自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前幾天去了學童牙科檢查牙齒,醫生話我個仔要cool牙,俾左一張矯齒的牙科名單俾我,叫我自己去穩一間。我也不知邊間好。請問大家的仔女有冇cool牙的經驗?價錢大約是多少?有冇邊間好的牙科推介?謝謝大家。

男爵府

yatho 發表於 22-4-22 00:26
前幾天去了學童牙科檢查牙齒,醫生話我個仔要cool牙,俾左一張矯齒的牙科名單俾我,叫我自己去穩一間。我也 ...

我都係..唔知點算

佢話我個仔隻牙唔夠位生,話cool牙可以將隻牙拉出嚟…

聽到我一頭霧水

男爵府

bearbb5 發表於 22-4-22 00:31
我都係..唔知點算

佢話我個仔隻牙唔夠位生,話cool牙可以將隻牙拉出嚟…

醫生話我仔:新的牙生的位置吾靚,要cool牙,甘多診所都吾知簡邊間好。所以上來問下有經驗的媽媽。

大宅

前幾天去了學童牙科檢查牙齒,醫生話我個仔要cool牙,俾左一張矯齒的牙科名單俾我,叫我自己去穩一間。我也 ...

幾大?一定要cool嗎?小童咁聽話肯cool牙嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

建議cool牙
先揾E生做評估
報價同程再決定
依家相信幾貴
專科六萬走吾甩
每個月要返一次
留意原成程序要帶固定器
睇果時問埋包咩

吾夠位出有機要剝牙
剝的話可能要你去牙醫做
夠吾夠勇敢開口
太細喊到瓜瓜嘈攪吾掂

男爵府

YY1101 發表於 22-4-22 06:07
建議cool牙
先揾E生做評估
報價同程再決定

即係一路換牙一路cool?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

bearbb5 發表於 22-4-22 19:56
即係一路換牙一路cool?
換晒先開始
但人人吾同
要先評估

男爵府

我小朋友都係之前睇普通牙醫, 可以準備箍牙時就轉介去箍牙專科, 箍咗一年半就可以拆, 四萬五千蚊。 拆咗之後要戴牙套。

大宅

最好揀左自己住果區先,打去問價錢,再網上問醫生評語

大宅

醫生話我女都係要箍牙 之後就帶阿女去做左一次箍牙前檢查 醫生話阿女有牙未出齊 空左一隻牙位係到 為左吾好俾其他牙移位 要做一個牙齒固定器(要等果隻牙生出來) 未落箍 淨做呢個就報價25k….

大宅

我家小孩又係要cool牙,今日朋友介紹去咗長沙灣牙醫診所睇話要做牽引虎牙手術(emoji)聽落好大工程,介紹咗另外一個牙醫診所度做先做到,仲告知要4⃣️-5年先cool好可能費用都好金同問有冇邊度經濟的牙醫介紹

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

不是出齊牙(除了智慧齒)先可做咩,
我中學先做, 拔了4隻

我箍了一年多.

未出齊牙就箍, 一路出牙又再箍,
可能箍多幾年, 不化算,
又辛苦多幾年

象牙宮

一定要搵矯齒專科,
可能先去做評估,
醫生有建議佢要點做。

男爵府

小朋友幾歲?咩原因cool牙?小四以下可以訓覺戴牙膠幫手改善,改善唔到先再cool。我女戴咗2年牙齒基本整齊咗,還繼續戴緊,希望唔使cool

男爵府

kellychan1 發表於 22-4-22 20:57
小朋友幾歲?咩原因cool牙?小四以下可以訓覺戴牙膠幫手改善,改善唔到先再cool。我女戴咗2年牙齒基本整齊 ...

11歲,有一隻新牙就快長出來,但它生長的位置斜左,可能空間不够它生長,會撞落旁邊隻牙,學童牙科就叫我找矯齒專科。

男爵府

anders315 發表於 22-4-22 20:52
我家小孩又係要cool牙,今日朋友介紹去咗長沙灣牙醫診所睇話要做牽引虎牙手術(emoji)聽落好大工程,介紹咗 ...

大家都有同樣的煩惱,唉。
金錢真是一個大問題。

男爵府

Helen1019 發表於 22-4-22 20:48
醫生話我女都係要箍牙 之後就帶阿女去做左一次箍牙前檢查 醫生話阿女有牙未出齊 空左一隻牙位係到 為左吾 ...

甘你落實左做25k這個未?你係去普通牙科?還是專科?

男爵府

ckmammy 發表於 22-4-22 20:25
我小朋友都係之前睇普通牙醫, 可以準備箍牙時就轉介去箍牙專科, 箍咗一年半就可以拆, 四萬五千蚊。 拆咗之 ...

轉介左去邊間專科?

男爵府

yatho 發表於 22-4-22 23:05
轉介左去邊間專科?
我唔係去學童保健,一向都係搵中環既私家牙醫睇, 同一診所亦有箍牙醫生每星期會返兩次。 所以我小朋友睇嗰個醫生應該唔會係你學童保健的上面個 list 有。

男爵府

yatho 發表於 22-4-22 22:56
11歲,有一隻新牙就快長出來,但它生長的位置斜左,可能空間不够它生長,會撞落旁邊隻牙,學童牙科就叫我 ...

你先去睇糾齒牙醫,檢查之後牙醫俾糾齒方法你。我女4年班下學期上門牙哨出,下門牙唔整齊原因系唔
夠位生,牙醫首先幫佢照片建議戴牙膠訓覺,換齊牙之後如果再唔整齊先cool牙。早2年報預將來cool牙費48000至52000,
我女應該唔使cool啦,佢D牙整齐啦。

首頁

尾頁

跳至