幫助?因為我見癌症病人都是靠食蛋白質去升血小板。

我自己就本身血小板一直維持100左右,但應該不是免疫性血小板低,未搵到原因。醫生叫我抽骨髓驗我未有做。

最近懷孕後一直持續跌緊血小板指數,曾經跌到落66,之後我食返多左蛋白質既食物,例如:雞蛋,肉類,牛肉,紅棗水,紅豆沙,黨參南棗焗水。近兩個月有升返上去110,去返我懷孕前的水平。比你參考下

藥材方面你可能要問中醫,唔好亂食。

大宅

iris_ii 發表於 22-4-18 00:12
一開始食50mg,慢慢減到而家停晒藥.我都有問過醫生可唔可以食低劑量keep住,佢話唔會建議長期食類固醇
...

我一開始医生也是建議我食50mg,医生解釋話是跟人的体重計算,而這個份量,即是有如一個沙士病人治療的用量。當時我有些驚用葯咁重就和医生傾可否减量,所以減由30mg開始,幸好我用葯後免疫糸統毛病即有改善,医生已說叫我預要食幾年葯。

我住院2週後出院再找私家專科医生(我是跟風濕專科医生)再諮詢用葯問題,當時私家医生和政府住院医生說法一樣,即是叫我慢慢用幾年時間減葯。所以我有些不明白,你一開始葯量咁重,用幾個月就可以減至停葯?而結果是選擇切脾臟或吃自費葯,或者你会否再找私家專科医生再作諮詢較好?

大宅

里程 發表於 22-4-18 00:13
食返多些蛋白質有無幫助?因為我見癌症病人都是靠食蛋白質去升血小板。

我自己就本身血小板一直維持100左 ...

你的建議令我想起患癌的朋友,她曾分享提高蛋白質的有效方法,就是吃優質的牛肉,她話是最快及最有效。

男爵府

請問你現況如何?屋企人都啱啱知有呢個病,所以想知多啲

男爵府

iris_ii 發表於 22-4-18 00:12
...

請問你食藥食咗幾耐?

別墅

nana_11 發表於 22-6-19 21:00
請問你食藥食咗幾耐?

我由50mg類固醇減到停藥大約用左2個半月,但停左藥過幾個月又跌返,又要再食多一次,停左又係跌返。而家我去左睇私家keep住食10mg類固醇,而家食左大約2個月,血小板keep住有100。

伯爵府

有搵倒病因先有得醫

多數醫生都亂黎,因為佢地都無乜把握搵倒病因
都係一樣一樣醫療手段試,試左無效下一樣

切脾好大手尾,同埋好多切完脾好一陣又復發, 如果無生命危險再諗諗有無其他野可以試先

男爵府

iris_ii 發表於 22-6-21 17:19
我由50mg類固醇減到停藥大約用左2個半月,但停左藥過幾個月又跌返,又要再食多一次,停左又係跌返。而家我 ...

依家睇私家食10mg副作用會唔會無咁大?

首頁

尾頁

跳至